Servocontroller geckodrive vs whaledrive
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Mam juz oferte z Wegier od producenta WhaleDrive.
Jesli chodzi o silniki to maja w tej chwili dostepne tylko z enkoderem 200 imp/rev (a byly 500imp/rev), ale jest "encoder logic" 2x lub 4x z elektroniki (sterownika)
I teraz pytanie: czy to nie jest tylko przekladnia elektroniczna? (multiplikator taktu krok?)
Pisza tak:
"With this encoder, you can get a resolution of 400 or 800 pulses/revolution, because 2X or 4X encoder logic is selectable from the configurator software"
O co chodzi?
Jesli chodzi o silniki to maja w tej chwili dostepne tylko z enkoderem 200 imp/rev (a byly 500imp/rev), ale jest "encoder logic" 2x lub 4x z elektroniki (sterownika)
I teraz pytanie: czy to nie jest tylko przekladnia elektroniczna? (multiplikator taktu krok?)
Pisza tak:
"With this encoder, you can get a resolution of 400 or 800 pulses/revolution, because 2X or 4X encoder logic is selectable from the configurator software"
O co chodzi?
-
- Posty w temacie: 18
podobnie jak wszystkie Twoje na tym forum.Rombes pisze:Dziękuję kolego clipper7 - twoje wypowiedzi są jak zawsze bardzo pomocne i na temat szczególnie ostatnia
no masz racje nie czekaj bo kolesie cię oszukają- tj tak wynika z twojego postu.muskiel pisze:No 2 miesiace to troche dlugo. Moi klienci mogliby zapomniec ze istnieje gdybym im kazal tyle czekac. A wplata 30% kwoty na 2 miesiace ...hm.. chyba wolalbym sam to sprowadzic.
i co zaproponujesz swoim klienta amatorskie sterowniki ?
to możesz uhu pospawać na płytce uniwersalnej - na jedno wyjdzie.
cale szczecie ze tak rzadko, bo gotów jestem uwierzyć ze takie istnieje.muskiel pisze:Co do "towarzystwa wzajemnej adoracji" to sie nie wypowiadam bo za rzadko tu bywam.
zadzwoń do mercedesa albo audi i zapytaj ile będą kosztować modele z roku 2347 - bo Ty musisz już wiedzieć.muskiel pisze:Faktem jest ze ilekroc bylo pytanie do Piotrajub o ceny - byla zmiana tematu a
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Ceny nie znam bo się nad tym nie zastanawiałem (nie znam wszystkich kosztów a ciągle nad draiwerem się pracuje).
Za to dziś uruchomiliśmy draiwer już z silnikiem BLDC bez HALL - bez najmniejszego problemu działa - a na dodatek podłączyliśmy do niego serwosilnik AC z frezarki HASS-a działa również bez najmniejszego problemu. Dodatkowo do draiwera podłączyliśmy wrzeciono ELTE - po modyfikacjach oprogramowania w draiwerze - wrzeciono kreci się pięknie - postaram się zamieścić niedługo filmiki.
Za to dziś uruchomiliśmy draiwer już z silnikiem BLDC bez HALL - bez najmniejszego problemu działa - a na dodatek podłączyliśmy do niego serwosilnik AC z frezarki HASS-a działa również bez najmniejszego problemu. Dodatkowo do draiwera podłączyliśmy wrzeciono ELTE - po modyfikacjach oprogramowania w draiwerze - wrzeciono kreci się pięknie - postaram się zamieścić niedługo filmiki.
-
- Posty w temacie: 9
No rece opadaja jak nie wiesz o co chodzi to po co wogoole zabierasz glos w temacie serwosilnikoow. Nastepny filozof ktory sie na CNC nie zna ale sobie troche pomarudzi i pownerwia innych bo deszcz pada. Jasna cholera.muskiel pisze: I teraz pytanie: czy to nie jest tylko przekladnia elektroniczna? (multiplikator taktu krok?)
Pisza tak:
O co chodzi?
Piotr po co ty sie tlumaczysz debilom, przeciez jak im nawet podasz cene to sie dowiesz ze chyba zwariowales za takie pieniadze (niezaleznie ile to bedzie) jakis marny sterownik sprzedawac, kiedy na elektrodzie masz tyle darmowych schematoow np do zrobienia zegarka cyfrowego albo wzmacniacza na lampach. WSTYD !!
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Posty w temacie: 1
witam jakiś czas nie zaglądałem na forum ale jak widzie dzieje sie wiele ciekawego
a zachwyt nad maszynami prezentowanymi przez Pana Piotra, jest czymś naturalnym jeżeli jest to wykonane solidnie i profesjonalnie, czyżby Pan Rombes zazdrościł cudzych sukcesów??
bo taki ton wypowiedzi odebrałem po przeczytaniu wypowiedzi kolegi Rombes.(jeśli sie mylę to proszę o sprostowanie)
humorystycznie kończąc
jak to w polsce zawsze się znajdzie ktoś kto ma jakieś postulaty na zebraniach partyjnych i pomysły jak to ulepszyć ale potrafi tyko gadać. niczym ja
no cóż zaśmieca Pan tylko cudzy temat zamiast pisać we właściwym wątku!! którego dotyczy si ę Pana wypowiedź. z drugiej strony widzę błędną ocenę moderatora czyli Pana Piotrajub, osobiście nie zauważyłem aby kiedykolwiek zbanował kogoś za wyrażanie własnej opinii chyba że zawierała ona treści wulgarne.Rombes pisze:Witam
Chciałem ten wątek umieścić w temacie Pana Piotrajub jako zakończenie tematu ale obawiam się że dostał bym od niego bana
za to że bez żadnych zahamowań piszę to co myślę.
no chyba kolega sugeruje że komuna powracaRombes pisze: Czemu się spodziewam bana? - ano dlatego że jestem nowy na tym forum, dlatego że pisze to co myślę i dlatego że postanowiłem napisać tekst "niepoprawny politycznie" - a na dowodem niech będą nawoływania

a zachwyt nad maszynami prezentowanymi przez Pana Piotra, jest czymś naturalnym jeżeli jest to wykonane solidnie i profesjonalnie, czyżby Pan Rombes zazdrościł cudzych sukcesów??
bo taki ton wypowiedzi odebrałem po przeczytaniu wypowiedzi kolegi Rombes.(jeśli sie mylę to proszę o sprostowanie)
kolejne potwierdzenie tego co koledzy wcześniej pisali że najłatwiej wpaść, nawżuczać że nic konkretnego niema, że większość jest BEEE i nic za darmo nie udostępnia a samemu jest się takiemu super i tyle sie pomogło a reszta to nic tylko siedzi i bąki puszcza. Typowe polskie podejście iść na łatwiznę i zarabiać cudzym kosztem.Rombes pisze: trafiłem tu na forum bo szukam jakiegoś sterownika do silników serwo. Miałem nadzieję że będą jakieś konkretne rozwiązania z których można by skorzystać a tu to tylko można naczytać się jak autor reklamuje swoje produkty - nie zaprzeczam że włożył w to zapewne pracę i czas ale forum służy mu nie po to aby pomagać lecz bardziej jako reklama.
Przeczytałem ten temat i chciałem się podzielić wrażeniami jako nowa osoba na forum:
humorystycznie kończąc

może powołajmy komisje śledczą (komisja C"X"C) aby sprawdzić kto gdzie z kim jaki sterownik do czego ma układy, ale to musi być ściśle tajne bo jakby nastąpił przeciek to trzeba by sprawdzić czy to nie była jakaś prowokacja że strony towazystawa krokówek i trzeba by powołać następną komisję............i tak mamy zamkniętą pętlę i możemy podłączyć uHUAPY pisze:To forum to raczej towarzystwo wzajemnej adoracji
jak to w polsce zawsze się znajdzie ktoś kto ma jakieś postulaty na zebraniach partyjnych i pomysły jak to ulepszyć ale potrafi tyko gadać. niczym ja

hmm
-
sprawa jest poważna ostano na alledrogo wykryłem przeciek co prawda rzadko tam zaglądam ale jednak, jest w śród nas “zdrajca”rokare pisze:ale to musi być ściśle tajne bo jakby nastąpił przeciek to trzeba by sprawdzić czy to nie była jakaś prowokacja że strony towazystawa krokówek

http://www.allegro.pl/item223706404_ser ... nowe_.html
należy jak najszybciej powołać komisje sledczo-dochodzeniowa, sugeruje by na jej przewodnictwo wybrać niestrudzonego pogromcę forum towarzysz Dziki

winni takiej sytuacji musza zostać wykryci oraz przykładnie ukarani

[ Dodano: 2007-08-12, 02:49 ]
clipper7 pisze:Na alledrogo chyba nie jest tak źle, sprawdź to :
http://allegro.pl/item220459166_servomo ... _6_nm.html
http://allegro.pl/item220459302_servomo ... _5_nm.html
z tabliczki wynika jasno ze jest to 3 fazowy silnik dc (bldc- jak rozumiem) z magnesami stałymi, jego zapotrzebowanie na prąd to 12,7A.
po pierwsze wieloryb i uhu NIE steruje takim silnikami.
po drugie daje głowę ze ten motor w szczycie wenie 60A
jego waga to kilkanaście kg
-
olo_3
Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
olo_3
olo_3
Pecs-Budapest-Malmö in 6hr 42min.
Ale nie 2 miesiace....
kostner
Na przyszlosc prosze sie tak nie irytowac.
kostner
*na Forum obowiązują zasady wzajemnego szacunku i dobrego wychowania,
*odpowiedzi winny być bezpośrednio związane z tematem dyskusji tak aby nie zaniżać
poziomu Forum CNC,
*zabrania się używania wulgaryzmów oraz słów ogólnie uważanych za obraźliwe,
I co poniesie kolega kostner kosekwencje? pytanie naturalnie do adminow.
Co do ceny kolego kostner to zalezy mi na rozwiazniu najlepszym dla mnie (czyt. maszyny) nie obchodzi mnie czy bedzie to 5 czy 10kPLN. Ma dzialac zgodnie z moimi zalozeniami,
Kulturalnie zaczalem dyskusje poniewaz chcialem poszerzyc swoja wiedze w temacie serw. Niestety zostalem obrzucony "debilami".
Tyle....
Nie zakladaj ze handluje sterownikami. Myslisz ze wiesz wszystko? Jak bym chcial zarabiac na kazdym sterowniku po 20$ to juz dawno umarlbym z glodu.no masz racje nie czekaj bo kolesie cię oszukają- tj tak wynika z twojego postu.
i co zaproponujesz swoim klienta amatorskie sterowniki ?
to możesz uhu pospawać na płytce uniwersalnej - na jedno wyjdzie.
Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
olo_3
Nie znasz szczegolow zapytania do Ergwind wiec nie zajmuj glosu w tej sprawie.zadzwoń do mercedesa albo audi i zapytaj ile będą kosztować modele z roku 2347 - bo Ty musisz już wiedzieć.
olo_3
Poszukaj sobie (chyba na cnczone.com) jak gosc zamawial sterowniki. a tu cytat:no masz racje nie czekaj bo kolesie cię oszukają- tj tak wynika z twojego postu.
Pecs-Budapest-Malmö in 6hr 42min.
Ale nie 2 miesiace....
kostner
A to forum to dla amatorow czy dla profesjonalistow? Dobrze ze Ty znasz sie na wszystkim. Moze nawet ktos Cie o cos zapyta...No rece opadaja jak nie wiesz o co chodzi to po co wogoole zabierasz glos w temacie serwosilnikoow
Na przyszlosc prosze sie tak nie irytowac.
kostner
To juz lekka przesada. Nie zycze sobie takich tekstow. Poza tym zlamanie regulaminu forum i to niejednokrotnie:Piotr po co ty sie tlumaczysz debilom,
*na Forum obowiązują zasady wzajemnego szacunku i dobrego wychowania,
*odpowiedzi winny być bezpośrednio związane z tematem dyskusji tak aby nie zaniżać
poziomu Forum CNC,
*zabrania się używania wulgaryzmów oraz słów ogólnie uważanych za obraźliwe,
I co poniesie kolega kostner kosekwencje? pytanie naturalnie do adminow.
Co do ceny kolego kostner to zalezy mi na rozwiazniu najlepszym dla mnie (czyt. maszyny) nie obchodzi mnie czy bedzie to 5 czy 10kPLN. Ma dzialac zgodnie z moimi zalozeniami,
Kulturalnie zaczalem dyskusje poniewaz chcialem poszerzyc swoja wiedze w temacie serw. Niestety zostalem obrzucony "debilami".
Tyle....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Sytuacja jest taka : wątek nazywa się Servocontroller geckodrive vs whaledrive ,
sugeruje, że zawiera dyskusję na ten temat lub jakieś testy porównawcze. Jeżeli jednak ktoś zwabiony tym tematem zajrzy do wewnątrz, to znajdzie głównie stek obelg i obrzucanie się błotem. Myślę, że w interesie całego forum jest oczyszczenie tego wątku z niepotrzebnych wypowiedzi. Apeluję więc do miłościwie nam panującego ADMINA o wymazanie wypowiedzi nie związanych z tematem ( w tym moich) i przywrócenie zwartości tematu.
sugeruje, że zawiera dyskusję na ten temat lub jakieś testy porównawcze. Jeżeli jednak ktoś zwabiony tym tematem zajrzy do wewnątrz, to znajdzie głównie stek obelg i obrzucanie się błotem. Myślę, że w interesie całego forum jest oczyszczenie tego wątku z niepotrzebnych wypowiedzi. Apeluję więc do miłościwie nam panującego ADMINA o wymazanie wypowiedzi nie związanych z tematem ( w tym moich) i przywrócenie zwartości tematu.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
a nie zapomniałeś o kolesiach ?muskiel pisze:Nie znasz szczegolow zapytania do Ergwind wiec nie zajmuj glosu w tej sprawie.
hehe,muskiel pisze:Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
park maszynowy na zabawkowych sterownikach ???
czy Ty chłopie w ogóle wiesz co piszesz ???
sugeruje kupić maszynę za 200k pl u Pana Kimli i będzie spełniać twoje oczekiwania - choć jak widzę nawet je przewyższaćmuskiel pisze:Co do ceny kolego kostner to zalezy mi na rozwiazniu najlepszym dla mnie (czyt. maszyny) nie obchodzi mnie czy bedzie to 5 czy 10kPLN. Ma dzialac zgodnie z moimi zalozeniami,
widocznie cos w tym jest, o to cytat z wikipedi:muskiel pisze:Kulturalnie zaczalem dyskusje poniewaz chcialem poszerzyc swoja wiedze w temacie serw. Niestety zostalem obrzucony "debilami".
“ Debilizm – nieużywany obecnie...... termin medyczny określający niedorozwój umysłowy lekkiego stopnia”
a za co ( ?) za to ze Twoje ograniczenie nie pozwala zrozumieć terminów naukowych ?muskiel pisze:I co poniesie kolega kostner kosekwencje? pytanie naturalnie do adminow.
clipper7,
e, nie niech no kolega nie psuje nam zabawy,
a co do porównania to co tu porównywać i na czym - kto ma gecko na forum i do tego podłączone zgodnie z ich wytyczni na przykład do G-rex ?
jak by pytanie było porównać do uhu to już lepiej,
tylko kogo chcesz zapytać - kolegów którzy twierdza ze śruby trapezowe nadają się do cnc, czy tych co mierzą przymiarem krawieckim, czy tych którzy paczac na budowę tego sterownika i mówią ze jest ok ?