Servocontroller geckodrive vs whaledrive

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: upadły_mnich » 11 sie 2007, 19:37

kolego APY
po co się kłócić
podrzucę Ci kilka tematów do znalezienia...wystarczy jeden o którym wcześniej mówiłem.
Będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

muskiel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: muskiel » 11 sie 2007, 21:41

Mam juz oferte z Wegier od producenta WhaleDrive.

Jesli chodzi o silniki to maja w tej chwili dostepne tylko z enkoderem 200 imp/rev (a byly 500imp/rev), ale jest "encoder logic" 2x lub 4x z elektroniki (sterownika)

I teraz pytanie: czy to nie jest tylko przekladnia elektroniczna? (multiplikator taktu krok?)

Pisza tak:
"With this encoder, you can get a resolution of 400 or 800 pulses/revolution, because 2X or 4X encoder logic is selectable from the configurator software"

O co chodzi?

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: olo_3 » 11 sie 2007, 21:55

Rombes pisze:Dziękuję kolego clipper7 - twoje wypowiedzi są jak zawsze bardzo pomocne i na temat szczególnie ostatnia
podobnie jak wszystkie Twoje na tym forum.
muskiel pisze:No 2 miesiace to troche dlugo. Moi klienci mogliby zapomniec ze istnieje gdybym im kazal tyle czekac. A wplata 30% kwoty na 2 miesiace ...hm.. chyba wolalbym sam to sprowadzic.
no masz racje nie czekaj bo kolesie cię oszukają- tj tak wynika z twojego postu.
i co zaproponujesz swoim klienta amatorskie sterowniki ?
to możesz uhu pospawać na płytce uniwersalnej - na jedno wyjdzie.
muskiel pisze:Co do "towarzystwa wzajemnej adoracji" to sie nie wypowiadam bo za rzadko tu bywam.
cale szczecie ze tak rzadko, bo gotów jestem uwierzyć ze takie istnieje.
muskiel pisze:Faktem jest ze ilekroc bylo pytanie do Piotrajub o ceny - byla zmiana tematu a
zadzwoń do mercedesa albo audi i zapytaj ile będą kosztować modele z roku 2347 - bo Ty musisz już wiedzieć.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 11 sie 2007, 22:19

Ceny nie znam bo się nad tym nie zastanawiałem (nie znam wszystkich kosztów a ciągle nad draiwerem się pracuje).
Za to dziś uruchomiliśmy draiwer już z silnikiem BLDC bez HALL - bez najmniejszego problemu działa - a na dodatek podłączyliśmy do niego serwosilnik AC z frezarki HASS-a działa również bez najmniejszego problemu. Dodatkowo do draiwera podłączyliśmy wrzeciono ELTE - po modyfikacjach oprogramowania w draiwerze - wrzeciono kreci się pięknie - postaram się zamieścić niedługo filmiki.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kostner » 11 sie 2007, 23:14

muskiel pisze: I teraz pytanie: czy to nie jest tylko przekladnia elektroniczna? (multiplikator taktu krok?)

Pisza tak:
"With this encoder, you can get a resolution of 400 or 800 pulses/revolution, because 2X or 4X encoder logic is selectable from the configurator software"

O co chodzi?
No rece opadaja jak nie wiesz o co chodzi to po co wogoole zabierasz glos w temacie serwosilnikoow. Nastepny filozof ktory sie na CNC nie zna ale sobie troche pomarudzi i pownerwia innych bo deszcz pada. Jasna cholera.

Piotr po co ty sie tlumaczysz debilom, przeciez jak im nawet podasz cene to sie dowiesz ze chyba zwariowales za takie pieniadze (niezaleznie ile to bedzie) jakis marny sterownik sprzedawac, kiedy na elektrodzie masz tyle darmowych schematoow np do zrobienia zegarka cyfrowego albo wzmacniacza na lampach. WSTYD !!
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

rokare
Posty w temacie: 1

Post napisał: rokare » 12 sie 2007, 01:55

witam jakiś czas nie zaglądałem na forum ale jak widzie dzieje sie wiele ciekawego
Rombes pisze:Witam
Chciałem ten wątek umieścić w temacie Pana Piotrajub jako zakończenie tematu ale obawiam się że dostał bym od niego bana
za to że bez żadnych zahamowań piszę to co myślę.
no cóż zaśmieca Pan tylko cudzy temat zamiast pisać we właściwym wątku!! którego dotyczy si ę Pana wypowiedź. z drugiej strony widzę błędną ocenę moderatora czyli Pana Piotrajub, osobiście nie zauważyłem aby kiedykolwiek zbanował kogoś za wyrażanie własnej opinii chyba że zawierała ona treści wulgarne.
Rombes pisze: Czemu się spodziewam bana? - ano dlatego że jestem nowy na tym forum, dlatego że pisze to co myślę i dlatego że postanowiłem napisać tekst "niepoprawny politycznie" - a na dowodem niech będą nawoływania
no chyba kolega sugeruje że komuna powraca :mrgreen:

a zachwyt nad maszynami prezentowanymi przez Pana Piotra, jest czymś naturalnym jeżeli jest to wykonane solidnie i profesjonalnie, czyżby Pan Rombes zazdrościł cudzych sukcesów??
bo taki ton wypowiedzi odebrałem po przeczytaniu wypowiedzi kolegi Rombes.(jeśli sie mylę to proszę o sprostowanie)
Rombes pisze: trafiłem tu na forum bo szukam jakiegoś sterownika do silników serwo. Miałem nadzieję że będą jakieś konkretne rozwiązania z których można by skorzystać a tu to tylko można naczytać się jak autor reklamuje swoje produkty - nie zaprzeczam że włożył w to zapewne pracę i czas ale forum służy mu nie po to aby pomagać lecz bardziej jako reklama.
Przeczytałem ten temat i chciałem się podzielić wrażeniami jako nowa osoba na forum:
kolejne potwierdzenie tego co koledzy wcześniej pisali że najłatwiej wpaść, nawżuczać że nic konkretnego niema, że większość jest BEEE i nic za darmo nie udostępnia a samemu jest się takiemu super i tyle sie pomogło a reszta to nic tylko siedzi i bąki puszcza. Typowe polskie podejście iść na łatwiznę i zarabiać cudzym kosztem.

humorystycznie kończąc :mrgreen:
APY pisze:To forum to raczej towarzystwo wzajemnej adoracji
może powołajmy komisje śledczą (komisja C"X"C) aby sprawdzić kto gdzie z kim jaki sterownik do czego ma układy, ale to musi być ściśle tajne bo jakby nastąpił przeciek to trzeba by sprawdzić czy to nie była jakaś prowokacja że strony towazystawa krokówek i trzeba by powołać następną komisję............i tak mamy zamkniętą pętlę i możemy podłączyć uHU

jak to w polsce zawsze się znajdzie ktoś kto ma jakieś postulaty na zebraniach partyjnych i pomysły jak to ulepszyć ale potrafi tyko gadać. niczym ja :razz:
hmm

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 12 sie 2007, 02:38

rokare pisze:ale to musi być ściśle tajne bo jakby nastąpił przeciek to trzeba by sprawdzić czy to nie była jakaś prowokacja że strony towazystawa krokówek
sprawa jest poważna ostano na alledrogo wykryłem przeciek co prawda rzadko tam zaglądam ale jednak, jest w śród nas “zdrajca” :P :mrgreen: :lol:
http://www.allegro.pl/item223706404_ser ... nowe_.html

należy jak najszybciej powołać komisje sledczo-dochodzeniowa, sugeruje by na jej przewodnictwo wybrać niestrudzonego pogromcę forum towarzysz Dziki :???:

winni takiej sytuacji musza zostać wykryci oraz przykładnie ukarani :mrgreen: :twisted:

[ Dodano: 2007-08-12, 02:49 ]

z tabliczki wynika jasno ze jest to 3 fazowy silnik dc (bldc- jak rozumiem) z magnesami stałymi, jego zapotrzebowanie na prąd to 12,7A.
po pierwsze wieloryb i uhu NIE steruje takim silnikami.
po drugie daje głowę ze ten motor w szczycie wenie 60A
jego waga to kilkanaście kg

muskiel

Post napisał: muskiel » 12 sie 2007, 11:19

olo_3
no masz racje nie czekaj bo kolesie cię oszukają- tj tak wynika z twojego postu.
i co zaproponujesz swoim klienta amatorskie sterowniki ?
to możesz uhu pospawać na płytce uniwersalnej - na jedno wyjdzie.
Nie zakladaj ze handluje sterownikami. Myslisz ze wiesz wszystko? Jak bym chcial zarabiac na kazdym sterowniku po 20$ to juz dawno umarlbym z glodu.
Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
olo_3
zadzwoń do mercedesa albo audi i zapytaj ile będą kosztować modele z roku 2347 - bo Ty musisz już wiedzieć.
Nie znasz szczegolow zapytania do Ergwind wiec nie zajmuj glosu w tej sprawie.

olo_3
Poszukaj sobie (chyba na cnczone.com) jak gosc zamawial sterowniki. a tu cytat:
Pecs-Budapest-Malmö in 6hr 42min.
Ale nie 2 miesiace....

kostner
No rece opadaja jak nie wiesz o co chodzi to po co wogoole zabierasz glos w temacie serwosilnikoow
A to forum to dla amatorow czy dla profesjonalistow? Dobrze ze Ty znasz sie na wszystkim. Moze nawet ktos Cie o cos zapyta...
Na przyszlosc prosze sie tak nie irytowac.

kostner
Piotr po co ty sie tlumaczysz debilom,
To juz lekka przesada. Nie zycze sobie takich tekstow. Poza tym zlamanie regulaminu forum i to niejednokrotnie:
*na Forum obowiązują zasady wzajemnego szacunku i dobrego wychowania,
*odpowiedzi winny być bezpośrednio związane z tematem dyskusji tak aby nie zaniżać
poziomu Forum CNC,
*zabrania się używania wulgaryzmów oraz słów ogólnie uważanych za obraźliwe,

I co poniesie kolega kostner kosekwencje? pytanie naturalnie do adminow.

Co do ceny kolego kostner to zalezy mi na rozwiazniu najlepszym dla mnie (czyt. maszyny) nie obchodzi mnie czy bedzie to 5 czy 10kPLN. Ma dzialac zgodnie z moimi zalozeniami,

Kulturalnie zaczalem dyskusje poniewaz chcialem poszerzyc swoja wiedze w temacie serw. Niestety zostalem obrzucony "debilami".
Tyle....

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: clipper7 » 12 sie 2007, 11:40

Sytuacja jest taka : wątek nazywa się Servocontroller geckodrive vs whaledrive ,
sugeruje, że zawiera dyskusję na ten temat lub jakieś testy porównawcze. Jeżeli jednak ktoś zwabiony tym tematem zajrzy do wewnątrz, to znajdzie głównie stek obelg i obrzucanie się błotem. Myślę, że w interesie całego forum jest oczyszczenie tego wątku z niepotrzebnych wypowiedzi. Apeluję więc do miłościwie nam panującego ADMINA o wymazanie wypowiedzi nie związanych z tematem ( w tym moich) i przywrócenie zwartości tematu.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 12 sie 2007, 15:35

muskiel pisze:Nie znasz szczegolow zapytania do Ergwind wiec nie zajmuj glosu w tej sprawie.
a nie zapomniałeś o kolesiach ?
muskiel pisze:Produkuje zupelnie co innego, a zainteresowanie WhaleDrive ma pomoc szybko rozszerzyc park maszynowy.
hehe,
park maszynowy na zabawkowych sterownikach ???
czy Ty chłopie w ogóle wiesz co piszesz ???
muskiel pisze:Co do ceny kolego kostner to zalezy mi na rozwiazniu najlepszym dla mnie (czyt. maszyny) nie obchodzi mnie czy bedzie to 5 czy 10kPLN. Ma dzialac zgodnie z moimi zalozeniami,
sugeruje kupić maszynę za 200k pl u Pana Kimli i będzie spełniać twoje oczekiwania - choć jak widzę nawet je przewyższać

muskiel pisze:Kulturalnie zaczalem dyskusje poniewaz chcialem poszerzyc swoja wiedze w temacie serw. Niestety zostalem obrzucony "debilami".
widocznie cos w tym jest, o to cytat z wikipedi:
“ Debilizm – nieużywany obecnie...... termin medyczny określający niedorozwój umysłowy lekkiego stopnia”

muskiel pisze:I co poniesie kolega kostner kosekwencje? pytanie naturalnie do adminow.
a za co ( ?) za to ze Twoje ograniczenie nie pozwala zrozumieć terminów naukowych ?

clipper7,
e, nie niech no kolega nie psuje nam zabawy,
a co do porównania to co tu porównywać i na czym - kto ma gecko na forum i do tego podłączone zgodnie z ich wytyczni na przykład do G-rex ?

jak by pytanie było porównać do uhu to już lepiej,
tylko kogo chcesz zapytać - kolegów którzy twierdza ze śruby trapezowe nadają się do cnc, czy tych co mierzą przymiarem krawieckim, czy tych którzy paczac na budowę tego sterownika i mówią ze jest ok ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”