jeśli mam pręt fi 30mm długi podparty konikiem, to co mi ten nożyk da jak i tak nie wjadę, trzeba zrobić drugie mocowanie imaka na końcu sanek narzędziowych i dopiero pójdzie, albo zrobić sobie jak Senio, wywalić te śmieszne sanie narzędziowe i wyprodukować nowe z rowkami teowymi, co w przyszłości zrobię.Armstec pisze:szopen no a takim nożykiem próbowałeś ?
Nowy Tytan 500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Bo nacinanie gwintów na tokarkach z e skrzynkami posuwów realizuje się na dwa sposoby:Roman czyli o ile ja dobrze rozumuje to tam jest tylko 9 kombinacji z tego ekstremalnie ciężko było by wyliczyć by wszystkie biegi dawały pożądany skok typu 0,5/ 0,75/ 1/1,25/1,5/1,75/2 mm itd bo mała jest rozdzielczość zębów a każda z 3 zębatek 1,2,3 musi uczestniczyć w 3-ech kombinacjach z A,B,C tak by każda z każdą dawała konkretny posuw
wydaje mi się to niewykonalne (matematycznie niemożliwe) i większość będzie dawała posuw typu: 2,2758574mm
Nie widzę też opcji przełączania miedzy bezpośrednio lub przez wałek pośredni z przełożeniem 1:1 który by kręcił śrubą na wstecznym
- skok ustawia się tylko kołami gitary, skrzynka posuwów ustawiona na przełożenie 1:1, w tym przypadku III i A, (patrząc od strony gitary zazębione koła - z25; z20; z20; z25)

ta skrzynka nie posiada nawrotnicy, nawrotnica musi być realizowana
albo jako osobny moduł przy gitarze (jak w Mini Lathe),
albo jako dodatkowe koło gitary,
albo na wyjściu na śrubę jako osobna przekładnia ze sprzęgiem.
- do ustawiania skoku używa się zarówno kół gitary jak i sprzężonych ustawień skrzynki posuwów, (poszukam DTR i podam)
a to się może przydać
http://jean-luc.soumard.pagesperso-oran ... chines.htm
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Nowy Tytan 500
Witam czy ktoś może powiedzieć czy ta tokarka maktek tytan 500 będzie w stanie wiercic otwory fi10 w precie ciagnionym fi16? tulejki będę pocięte na 4 i 5cm. Otwór ma być przelotowy i czy nadaje się do 2godzin ciągłego wiercenia?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Nowy Tytan 500
Takie otworki można na tej tokarce wiercić bez żadnego problemu, po zmianie silnika na trzyfazowy można toczyć, wiercić 24 godziny na dobę.