Kolega kozak12 to czytać nie umie.syntetyczny pisze:Jakbym ja miał wybierać najlepszy to byłby sinumeric.
Wybór frezarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Operator dostaje program suwmiarkę rysunek.syntetyczny pisze:Normalna to znaczy jaka?Gdy makra/G-Wizzardy nie wystarczają, to to jakie mamy oprogramowanie na maszynie nie gra większej roli. Jeżeli operator ma tylko wywoływać kolejne programy z pamięci, to równie dobrze maszyna może działać z taśmy magnetycznej.kozak12 pisze:Przyznaj się że nigdy poza swoimi maszynami nie widziałeś nie programowałeś normalnej maszyny.
Program jest ma wszystkie operacje .
ale od operatora zależy jakie detal ma wymiary i wcale nie musi co chwilę latać do cama.
Jak operator ma wybrać makro, wybrać narzędzie, wybrać parametry,
to nie mówimy o wydajnej obróbce bo z kiego grzyba operator ma wiedzieć jakie parametry na frez ,materiał są najlepsze .
chyba ze frezy drutem ucięty jakość powierzchni jak po gryzieniu psa jest zadowalająca
ale to w końcu narzędziówka

[ Dodano: 2016-02-17, 13:25 ]
Umiem. Te maszyny co założyciel pyta są na machu czyli się nadają.syntetyczny pisze:Kolega kozak12 to czytać nie umie.syntetyczny pisze:Jakbym ja miał wybierać najlepszy to byłby sinumeric.
-
- Kontakt:
bartuss1 w końcu coś sensownego. Pojedzie kolega, zmaca, obejrzy, porozmawia, zrobi tabelki w excelu itd. Najlepiej jechać z gotowymi detalami, które się chce obrabiać.
Mach,LinuxCNC,Piko,Grafpro, to wszystko tylko programy, interface do maszyny, jeżeli operator nie umie, to maszyna i tak nie zrobi, bez względu czy to okuma, mazak czy inny Onred.
Bo sam rozważam zakup Onreda
[ Dodano: 2016-02-17, 17:00 ]
kamar Można postp fanuca okroić z dodatkowych funkcji i powinno śmignąć. W zasadzie postp fanuc/LinuxCNC/Pathpilot w dużej mierze jest taki sam. Jedyny problem jaki ja widzę, to wymiana narzędzia, ale to gaspar powinien ogarnąć. Bo to raptem kilka linijek.
Mach,LinuxCNC,Piko,Grafpro, to wszystko tylko programy, interface do maszyny, jeżeli operator nie umie, to maszyna i tak nie zrobi, bez względu czy to okuma, mazak czy inny Onred.
Bo sam rozważam zakup Onreda

[ Dodano: 2016-02-17, 17:00 ]
kamar Można postp fanuca okroić z dodatkowych funkcji i powinno śmignąć. W zasadzie postp fanuc/LinuxCNC/Pathpilot w dużej mierze jest taki sam. Jedyny problem jaki ja widzę, to wymiana narzędzia, ale to gaspar powinien ogarnąć. Bo to raptem kilka linijek.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Program sterujący to chyba najmniejszy problem.
W piko jest już jakiś cam na proste robotki fajna sprawa.
ale do foremek na tą chwilę za słaby.
Twórca piko chyba szybko postprocesor dobierze
.
Do mgcentrus trzeba cam dokupić i tu już wtedy jedna chwała.
czy mach czy piko.
Jeżeli kolega wybiera z tych dwóch maszyn obie są podobne
jedna dużo dłużej na rynku i moja rada taka zapytać jakie będą silniczki ile nm
jakich producentów śrubki, szyny .
W piko jest już jakiś cam na proste robotki fajna sprawa.
ale do foremek na tą chwilę za słaby.
Twórca piko chyba szybko postprocesor dobierze
.
Do mgcentrus trzeba cam dokupić i tu już wtedy jedna chwała.
czy mach czy piko.
Jeżeli kolega wybiera z tych dwóch maszyn obie są podobne
jedna dużo dłużej na rynku i moja rada taka zapytać jakie będą silniczki ile nm
jakich producentów śrubki, szyny .
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 28
Witam
Do autora wątku
Tu masz kolego w miarę sensowną "frezarkę" nawet cena nie najgorsza i krzyżak podobno ze stali a nie aluminium.
http://allegro.pl/frezarka-ploter-grawe ... 97875.html
I przynajmniej ktoś nie pisze że można stal obrabiać.
Pozdro
Do autora wątku
Tu masz kolego w miarę sensowną "frezarkę" nawet cena nie najgorsza i krzyżak podobno ze stali a nie aluminium.
http://allegro.pl/frezarka-ploter-grawe ... 97875.html
I przynajmniej ktoś nie pisze że można stal obrabiać.
Pozdro
-
- Kontakt:
To ja bym wziął taką: http://allegro.pl/frezarka-wiertarka-cn ... 08463.html żeliwo, 4 osie, sterowanie wg upodobania. Tylko podpiąć co w duszy gra