Silnik 3-fazowy do Nutoola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72

Post napisał: szopenn » 20 mar 2016, 14:40

słuchajcie.. nie ma co roztrząsać czy to 1:3 czy 1:5, bo zaraz sam będę pisał że za dużo doktoratów w koło :mrgreen: Wiadomo z grubsza o co chodzi, w swoim czasie wpadnie ten tachometr i po temacie.... jak przyjdzie silnik to coś tam skrobnę.

EDIT:
żeby poszerzyć dokroryzowanie, fajny licznik obrotów w potencjometrze
https://youtu.be/hFoVsQFkwPU?t=110

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: RomanJ4 » 20 mar 2016, 17:37

pozdrawiam,
Roman

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 mar 2016, 17:13

Nie chciałem odpowiadać zanim nie będę miał więcej do napisania.

Więc dzięki roman za linka, licznik obrotów kupił mi kolega na aliekspresie taki, który kosztuje u nas na allegro 100zł za 45 zł, z tą różnicą, że z czujnikiem indukcyjnym, ale pomyśle o czujniku foto to wtedy naklejka błyskotka i jeszcze łatwiej.

Co do falownika dopiero dziś podłączyłem, a i tak spotkał mnie pech bo silnik doszedł z uszkodzoną osłoną, ale sprzedawca ma mi ją wymienić.

Obrazek

Tak więc silnik podłączony, wprowadzone nastawy bazowe, w szczegółach trzeba będzie gmerać:

Obrazek

takie pytanie, czy ktoś na swoich falownikach bawił się częstotliwością nośną?

PS. przedstawie później jak zamocowałem ten silnik...

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Yogi_ » 24 mar 2016, 19:16

Rzuć pdf-em do falownika.
Pozdrawiam
Krzysiek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 mar 2016, 19:25

manual jest tutaj:
https://www.yaskawa.com/pycprd/lookup/b ... ess=Public

nie chodzi mi o trudności w obsłudze czy coś, chodzi mi jakich ustawień częstotliwości nośnej używacie? czy ktoś sobie pozwolił ją podbijać?

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Andrzej 40 » 24 mar 2016, 21:51

Producenci zalecają stosowanie niższych. Praktycznie ustawia się najniższą przy której silnik nie piszczy, a przynajmniej nie słyszymy tego. Nie jest to parametr krytyczny. Przy zwiększaniu częstotliwości występują efekty fizyczne z tym związane, na ogół niesympatyczne :mrgreen: .

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 mar 2016, 21:56

ja to właśnie wszystko wiem, i już teoretycznie się obczytałem, ale jeśli... silnik pobiera prąd 3.20ampera według tabliczki znamionowej na 50hz w trójkącie, to czy jest to wartość maksymalna?

No bo przy 2hz częstotliwości nośnej, maksymalna obciążalność falownika to 6amper, wraz ze wzrostem częstotliwości nośnej, zmniejsza się obciążalność prądowa falownika. Przy 10hz jest to 5 amper. Czyli wskazywałoby to na to że to i tak 2x tyle ile pobierze silnik, wówczas mógłbym podnieść częstotliwość nośną do np 6hz, wyciszyć piski, które mnie denerwują choć nie są głośne, i nie ryzykowałbym przegrzewania się falownika?

czy dobrze rozumuje? czy może to 3.20ampera z tabliczki to oznacza pobór prądu średni przez silnik?

W instrukcji jest również napisane, że falowniki mojego typu na nowszym softwarze posiadają opcje częstotliwości nośnej "opartej o wzorce PWM" (co by to nie znaczyło)... jest tego 5 nastaw i każda bazuje na częstotliwości 2hz, można ponoć tym uzyskać cichszą pracę w razie potrzeby - na razie tego nie próbowałem i nie wiem czy mój falownik ma soft, który to obsługuje.

PS.
tu odnoszę wrazenie że jest dużo głośniej niż u mnie:

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Andrzej 40 » 24 mar 2016, 22:48

szopenn pisze:ja to właśnie wszystko wiem, i już teoretycznie się obczytałem, ale jeśli... silnik pobiera prąd 3.20ampera według tabliczki znamionowej na 50hz w trójkącie, to czy jest to wartość maksymalna?
No bo przy 2hz częstotliwości nośnej, maksymalna obciążalność falownika to 6amper, wraz ze wzrostem częstotliwości nośnej, zmniejsza się obciążalność prądowa falownika. Przy 10hz jest to 5 amper. Czyli wskazywałoby to na to że to i tak 2x tyle ile pobierze silnik, wówczas mógłbym podnieść częstotliwość nośną do np 6hz, wyciszyć piski, które mnie denerwują choć nie są głośne, i nie ryzykowałbym przegrzewania się falownika?
czy dobrze rozumuje? czy może to 3.20ampera z tabliczki to oznacza pobór prądu średni przez silnik?
Nie jestem pewien tego "wiem wszystko" :mrgreen: . 3,2A to nominalny prąd silnika i jednocześnie maksymalny dla pracy ciągłej. I dla żadnej częstotliwości nie powinien być przekraczany (o>10%; z wyjątkiem 30 sek przeciążeń np. w czasie rozruchu). Nastawiamy to na falowniku jako jeden z parametrów silnika. Jak widać w porównaniu z silnikiem falownik ma spory zapas prądowy i nie powinien się przegrzać.
Częstotliwość "nośna" jest w kHz a nie w Hz. W Hz jest częstość pseudosinusoidy ("poszatkowanej " nośną) decydująca o obrotach silnika.
Nie znalazłem tego w instrukcji, ale te częstotliwości związane z obniżeniem max. prądu falownika powinny chyba mieć k przed hz (poprawnie Hz)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: RomanJ4 » 24 mar 2016, 23:09

Ja podkręcałem na krótki czas w swoim (wejście sterowania analogowo potencjometrem) od zera do coś koło 100Hz (silnik 1,1kW czteropolowy; obr. nominalne 1100/min) co dało ok 2000-2100/min, dalej nie próbowałem (max falownika 160Hz) bo bałem się, że osadzony nawale klin wystrzeli (zapomniałem go wyciągnąć)

Możesz zrobić podobnie u siebie podłączając potencjometr 2kΩ/W (moc w Watach powinna być podana gdzieś w tekście) pod punkty +V, A1, AC,
i 3-pozycyjny(L-0-P) przełącznik obrotów(Forward run/stop, Reverse run/stop ) pod punkty S1, S2, SC, wg schematu w DTR

Obrazek

Jeśli falownik nie jest fabrycznie nowy, to najpierw należy go zresetować do ustawień fabrycznych, żeby się potem cuda nie działy.
- następnie trzeba wpisać w pamięci wartości z tabliczki znamionowej silnika(lepsza opcja), lub zrobić autopomiar parametrów (gorsza opcja)
- potem ustawić główne źródło częstotliwości X (np potencjometr), tryb sterowania z listwy sterującej, rodzaj funkcji dla przełączników (Forward run/stop, Reverse run/stop), zazwyczaj jest do wyboru kilka kombinacji rozkazów dla wartości on/off,
- wybrać tryb/rodzaj sterowania (np bezczujnikowy wektorowy), wartości czasu wchodzenia na obroty, hamowania, przerwy miedzy kierunkami obrotów, itd, itd, itd.. wg instrukcji.

Zazwyczaj ustawienia są pogrupowane wg funkcji, np u mnie ponad 300 w 10 głównych grupach
Obrazek

Oczywiście nie będziesz ustawiał wszystkiego, tylko tyle by silnik zachowywał się wg Twoich wymagań.
Pomimo że procedury są zazwyczaj podobne do siebie, to każdy producent wprowadza jakieś swoje uwarunkowania czy wartości, dlatego bez DTR niewiele zdziałasz. Ja niestety nie znam angielskiego więc tu nie pomogę..

P.S. jeśli też dobrze nie znasz to lepiej weź przetłumaczoną
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... VnYN7fzdRA
( https://www.google.pl/search?q=YASKAWA+ ... ywOqmICgCg )
pozdrawiam,
Roman

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 25 mar 2016, 08:19

Roman, my nie o tym piszemy... Nie chodzi o częstotliwość nominalną.. w tych instrukcjach które pokazujesz nie ma takich danych, pełna instrukcja ma 500 stron. Po polsku brak, z angielskim sobie poradzę. W polskich instrukcjach nawet nie napisali jak przeprogramować wejścia analogowe na inne funkcje, przykre....

kolego Andrzej40... dobra uwaga, wiem, że nic nie wiem..., ale też nie wiem kto mógłby wszystko wiedzieć bo nawet jeśli instrukcja pisze o 5 nastawach PWM do wyboru, to jedyną sugerowaną jest pierwsza z kolei, o pozostałych nic nie pisze, pewnie trzeba iść do nich na kurs :razz: , ale po co mi to.... o khz - wiadomo... za szybko wyklepałem to...

Falownik w trybie HD nie umożliwia nastawy 15khz ze względu właśnie na to , że zmniejsza się prąd wyjściowy, jest to wyraźnie napisane i zaznaczone na tabeli na stronie 158. Oczywiście masz rację z tym rozruchem że silnik łyknie więcej, ale... jeśli go wepniemy w trójkąt bez falownika do sieci.. tu jest inna sytuacja, tu jest falownik i jest napięcie rozruchowe podawane przez jakiś czas zaprogramowany, więc pobór prądu jest utrzymany w ryzach. Przynajmniej dopóki nie zacznę się bawić nastawami rozruchu, bo to zrobię bo za długo się silnik wkręca...

Ale jeszcze wczoraj przed snem wpadłem na genialny pomysł - zostawić to wszystko w cholerę. Falownik ma opcje wyświetlania pobieranego prądu z sieci oraz prądu pobieranego przez silnik, niech sobie to popracuje będę wiedział z jakimi wartościami obciążenia mam do czynienia i wtedy zacznę się bawić w podbijanie częstotliwości nośnej tak, żeby nic nie popsuć...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”