Silnik 3-fazowy do Nutoola
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 23
To czego ci trzeba to nie jest włącznik , tylko wyłącznik niby jedno bydle ale inaczej działa
Zapewne 220v bedziesz brał z którejś fazy, bo wiadomo ze w gniazdku 13-16A to max wiec wyłacznik np.20A wiele nie da
dodatkowo pozwole sobie podkreślic bardzo ale to bardzo ważny szczegół, ze fabryczny wyłącznik jest wyposażony w tgz "kill switch" (grzybek e-stop)
W razie co w ułamek sekundy możesz go pacnąc byle jak, byle czym (z karata, buta,miotła, głową albo tyłkiem) a jak sam juz nie bedziesz przytomny to każdy nawet najwiekszy idiota który podbiegnie od razu bedzie wiedział czym wylaczyc maszyne a nie szukał . Osobiście widziałem kilka razy na lini produkcyjnej jak ten głupi przycisk uratował zdrowie albo sprzęt
Zapewne 220v bedziesz brał z którejś fazy, bo wiadomo ze w gniazdku 13-16A to max wiec wyłacznik np.20A wiele nie da
dodatkowo pozwole sobie podkreślic bardzo ale to bardzo ważny szczegół, ze fabryczny wyłącznik jest wyposażony w tgz "kill switch" (grzybek e-stop)
W razie co w ułamek sekundy możesz go pacnąc byle jak, byle czym (z karata, buta,miotła, głową albo tyłkiem) a jak sam juz nie bedziesz przytomny to każdy nawet najwiekszy idiota który podbiegnie od razu bedzie wiedział czym wylaczyc maszyne a nie szukał . Osobiście widziałem kilka razy na lini produkcyjnej jak ten głupi przycisk uratował zdrowie albo sprzęt
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 72
tzn nie chcę zbytnio kręcić, gdyby ktoś napisał że jego falownik chodzi na chińskim wyłączniku silnika z grzybkiem to bym nie kombinował i spiął i po problemie, że nie daję wiary chińskim wynalazkom to np taki będzie wystarczający:
http://allegro.pl/stycznik-modulowy-ctx ... 20946.html
Występują również tego typu styczniki już z termikami, ale nie będę przesadzał, w falowniku jest termik chyba więc luz... (albo jest tylko opcja dodania termika, nie pamiętam juz)
PS.
to wszystko paranoja, tokarka i tak lipa a osprzęt w koło na wyrost, ale nie będę oszczędzał na falowniku..
PS.
przekaźnik ze zdjęcia jest starego typu, z cewką elektromagnetyczną, stykowy, teraz większość jest bezstykowa/półprzewodnikowa, nieiskrząca...
http://allegro.pl/stycznik-modulowy-ctx ... 20946.html
Występują również tego typu styczniki już z termikami, ale nie będę przesadzał, w falowniku jest termik chyba więc luz... (albo jest tylko opcja dodania termika, nie pamiętam juz)
PS.
to wszystko paranoja, tokarka i tak lipa a osprzęt w koło na wyrost, ale nie będę oszczędzał na falowniku..
PS.
przekaźnik ze zdjęcia jest starego typu, z cewką elektromagnetyczną, stykowy, teraz większość jest bezstykowa/półprzewodnikowa, nieiskrząca...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 23
no to jest dokładnie identyczne urządzenie, róznią się opakowaniem , w srodku oba mają dokładnie to samo, ten co ja mam jest poprostu cięższego kalibru a był zamontowany w obudowie urządzenia które odpalał wiec nie ma własnej plastikowej pokrywki
przekaznik na mosfecie który masz na mysli zalaczający zasilanie to tez w zasiegu
tranzystor mosfet APT na allegro sa po 15zł do tego potrzebował bys jakis solidny radiator z wentylatorkiem
http://allegro.pl/tranzystor-mosfet-apt ... 65830.html
przekaznik na mosfecie który masz na mysli zalaczający zasilanie to tez w zasiegu
tranzystor mosfet APT na allegro sa po 15zł do tego potrzebował bys jakis solidny radiator z wentylatorkiem
http://allegro.pl/tranzystor-mosfet-apt ... 65830.html
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2016, 14:55 przez Armstec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
U mnie wcale na zasilaniu falownika żadnego stycznika nie ma. Na kablu zasilającym jest zwykły pstryczek włącz wyłącz. Wierciłem w metalu wiertłami 22 mm, opór potężny jak na tą zabawkę i nigdy nie zauważyłem problemu. Zresztą nigdy nie zauważyłem problemu w żadnych operacjach, a kilka lat sobie tak pracuje. Nie ma co się podniecać tam gdzie nie potrzeba.ARGUS pisze: Moja tokarka z falownikiem "chodzi " na chińskim styczniku i problemu z nim nie ma
@ szopenn Zobacz sam
Pstryczek

I toczy, wierci, gwintuje, krawaty wiąże