[youtube][/youtube]
Dobrze że coś się kręci, tylko dlaczego gubi kroki dla średnich prędkości?clipper7 pisze:Zakupiłem UNO R3, załadowałem soft, podłączyłem silnik krokowy, narysowałem płytę z otworem i próbuję![]()
W trakcie ładowania ustawień do UNO, silnik się kręci, co mnie trochę dziwi. Potem grzecznie staje i po starcie programu *.nc kręci się zgodnie z kolejnymi G-kodami dla wybranej osi. Szybkości przejazdów musiałem mocno ograniczyć, bo silnik gubił kroki. W trakcie operowania strzałkami ekranowymi, silnik obraca się OK dla dużych i małych szybkości, ale haczy się przy średnich. To takie pierwsze wrażenia z pierwszych prób.
Czy ktoś się orientuje, jakie korzyści płyną z rejestracji programu ?
Popieram założenie działu.
Na wyjściu z Arduino jest STEP/DIR, także możesz podpiąć dowolny sterownik posiadający takie wejścia. Nie musi być to serwomotor z enkoderami, może być to krokówka z Zelrp czy chińskim TB6560, albo jak u Kolegi stosowany głównie w drukarkach A4988.pioterek pisze:Moment, podłączyłeś silnik krokowy, to na jakim sterowniku i na jakim enkoderze?
Może wpada w jakiś rezonans. U mnie wszystko chodzi ładnie. Wcześniej podłączałem stepstick-i na DRV8825, ale to jest badziewie. Nadaje się tylko do małych silników (max 1A), o 2.2A można zapomnieć mimo wydajnego chłodzenia. Po zmianie sterowników na TB6600 maszynka podwoiła prędkości przy tych samych silnikach.clipper7 pisze:Silnik obraca się gładko przy sterowaniu "strzałkami" ekranowymi, z wyjątkiem trzeciej kreski licząc od najmniejszej szybkości.