Servocontroller geckodrive vs whaledrive
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Kol olo_3, jestem zupełnym amatorem, jeżeli chodzi o CNC. Nie zarabiam na tym i nie zamierzam zarabiać. Posiadam tokareczkę Nutool 550, mały stół krzyżowy itp. w garażu, a marzy mi się frezarka CNC. Mam nadzieję, że sterownik klasy Whaledrive jest dystarczająco dobry dla mnie. Mam świadomość, że nie nadaje się on do celów profesionalnych. Nie zastosuję śrub trapezowych, prowadnic szufladowych, korpusu z MDF itp. Ale mam szacunek dla tych, którzy tak zrobili i odnieśli sukces. A moje posty w tym wątku spowodowane były brakiem akceptacji dla chamstwa i obrażania innych.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 18
no dobra teraz już na poważnie.
wg minie sterownik się nie sprawdzi,
na cnczone jest pokazany nagi tj. bez obudowy widać którędy idą ścieżki itd ... okazuje sie ze ścieżki prądowe idą zaraz przy “czułych” ścieżkach “logicznych”
przy niższych pradach może nie mieć to większego wpływu problem pojawi się wraz ze wzrostem napięcia (a beda takie bo to serwa dc i brak pomaiaru napiecia)
sterownik ma wejście enkodera liniowe - żadne normalne serwo nie ma ekodera AB ma A-A B-B (i kilka innych jeszcze) czego autor projektu całkowicie nie uwzględnił.
te wszystkie szczegóły (i kilka innych) świadczą o jego amatorstwie i nie możliwości prawidłowego funkcjonowania
ktoś na początku tej pyskówki prosił o rozwiązanie problemu transmisji enkodera A-A B-B do AB ( na odwrót tez będzie działał trzeba zmienić układ scalony z odbiornika na nadajnik)
wszystkie osoby zainteresowane proszę o kontakt (pw email gg - czy co tam teraz działa sam nie wiem) porozsyłam projekt płytki i schemat ( w plikach .jpg i eagle)
tez szanuje trud kolegow, cieszę się tak samo jak oni z ich osiągnięć, ale trzeba sobie postawić sprawę jasno co z czym powinno być - co nie może działać a co jedynie się kręcić.
wg minie sterownik się nie sprawdzi,
na cnczone jest pokazany nagi tj. bez obudowy widać którędy idą ścieżki itd ... okazuje sie ze ścieżki prądowe idą zaraz przy “czułych” ścieżkach “logicznych”
przy niższych pradach może nie mieć to większego wpływu problem pojawi się wraz ze wzrostem napięcia (a beda takie bo to serwa dc i brak pomaiaru napiecia)
sterownik ma wejście enkodera liniowe - żadne normalne serwo nie ma ekodera AB ma A-A B-B (i kilka innych jeszcze) czego autor projektu całkowicie nie uwzględnił.
te wszystkie szczegóły (i kilka innych) świadczą o jego amatorstwie i nie możliwości prawidłowego funkcjonowania
ktoś na początku tej pyskówki prosił o rozwiązanie problemu transmisji enkodera A-A B-B do AB ( na odwrót tez będzie działał trzeba zmienić układ scalony z odbiornika na nadajnik)
wszystkie osoby zainteresowane proszę o kontakt (pw email gg - czy co tam teraz działa sam nie wiem) porozsyłam projekt płytki i schemat ( w plikach .jpg i eagle)
tez szanuje trud kolegow, cieszę się tak samo jak oni z ich osiągnięć, ale trzeba sobie postawić sprawę jasno co z czym powinno być - co nie może działać a co jedynie się kręcić.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
olo_3
1. Dobrze ze jest jeszcze wikipedia bo bys nie wiedzial kto to debil.
2. Chyba Pan Kimla daje Ci na cukierki skoro reklamujesz Jego maszyny.
3. Co do reszty to po prostu brak slow. Uwazasz sie za Boga w temacie cnc i nie mam zamiaru Cie z tego bledu wyprowadzac.
Liczylem tu na zrozumienie i pomoc a nie chamskie odzywki, brak profesjonalizmu i.... (pomijajac "debili" ktorzy tak jak ja nie czuja sie w tych tematach Bogami)
Tak w ogole to teraz zaden "debil" pewnie nic nie kupi u Pana Piotrjub, bo po co sie tlumaczyc "debilom"
I na koniec: gleboka (?) znajomosc (?) tematow cnc nie zwalnia Cie z uprzejmosci. Jesli nie rozumiesz tej podstawowej zasady cywilizowanego swiata - nie pisz. Zaoszczedzisz sobie i innym nerwow.
Pozdrawiam wszystkich "malkontentow" i "debili"
1. Dobrze ze jest jeszcze wikipedia bo bys nie wiedzial kto to debil.
2. Chyba Pan Kimla daje Ci na cukierki skoro reklamujesz Jego maszyny.
3. Co do reszty to po prostu brak slow. Uwazasz sie za Boga w temacie cnc i nie mam zamiaru Cie z tego bledu wyprowadzac.
Liczylem tu na zrozumienie i pomoc a nie chamskie odzywki, brak profesjonalizmu i.... (pomijajac "debili" ktorzy tak jak ja nie czuja sie w tych tematach Bogami)
Drugie pytanie do Adminow: Zrobicie cos z tym chamem? (czy moze raczej nie bo to kolega?)a za co ( ?) za to ze Twoje ograniczenie nie pozwala zrozumieć terminów naukowych ?
Tak w ogole to teraz zaden "debil" pewnie nic nie kupi u Pana Piotrjub, bo po co sie tlumaczyc "debilom"
I na koniec: gleboka (?) znajomosc (?) tematow cnc nie zwalnia Cie z uprzejmosci. Jesli nie rozumiesz tej podstawowej zasady cywilizowanego swiata - nie pisz. Zaoszczedzisz sobie i innym nerwow.
Pozdrawiam wszystkich "malkontentow" i "debili"
-
- Posty w temacie: 9
No muskiel teraz to sie postarales !!
Co do debili - przyznaje slowo nie na miejscu - ale jezeli je wziales do siebie to cos jest na rzeczy
Nie nazywaj nikogo chamem bo to duze gorsze slowo !!
Ja przewaznie jestem uczynny i spokojny ale takie bezpodstawne ataki na bardzo wartosciowego uczestnika forum sa wkurzajace. Kogo obchodza szczegoly twojego zapytania o cene sterownikoow u Piotra ?? To jego produkt i poda cene jak wszystko bedzie gotowe do sprzedazy. Rozumieja to wszyscy na forum poza paroma ograniczonymi matolami.
A jezeli dla ciebie 10Kpln to nie problem to zaginaj do Wobitu tam na pewno cos znajdziesz a nie "udzielaj" sie bez sensu tutaj. Pozatym zauwazylem ze najpierw chciales kupic wieloryba a potem sie pytasz jak on obsluguje silnik - troche zla kolejnosc.
Tak jak olo napisal UHU i Wieloryb nadaja sie do malych maszyn gdzie nie jest istotna ani kultura pracy ani dokladnosci a silniki napedzane to maly uzywany szrot. Akurat olo moze na ten temat duzo powiedziec.
Jezeli kogos urazilem moimi slowami to najmocniej przepraszam i prosze Adminoow o rozgrzeszenie
Co do debili - przyznaje slowo nie na miejscu - ale jezeli je wziales do siebie to cos jest na rzeczy

Ja przewaznie jestem uczynny i spokojny ale takie bezpodstawne ataki na bardzo wartosciowego uczestnika forum sa wkurzajace. Kogo obchodza szczegoly twojego zapytania o cene sterownikoow u Piotra ?? To jego produkt i poda cene jak wszystko bedzie gotowe do sprzedazy. Rozumieja to wszyscy na forum poza paroma ograniczonymi matolami.
A jezeli dla ciebie 10Kpln to nie problem to zaginaj do Wobitu tam na pewno cos znajdziesz a nie "udzielaj" sie bez sensu tutaj. Pozatym zauwazylem ze najpierw chciales kupic wieloryba a potem sie pytasz jak on obsluguje silnik - troche zla kolejnosc.
Tak jak olo napisal UHU i Wieloryb nadaja sie do malych maszyn gdzie nie jest istotna ani kultura pracy ani dokladnosci a silniki napedzane to maly uzywany szrot. Akurat olo moze na ten temat duzo powiedziec.
Jezeli kogos urazilem moimi slowami to najmocniej przepraszam i prosze Adminoow o rozgrzeszenie

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Posty w temacie: 18
muskiel,
nie prowokuj po raz kolejny
jak byś miał nieco oleju (i rozeznania) - wiedzal byś jak interpretować wcześniejsze wypowiedzi, no ale cóż choroba nie wybiera.
na tym kończę dyskusje w tej materii - miało być już na poważnie.
TNT prowadzi wysyłkę gwarantowaną w ciągu 24H na terenie uni - ale paczka do 5kg kosztuje 170euro (przynajmniej w Niemczech) jeśli sprzedający wyślę taka usługą to będziesz milal w tym terminie.
tylko nie porównuj tego do wysyłki morskiej, przez ocean, tak ja to miało miejsce w omawianym przykładzie.
nie prowokuj po raz kolejny
jak byś miał nieco oleju (i rozeznania) - wiedzal byś jak interpretować wcześniejsze wypowiedzi, no ale cóż choroba nie wybiera.
na tym kończę dyskusje w tej materii - miało być już na poważnie.
muskiel pisze:Poszukaj sobie (chyba na cnczone.com) jak gosc zamawial sterowniki. a tu cytat:
Pecs-Budapest-Malmö in 6hr 42min.
Ale nie 2 miesiace....
TNT prowadzi wysyłkę gwarantowaną w ciągu 24H na terenie uni - ale paczka do 5kg kosztuje 170euro (przynajmniej w Niemczech) jeśli sprzedający wyślę taka usługą to będziesz milal w tym terminie.
tylko nie porównuj tego do wysyłki morskiej, przez ocean, tak ja to miało miejsce w omawianym przykładzie.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Witam.
Jakoś dyskusja zeszła stanowczo nie na temat ... ostatnio coraz częściej się to zdarza
Więc wracając do tematu - pytanie sterownik Gecko vs Wielorybek - z wypowiedzi kolegów wynika iż żaden z nich nie nadaje się do profesjonalnej maszyny (choć z mojej oceny wygląda obiecująco) a więc co wybrać ??
Każdemu zależy na dobrym sterowniku za rozsądne pieniądze - w końcu to w większości w amatorskich maszynach będą pracowały.
Jeżeli są sterowniki w podobnej lub przynajmniej zbliżonej cenie , które nie mają wad w/w to proszę o podanie przykładów
Swoją drogą większa kontrola admina nad tematami byłaby wskazana - to jest forum o tematyce związanej z CNC i dla ludzi którzy się tym interesują (pasjonują
) - a wchodząc na wyglądający ciekawie temat czytamy o "debilach" itp itd
Pozdrawiam
Jakoś dyskusja zeszła stanowczo nie na temat ... ostatnio coraz częściej się to zdarza

Więc wracając do tematu - pytanie sterownik Gecko vs Wielorybek - z wypowiedzi kolegów wynika iż żaden z nich nie nadaje się do profesjonalnej maszyny (choć z mojej oceny wygląda obiecująco) a więc co wybrać ??
Każdemu zależy na dobrym sterowniku za rozsądne pieniądze - w końcu to w większości w amatorskich maszynach będą pracowały.
Jeżeli są sterowniki w podobnej lub przynajmniej zbliżonej cenie , które nie mają wad w/w to proszę o podanie przykładów

Swoją drogą większa kontrola admina nad tematami byłaby wskazana - to jest forum o tematyce związanej z CNC i dla ludzi którzy się tym interesują (pasjonują

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Spoko. Mam sterowniki SMC-64 z Wobitu. Moze powiesz mi kto od kogo kupuje? Moze stad:A jezeli dla ciebie 10Kpln to nie problem to zaginaj do Wobitu tam na pewno cos znajdziesz
(Niestety w Wobicie te sterowniki kosztuja po 550pln/szt.)
http://cnc-plus.de/product_info.php?inf ... MW-64.html
z cnczone:TNT prowadzi wysyłkę gwarantowaną w ciągu 24H na terenie uni - ale paczka do 5kg kosztuje 170euro (przynajmniej w Niemczech) jeśli sprzedający wyślę taka usługą to będziesz milal w tym terminie.
caly topic:...but to make a long post short yes the controller arrived to sweden 19:44 the 31 may just a couple of hours after Balazs posted in Pecs 13:02 (accoding to the EMS tracking number)
Pecs-Budapest-Malmö in 6hr 42min Thats impressive...
http://cnczone.com/forums/showthread.ph ... t=cncdrive
Zgadzam sie w 100%.eżeli są sterowniki w podobnej lub przynajmniej zbliżonej cenie , które nie mają wad w/w to proszę o podanie przykładów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Nie chce się wtrącać ale wydaje mi się że ktoś na forum zamontował amatorski sterownik UHU za 100 zł do tokarki która zużywa 50 kW na godzinę i wszystkim się żali jaki to kiepski sterownik że nie chce działać ze serwami wielkości beczki piwaolo_3 pisze:hehe,muskiel pisze:Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
park maszynowy na zabawkowych sterownikach ???
czy Ty chłopie w ogóle wiesz co piszesz ???