Remont WS 15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Jakie wymiary powinien mieć stół pod WS-15? Chyba w DTR tego nie ma?
Jakie macie stoły i doświadczenia z tym związane?
Muszę zrobić coś takiego pod swoją wiertarkę, ale nie wiem jakich rozmiarów ma być.
Główny problem to wysokość. Widziałem takie nawet o wys. 0,9m, ale to chyba za wysoko będzie?
Jakie macie stoły i doświadczenia z tym związane?
Muszę zrobić coś takiego pod swoją wiertarkę, ale nie wiem jakich rozmiarów ma być.
Główny problem to wysokość. Widziałem takie nawet o wys. 0,9m, ale to chyba za wysoko będzie?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Jakie ma wymiary ten stół krzyżowy i jak tym się frezuje? ja jestem w trakcie zakupu WS 15 i stołu krzyżowego o wymiarach 160x300mm (taki akurat jest na sprzedaż). Wprawdzie otwory montażowe stołu pasują idealnie do rowków teowych wiertarki, ale ten stół krzyżowy wydaję się być za mały i za wątły do tej wiertarki szczególnie że kupiłem już przelotowe wrzeciono na stożek mk3 i będę je dopasowywał do pinoli WS 15.Tom01 pisze:Skoro stół ma rowki teowe to do mocowania potrzebne są śruby teowe lub nakrętki teowe.rkowalski pisze:Tom01 a Ty jak mocujesz imadło do stołu? Nakretki T'owe?
Imadło to pikuś, mam gorszy problem:
![]()
Otwory ni choroby nie pasują do rowków i muszę dorabiać płytę pośrednią.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post
Jestem posiadaczem wiertarki WS-16, 1992r., produkcja Olkusz.
Od początku nurtuje mnie jedna kwestia - w wiertarce posiadam zainstalowany pasek klinowy A 13 x 8 x1275. Jego przełożenie na inny tryb jest dość kłopotliwe i wymaga pewnej siły - przekładam go jedynie za pomocą gołych dłoni.
Czy sensownym jest zakup dłuższego paska klinowego ( ile ? ) i napięcia go rolką napinacza ?
Przełożenie na inny bieg byłoby znacznie łatwiejsze i szybsze.
Czy rolka napinacza służy do napięcia paska w trakcie pracy wiertarki, czy może służy jedynie do pomocy przy zakładaniu/ściąganiu paska ?
Moja rolka nie obraca się płynnie, więc jeśli służy ona jedynie do zakładania paska nie widzę sensu wymiany łożysk.
Mój pasek jest jak sądzę oryginalny, siedzi mocno i nie widzę sensu jego dodatkowego napięcia.
Jeśli zaś rolkę można wykorzystywać do napięcia pasa w trakcie pracy wiertarki, kupiłbym dłuższy, by sprawnie zmieniać przełożenia.
Dziękuję za odpowiedź
To mój pierwszy post

Od początku nurtuje mnie jedna kwestia - w wiertarce posiadam zainstalowany pasek klinowy A 13 x 8 x1275. Jego przełożenie na inny tryb jest dość kłopotliwe i wymaga pewnej siły - przekładam go jedynie za pomocą gołych dłoni.
Czy sensownym jest zakup dłuższego paska klinowego ( ile ? ) i napięcia go rolką napinacza ?
Czy rolka napinacza służy do napięcia paska w trakcie pracy wiertarki, czy może służy jedynie do pomocy przy zakładaniu/ściąganiu paska ?
Moja rolka nie obraca się płynnie, więc jeśli służy ona jedynie do zakładania paska nie widzę sensu wymiany łożysk.
Mój pasek jest jak sądzę oryginalny, siedzi mocno i nie widzę sensu jego dodatkowego napięcia.
Jeśli zaś rolkę można wykorzystywać do napięcia pasa w trakcie pracy wiertarki, kupiłbym dłuższy, by sprawnie zmieniać przełożenia.
Dziękuję za odpowiedź

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Proponuje Koledze najpierw przeczytać DTR, w rolce siedzą 2 łożyska. Koszt wymiany - śmieszny.brony_ pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post![]()
Dziękuję za odpowiedź
PS Ta "rolka" służy właśnie do napinania paska.
-
Tak, DTR solidniej przeczytam, bo póki co jedynie przekartkowalem na szybko. Powyższy topik przeczytałem cały.Piotr_W pisze:Proponuje Koledze najpierw przeczytać DTR, w rolce siedzą 2 łożyska. Koszt wymiany - śmieszny.brony_ pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
Dziękuję za odpowiedź
Zdaje sobie sprawę, że koszt wymiany łożysk niski, tylko mam problem z ich wydobyciem a mój ściągacz ześlizguje się z rolki ( chciałbym zdemontować łożyska rolki na wiertarce ).
Kilka stron wcześniej, czytałem, że można tego dokonać za pomocą dużego płaskiego wkrętaka przez podważanie...Chyba spróbuje w ten sposób.
Czy w takim razie rolkę napinacza wykorzystuje się też to zakładania/ściągania ciasnego paska, czy to głupota i służy on wyłącznie do napinania paska w trakcie pracy, gdy jest on zbyt luźny?
Widziałem na zdjęciach rolkę umiejscowioną/dociśniętą w środku do paska lub na zewnątrz. Obie wersje są poprawne ?
Kolega wyżej pisał by kupić pasek o 5mm dłuższy dla bardziej komfortowego zmieniania trybów pracy. Czy kupno paska dłuższego o kilkanaście/kilkadziesiąt mm i napięcie go napinaczem było by "niezgodne ze sztuką" ?
Przyznam szczerze, że taka opcja byłaby IMO najwygodniejsza.
Sporo pytań

PS. 13 strona ogólnodostępnej DTRki z 58r. się kłania...

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Zdecydowanie tak: https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8brony_ pisze:Tak, DTR solidniej przeczytam, bo póki co jedynie przekartkowalem na szybko. Powyższy topik przeczytałem cały.Piotr_W pisze:Proponuje Koledze najpierw przeczytać DTR, w rolce siedzą 2 łożyska. Koszt wymiany - śmieszny.brony_ pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
Dziękuję za odpowiedź
Zdaje sobie sprawę, że koszt wymiany łożysk niski, tylko mam problem z ich wydobyciem a mój ściągacz ześlizguje się z rolki ( chciałbym zdemontować łożyska rolki na wiertarce ).
Kilka stron wcześniej, czytałem, że można tego dokonać za pomocą dużego płaskiego wkrętaka przez podważanie...Chyba spróbuje w ten sposób.
Czy w takim razie rolkę napinacza wykorzystuje się też to zakładania/ściągania ciasnego paska, czy to głupota i służy on wyłącznie do napinania paska w trakcie pracy, gdy jest on zbyt luźny?
Widziałem na zdjęciach rolkę umiejscowioną/dociśniętą w środku do paska lub na zewnątrz. Obie wersje są poprawne ?
Kolega wyżej pisał by kupić pasek o 5mm dłuższy dla bardziej komfortowego zmieniania trybów pracy. Czy kupno paska dłuższego o kilkanaście/kilkadziesiąt mm i napięcie go napinaczem było by "niezgodne ze sztuką" ?
Przyznam szczerze, że taka opcja byłaby IMO najwygodniejsza.
Sporo pytań
PS. 13 strona ogólnodostępnej DTRki z 58r. się kłania...
DTRkę z 1958 potraktowałbym raczej jako wskazówki, a nie " tak jest napisane i tak musi być". Pamiętaj że nie była to produkcja masowa, części z tych samych modeli nie muszą do siebie pasować.
Dało by radę fotkę twojej wiertarki strzelić? Jak to mówią - jedno zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów. Jak pisał kolega wyżej z paskiem nie ma co przesadzać, za długi może sprawić tylko więcej problemów.
Heh pytanie brzmi: co autor DTR miał na myśli? jedno wyklucza drugie. Osobiście uważam, że pasek powinien być wewnątrz, a po poluzowaniu napinacza nie powinno być problemu ze zmianą przełożenia.brony_ pisze:Czy w takim razie rolkę napinacza wykorzystuje się też to zakładania/ściągania ciasnego paska, czy to głupota i służy on wyłącznie do napinania paska w trakcie pracy, gdy jest on zbyt luźny?
-
Oto moja wiertarka.
Pasek mierzony cm krawieckim ma ~ 1273mm długości. Siedzi ciasno a zmiana przełożenia to mały koszmarek.
Jeśli jest on oryginalny a sądząc po wymiarach to jest, to dziwne, że obsługa jego jest tak kłopotliwa.
Wydaje mi się, że dłuższy ( niestandardowy ) pasek + dociśnięcie rolką byłoby znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze w obsłudze

Pasek mierzony cm krawieckim ma ~ 1273mm długości. Siedzi ciasno a zmiana przełożenia to mały koszmarek.
Jeśli jest on oryginalny a sądząc po wymiarach to jest, to dziwne, że obsługa jego jest tak kłopotliwa.
Wydaje mi się, że dłuższy ( niestandardowy ) pasek + dociśnięcie rolką byłoby znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze w obsłudze