Urzadzenie do tulejek zaciskowych.

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: grawer » 06 sie 2016, 07:55

Były inne zajęcia i brak czasu z tego powodu. Mimo to wczoraj udało mi się zakończyć po dwóch popołudniach skrobania, przelot wrzeciona na wymiar ø 22mm.
Powierzchnia wewnątrz wyszła bardzo chropowata z racji bardzo wiotkiego "noża wytaczaka" :lol:
Nóż zrobiony z tego co pod ręką. Przy tym zużyłem dwie płytki widiowe. Ale wynik jest pozytywny. Teraz trzeba wykonać głowice do mocowania powyższych tulejek. Ale to nie problem. Problem to brak czasu. O postępach będę informował w tym temacie.

ObrazekObrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rc36 » 06 sie 2016, 14:28

I tym sposobem pozbyłeś się stożka wrzeciona.

Autor tematu
grawer

Post napisał: grawer » 06 sie 2016, 16:25

Nie pozbyłem się. Stożek wrzeciona pozostał. Czuje się dobrze :lol: . Został poprawiony przez szlifowanie. Zacząłem robić głowicę do tulejek.
Znalazłem dokładnie to co wymiarowo pasuje na zabierak. Nakrętkę zakupiłem z racji tego że w tej cenie nie opłaca się jej robić. Została tylko zmodyfikowana pod tulejki.

ObrazekObrazek

Odpowiedni odcinek wałka też się znalazł (dzięki że mam złomowisko w okolicy). Przewierciłem na ø 20mm pod tulejkę. Na dzisiaj tyle.

ObrazekObrazek

Obrazek

Nie mogłem usiedzieć i poszedłem skrobać dalej. Skończyłem przed północą. Ale efekt tej pracy był wart tego. Zdjęcia może są nie po kolei, ale wyjaśniają o co chodzi. Spasowałem zabierak zrobiony z koła zębatego z tuleją i osadziłem na kleju. Następnie po spasowaniu z tarczą zabierakowa tokarki, zaznaczyłem nowe otwory i wywierciłem. Po nagwintowaniu skręciłem razem za pomocą 3 śrub M6 imbusowych wpuszczanych. Za pomocą mojej mini szlifierki do szczęk wyszlifowałem stożek do pasowany pod tuleje R8. Wcześniej go wstępnie wytoczyłem. Gwint pod nakrętkę dałem wytoczyć koledze z braku możliwości zrobienia samemu. Został niestety sknocony. Prawdopodobnie przejechał niechcący nożem przy powrocie. Myślę że wytrzyma więc go zostawiam. Po złożeniu całości sprawdziłem bicie na zamocowanym pręcie. W odległości 80mm od tulejki było 0.02mm. Więc nie jest źle jak na domowe warunki. Uchwytu można już sporadycznie używać. Jeszcze muszę to połączyć z tą długą rura z mechanizmem zaciągowym. Oraz skończyć blokadę wrzeciona. Chodzi o to by móc dokręcać nakrętkę głowicy bez otwierania osłony przekładni pasowej by przychwycić wrzeciono.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Jeszcze parę zdjęć z szlifowania.

ObrazekObrazek
Obrazek

No i smaczek. Kupiony zestaw na All...ro. Tuleja zaciskowa+tulejki 8szt. Tak wygląda powierzchnia morsa po włożeniu kilkakrotnie do tulei redukcyjnej. Chodzi o podłużne prążki. Tak jak by podczas szlifowania kamień wpadł w równomierne drgania.

Obrazek

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ma555rek » 07 sie 2016, 19:53

Jeżeli dociskasz tulejkę nakrętką czołową to po co roztaczałeś wrzeciono?
Tulejka centrowana jet tylko na fazie czy pasuje również z tyłu na części walcowej?
Pasjonat

Autor tematu
grawer

Post napisał: grawer » 08 sie 2016, 00:08

Wrzeciono roztoczone po to by można przełożyć przez niego urządzenie zaciągające. Rura urządzenia ma średnicę ø 22mm a ja miałem 20,5mm. Element obrabiany rurka, pręt, pręt sześciokątny można zaciskać w tulei rozprężnej za pomocą nakrętki z przodu na głowicy, lub zaciągając za pomocą dźwigni od strony przeciwnej wrzeciona. Patrz pierwszy wpis tego tematu. Tulejka rozprężna jest dopasowana do średnicy wewnętrznej zabieraka. Zabierak ma również wspawany kołek prowadzący i ustalający pozycję tulejki. Zapobiega on przed obracaniem się tulejki przy zaciskaniu za pomocą nakrętki. Muszę jeszcze dorobić dźwignie do zaciągania. Poniżej kilka zdjęć jak to wygląda.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Autor tematu
grawer

Post napisał: grawer » 10 sie 2016, 15:15

Głowica na tulejki zaciskowe zrobiona. Wszystko dobrze, tylko jak zablokować wrzeciono by móc dokręcić nakrętkę. Na to tez mam sposób. Zrobiłem rygiel do tarczy zabierakowej wrzeciona. Wykorzystałem 3 nawiercenia pod śruby imbusy, mocujące uchwyt trójszczękowy.
Rygiel ma delikatną sprężynę płaską która utrzymuje dźwignię i trzpień blokujący w pozycji rozłączonej. Mam blokadę co 120°. Działanie proste dźwignia wsuwa kołek blokujący lub wysuwa z nawiercenia tarczy zabierakowej. Poniżej zdjęcia elementów składowych.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rc36 » 21 sie 2016, 20:59

Zainteresowała mnie ta przystawka szlifierska, mógłbyś napisać jakie obroty wrzeciona, jaki silnik itp?
Obrazek

Autor tematu
grawer

Post napisał: grawer » 23 sie 2016, 00:40

Silnik i zasilacz z drukarki HP. Reszta z tego co pod ręką. Obrotów silnika nie znam. Spróbuję coś odczytać z naklejki. Poniżej zdjęcia jak to wygląda. Urządzenie prymitywne, lecz spełnia swoje zadanie.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: szopenn » 23 sie 2016, 08:22

fajny patent, obroty nie podane co prawda ale można zmierzyć tachometrem laserowym szybko.. ja u siebie w swoim czasie zamontuje diaxa pneumatycznego do imaka...

kolec7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: kolec7 » 23 sie 2016, 08:57

Fartunka fajna jeśli działa.
Jak ustawiasz kąty? Tulejek, stożków, itd......?!
"W życiu piękne są tylko chwile...."

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”