Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 46
prokopcio - zmieniłem jak mówiłeś i choć nie zaskoczyło od razu ale udało się poprawić parametry i teraz działa (na sucho ) ale przekaźnik od załączania plazmy działa.
Zauważyłem też dziwną rzecz (pracując na sucho) że gdy włączę THC (w opcjach Mach - na samym środku pulpitu) to maszyna po 'detekcji' nie pojedzie bez włączonej plazmy choć nawet wyłącze funkcje ARC OK... a gdy wyłączę THC to program idzie dalej. Jutro będę palił blachę to się okaże co w praniu wyjdzie.....
Zauważyłem też dziwną rzecz (pracując na sucho) że gdy włączę THC (w opcjach Mach - na samym środku pulpitu) to maszyna po 'detekcji' nie pojedzie bez włączonej plazmy choć nawet wyłącze funkcje ARC OK... a gdy wyłączę THC to program idzie dalej. Jutro będę palił blachę to się okaże co w praniu wyjdzie.....
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 102
- Kontakt:
ja w to w żaden sposób nie ingeruję i jest to zależne od wersji macha - w różnych wersjach różnie to działa...dla jazdy "na sucho i testów" zdefiniuj sobie w porty/piny emulację którymś klawiszem dla THC ON...snajperman-s1 pisze:Zauważyłem też dziwną rzecz (pracując na sucho) że gdy włączę THC (w opcjach Mach - na samym środku pulpitu) to maszyna po 'detekcji' nie pojedzie bez włączonej plazmy choć nawet wyłącze funkcje ARC OK... a gdy wyłączę THC to program idzie dalej.
do konfiguratora Macha3 dodałem możliwość wybrania wyjścia #OUTPUT1 - #OUTPUT20
więc nie powinno być już problemów z kolizją wyjść jakie powstały przy uruchamianiu u Was...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 74
...fotograficzny251mz pisze: karpik74 napisał/a:
przez łuk nic nie widać?
Aparat widzi:)

[ Dodano: 2015-09-10, 16:49 ]
Kolejne refleksje. Dotyczy Macha i obowiązkowy ptaszek przy Preferencje\Kontrola CV\Tryb plazmy. Bez tego w ogóle Disable nie zadziała. Nie wiem jak jest w przypadku ustawień wyhamowań w CAM-ie.
Moim zdaniem MyPlasm THC za wolno steruje (wyłączone anty-nurkowanie).
Prędkość palenia- 1000 mm/min, s-d- max. 15, his- min. 1, prędkość Z-ki- 1500, przyspieszenie 800;
Przy tych parametrach nie nadąża sterować, przy większych na pewno nie da rady.
Oczywiście, nie wykluczam, że coś źle ustawiam.
Palenie z Disable i Anty- nurkowaniem.
Działa poprawnie i jest oczywiście uzależnione od Macha. Przede wszystkim przyspieszenie musi być adekwatne do prędkości palenia, nie prędkości w ustawieniach silnika.
Np 1. Prędkość 1000, przyspieszenie 800- disable nie aktywuje się.
Np.2 Prędkość 1000, przyspieszenie 400- disable aktywuje się.
Również od prędkości i przyspieszenia zależy, na jakim łuku- mniejszym czy większym Mach zwolni a tym samym aktywuje się disable.
Na pewno Tryb plazmy nie zwalnia na łukach zdefiniowanych jako łuk czy okrą- kod G3 i G2 a co za tym idzie nie aktywuje się Disable na otworach.
Mach zwalnia tylko na łukach złożonych z prostych- kod G1.