Remont WS 15

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

brony_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: brony_ » 09 maja 2016, 23:00

rc36 pisze:Miara krawiecka potrafi by bardzo niedokładna, już wiele lepsza jest taśma budowlana.
W każdym bądź razie postaram się jakoś reaktywować tę rolkę ( wymiana łożysk ) i dobiorę troszkę dłuższy pasek, bo szkoda mi palców, które dostają po du*** od zmian trybów... :wink:

Zmierzę jeszcze dł. paska metalowym liniałem ( bo mam ) i wezmę go ( stary pasek ) do sklepu na "przymiarkę".
.
.
.
.
.
.

PS. Jeszcze skorzystam, że jestem w gronie fachowców, zapytam o jedną pierdółkę - skala kręci mi się dookoła jak chce, bez żadnej kontroli - wydaje mi się to trochę nielogiczne. Tak ma być ? Ponadto na korpusie nie ma żadnej kreski/znaczka od którego "łapać" pomiar... :idea:

Tagi:

lodzik1990
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22

Post napisał: lodzik1990 » 12 maja 2016, 13:26

Koła aluminiowe w CKP kosztują teraz 265zł netto /szt.

brony_

Post napisał: brony_ » 16 maja 2016, 23:06

U mnie jakieś małe postępy... :lol:

Przeczytałem dokładnie DTR i dowiedziałem się z niej, że powodem obracania się bębna ze skalą jest najprawdopodobniej brak sprężyny... Z lewej str. tego poziomego wałka powinny być 2 sprężyny, oczywiście po prawej str. tam gdzie uchwyt - jedna :wink:

Jeśli ktoś z Was dysponuje zdjęciem tej sprężyny od skali, to prosiłbym o wstawienie :idea:

Wracając do rolki napinacza, oczywiście bęben nie zszedł przez podważanie płaskim wkrętakiem, za to udało się po wielu przebojach wybić klin spod rolki a potem już jakoś poszło. Łożyska zakupione nowe, wkrótce zamontuję.

...i teraz kolejne pyt. za 100pkt. W DTR opisywane były miejsca/punkty smarowania wiertarki. Jeden z nich mieści się rzekomo w korpusie nad samym pokrętłem rolki naciągu paska.
O tu:

Obrazek

U mnie jest malutkie wgłębienie a po zdrapaniu farby w tym miejscu jest ślad, jakby po urwanej i zeszlifowanej śrubie. Myślałem, że jak wyciągnę pokrętło z wałkiem to w otworze będzie widać przelotowy otwór a tu nic...

Możecie powiedzieć jak to u Was jest? Czy może ten kanalik smarowniczy biegnie wewnątrz ścianek korpusu i ma gdzieś ujście na tę pionową zębatkę/wałek napinacza paska ???

lodzik1990

Post napisał: lodzik1990 » 16 maja 2016, 23:12

Wg mnie ten bolczyk blokuje walek pokretla przed wysunieciem się z korpusu.

brony_

Post napisał: brony_ » 16 maja 2016, 23:36

lodzik1990 pisze:Wg mnie ten bolczyk blokuje walek pokretla przed wysunieciem się z korpusu.
Tak, zgadza się. U mnie natomiast jest wersja która ma metalową "podkładkę" przytwierdzoną 3 śrubami. Efekt ten sam.

Opieram się na instrukcji z 58r., natomiast moja wiertarka jest z 92r.
Czyżby te same korpusy były wykorzystywane do różnych wersji i u mnie zaczopowali niepotrzebny otwór?
Wg DTR powinien być tam otwór przez który smaruje się wałek naciągu paska...
Kolejny raz okazuje się, że te wiertarki różnią się od siebie wieloma szczegółami i nie ma co święcie wierzyć tej DTRce... :wink:

rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 38

Post napisał: rkowalski » 24 maja 2016, 22:05

Mam pytanko w sprawie klinów wrzeciona. Czy muszą one być oryg? W sensie czy są zrobione z jakiejś specjalnej stali czy po prostu można je wykonać samemu z kawałka blachy? Bo mam zamiar dłutować zabierak i zastanawiam się czy kupić nowe czy dorobić samemu. Pozdrawiam.

lodzik1990

Post napisał: lodzik1990 » 24 maja 2016, 22:10

Nawet fabryczne kliny trzeba dopasowac do otworow w zabieraku. Co do samorobek to nie wypowiem się.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 54

Post napisał: rc36 » 24 maja 2016, 22:25

rkowalski pisze:Mam pytanko w sprawie klinów wrzeciona. Czy muszą one być oryg? W sensie czy są zrobione z jakiejś specjalnej stali czy po prostu można je wykonać samemu z kawałka blachy? Bo mam zamiar dłutować zabierak i zastanawiam się czy kupić nowe czy dorobić samemu. Pozdrawiam.
Można wykonać samemu takie kliny, ale na pewno nie z byle blachy, mój koleś wyskrobał sobie takie kliny z płaskiego klucza ruskiej produkcji i trzyma to już kilka lat.
Nabyłem dzisiaj drogą wymiany nadwymiarową pinolę o wymiarze 60,27, jeszcze tylko rozwiercę korpus rozwiertakiem nastawnym i wiertarka jak nowa.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41

Post napisał: clipper7 » 25 maja 2016, 09:36

brony_ pisze:Kolejny raz okazuje się, że te wiertarki różnią się od siebie wieloma szczegółami i nie ma co święcie wierzyć tej DTRce..
WS 15 była robiona przez warsztaty szkół zawodowych w całej Polsce i ciągu wielu lat. Projekt powstał na zamówienie Ministerstwa Oświaty. Każda szkoła wprowadzała modyfikacje dostosowując projekt do swoich możliwości i ambicji. Z dostępnością materiałów było różnie. Od lat 50. do 90. też wiele się w tych warsztatach i w kształceniu zmieniło, stąd te różnice.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 38

Post napisał: rkowalski » 26 maja 2016, 06:29

Ok, super, dzięki za odpowiedź:) Musze wydłutować miejsca na kliny w zabieraku bo moje są "dziwne" i lekko przekoszone, temat omawiałem parę stron temu. A jak nie wyjdzie to będę zmuszony kupić nowy zabierak(ponad 200zł). Materiału na kliny jeszcze nie mam, albo o tym nie wiem :wink:
Kupiłem teraz tokareczkę z funkcją dłutowania(blokowania wrzeciona) i dlatego spróbuje naprawić ten zabierak. Tylko jeszcze nóż do dłutowania trzeba zrobić. Ogólnie to nie znam się na tym wszystkim a przetoczyłem jedynie kawałeczek rurki, ale do odważnych świat należy:)
Jak będę w stanie (bo aktualnie jestem w szpitalu) to wrzucę trochę zdjęć z postępów przy wiertarce :wink: Pozdrawiam kolegów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”