Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 46

Post napisał: snajperman-s1 » 12 wrz 2015, 07:55

Podzielam zdanie "karpika" THC wolno działa choć u mnie raz zaryło w blachę ale miałem Speed na 8 - teraz mam na 12 ale oś Z mam na 3000mm/min i 800 przysp. Disable coś tam stuka puka ale to nie o to chyba chodzi żeby maszyne "spowalniać" żeby zadziałała funkcja DISABLE - jak palnik zapier.... po winklach to i tak nie zanurkuje :P Nie zdąży :)

Teraz inna sprawa - przy końcu cięcia nurkuje i blokuje mi się oś Z - po zakończeniu palenia tak jakby THC waliło sygnałem w dół a Mach w górę i oba sygnały były na raz kierowane w silnik! Dzieje się to zazwyczaj gdy pali mały element i on "wypadnie" z arkusza - tak jakby za długo po zaniku ARC OK jeszcze chciał sterować - to pasuje zmienić na krótszy czas... Spróbuje dziś zwiększyć pauzę w końcu cięcia może mu przejdzie....

A teraz pytanie - Da się z G-kodu wysterować DISABLE? - mam opcję w SheetCamie żeby np na końcu cięcia wykonywał określony G-kod i mógłbym dodać żeby z programu wstawiało DISABLE tylko jak wysterować z G-kodu Output-2 ?

[ Dodano: 2015-09-12, 08:06 ]
Czy przypadkiem nie wystarczy dodać do kodu komendę M04 przed końcem palenia?

Tylko tak - mam na output1 ON/OFF plazmę, na OUTPUT2 Disable Prokopcia i właśnie nim chcę wysterować...

Czy np zapisać wyjście M07 (Wyjście Mgła) na output2 i dodać kod M07 na np 5mm przed końcem cięcia?

No i gdybym tak samo analogicznie postąpił z narożnikami i małymi otworami to jeśli kod (np działający) M07 jest na 5mm przed narożnikiem to jaki kod ma być np na 2mm po narożniku żeby odwołać Output2?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2015, 08:47 przez snajperman-s1, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 12 wrz 2015, 08:14

snajperman-s1 pisze:Podzielam zdanie "karpika" THC wolno działa choć u mnie raz zaryło w blachę ale miałem Speed na 8 - teraz mam na 12 ale oś Z mam na 3000mm/min i 800 przysp.
ustawienia prędkości w machu nic nie wnoszą dla THC. Dziwne, że działa wolno - jak mierzyłem czasy reakcji to wychodziło to bardzo dobrze ale to było na początku projektu a później nie sprawdzałem - mogłem coś napsuć.... sprawdzę bo to kluczowa sprawa.
snajperman-s1 pisze:nie o to chyba chodzi żeby maszyne "spowalniać" żeby zadziałała funkcja DISABLE
mocno podzielam to zdanie...
Karpik - po co chcesz antynurkowanie na łukach ? Raczej tylko na rogach/łukach o bardzo małym promieniu.
snajperman-s1 pisze:tak jakby THC waliło sygnałem w dół a Mach w górę i oba sygnały były na raz kierowane w silnik!
nie ma możliwości żeby dwa sygnały się pomieszały ale może być sterowanie machowi oddane ułamek sekundy za późno jak już mach rozpędził oś - daj po wyłączeniu palnika pauzę 0,1-0,2s...
snajperman-s1 pisze:Dzieje się to zazwyczaj gdy pali mały element i on "wypadnie" z arkusza
tak - palnik jeszcze nie wyłączony "goni" wypadający element
snajperman-s1 pisze:A teraz pytanie - Da się z G-kodu wysterować DISABLE? - mam opcję w SheetCamie żeby np na końcu cięcia wykonywał określony G-kod i mógłbym dodać żeby z programu wstawiało DISABLE tylko jak wysterować z G-kodu Output-2 ?
z moją nakładką nie posterujesz tym wyjściem (możesz innym i je spiąć) ale możesz też śmiało wyłączać THC, na jedno wyjdzie. Nie mam pod ręką listy funkcji VB dla makr macha ale jest tam funkcja THC ON i THC OFF które sobie możesz wrzucić do macha np jako M302 / M303 i to dołączać do postprocesora sheetcama... To już są wisieńki na torcie :)

snajperman-s1
Posty w temacie: 46

Post napisał: snajperman-s1 » 12 wrz 2015, 08:51

Ok będę próbował choć wczoram miałem opóźnienie na końcu 0.4 i wariowało - dziś dam 0.8 i zobaczymy. Dzieje się to po dorzuceniu M300 i Nowego postprocesora od Karpika bo wcześniej chodziło OK albo to zbieg okoliczności.....

Już wrzuciłem w kod M07 na output 2 i zobacze co się będzie działo :P

Awatar użytkownika

karpik74
Posty w temacie: 74

Post napisał: karpik74 » 12 wrz 2015, 09:16

snajperman-s1 pisze:Spróbuje dziś zwiększyć pauzę w końcu cięcia może mu przejdzie....
Bez Andti-Dive nie zrobisz na końcu pauzy, THC opóźnia tylko przy wpaleniu, jeżeli dasz w kodzie to THC i tak zanurkuje.

No i w postprocesorze nie ma pauzy na końcach (usónąłem).
snajperman-s1 pisze:Czy przypadkiem nie wystarczy dodać do kodu komendę M04 przed końcem palenia?

Tylko tak - mam na output1 ON/OFF plazmę, na OUTPUT2 Disable Prokopcia i właśnie nim chcę wysterować...

Czy np zapisać wyjście M07 (Wyjście Mgła) na output2 i dodać kod M07 na np 5mm przed końcem cięcia?
Może tak być, pod warunkiem, że się wstawi te 5mm przed końcem.
prokopcio pisze:Karpik - po co chcesz antynurkowanie na łukach ? Raczej tylko na rogach/łukach o bardzo małym promieniu.
Tak, interesuje mnie tylko na małych łukach i rogach, wspomniałem o zależności którą można sobie odpowiedni dopasować.
prokopcio pisze:tak - palnik jeszcze nie wyłączony "goni" wypadający element
No i tu właśnie musi być anti-dive, bo jeżeli nie ma to może dochodzić do sytuacji.
- jeżeli zakończenie robisz za blisko konturu detalu, palnik nie zanurkuje w dziurę, pójdzie w blachę (cofnie się głowica) nie ma problemu ale wypali krawędź (jakość).
- jeżeli zrobisz dalej zakończenie i wypadnie detal- zanurkuje ...i tu trzeba uważać, bo XY jest szybsza od Z i może zahaczyć o blachę na przejeździe do następnego wpalenia ...i tu przydała by się pauza :idea:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 12 wrz 2015, 09:57

snajperman-s1 pisze:Już wrzuciłem w kod M07 na output 2 i zobacze co się będzie działo
nie zadziała :(
karpik74 pisze: nie zrobisz na końcu pauzy
Zrobi,zrobi :)

[ Dodano: 2015-09-12, 10:03 ]
Znalazłem :)
THCoff()
StartTHC()
Sprawdzone, działa - jak dorzucicie do M3 StartTHC() to nie trzeba pamiętać o włączaniu THC (po włączeniu MACHA standardowo jest wyłączone)

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 12 wrz 2015, 12:25

prokopcio pisze: karpik74 napisał/a:
nie zrobisz na końcu pauzy
Zrobi,zrobi
Jak? Pauza z kodu zadziała ale i tak bez anti- dive da nura, przecież pali się łuk i THC steruje.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 12 wrz 2015, 12:29

karpik74 pisze: przecież pali się łuk i THC steruje.
nie, jeśli podasz DISABLE... lub jak sugerowałem komendę THCoff().

pytałeś jak nakręcić film... a jak to nakręciłeś ?
karpik74 pisze:......
[youtube][/youtube]
....

[ Dodano: 2015-09-12, 12:31 ]
co do szybkości to jeszcze spróbujcie zmniejszyc podział kroku na zetce

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 12 wrz 2015, 12:42

prokopcio pisze:nie, jeśli podasz DISABLE... lub jak sugerowałem komendę THCoff().
Mówimy o początku i końcu ścieżki?

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 12 wrz 2015, 12:52

snajper pytał czy może w kodzie umieścić komendę disable (na końcu ścieżki jest to bardzo wskazane) - odpowiadam, że może i proponuję jak to można zrobić za pomocą makra. A w jaki sposób on wygeneruje kod, czy dopisze ręcznie to już jego sprawa.... można w ten sposób dowolnie wybierać kiedy thc ma pracować a kiedy nie bez udziału funkcji antynurkowania "machowej" i bez używania mojego konfiguratora. dotyczy to również Twojego problemu z łukami - możesz olać macha / mój programik i wstawić do kodu przed łukiem wyłączenie thc i włączenie po nim. powinno działać lepiej niezależnie od dynamiki maszyny. Ja napisałem ten kofigurator żeby mach automatycznie podawał disable niezależnie od kodu - nie każdy potrafi generować tak wspaniałe kody jak sugerujecie :)

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 12 wrz 2015, 12:59

prokopcio pisze:pytałeś jak nakręcić film... a jak to nakręciłeś ?
Przez maskę spawalniczą, ale pracy THC chyba dobrze nie będzie widać. Lepsze rozwiązanie to filmowanie np. sprzęgła.

[ Dodano: 2015-09-12, 13:12 ]
prokopcio pisze:wstawić do kodu przed łukiem wyłączenie thc i włączenie po nim
No nie wiem czy jest to osiągalne? Jeżeli łuk jest z prostych G1- jak postprocesor będzie wiedział gdzie wstawić przed i po. Z łukiem G2-G3 może osiągalne z odpowiednim CAM-em.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”