Remont WS 15

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Tom01
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Tom01 » 30 sie 2015, 12:42

rkowalski pisze:Dziękuje za odpowiedź :wink: Czyli mam wysłać goły korpus kurierem do tej firmy? A pinole kupowałeś osobno czy firma Ci dobrała? Jeśli byłbyś tak miły to proszę powiedz co i jak zrobiłeś i ile to kosztowało(np. pinola).
Maszynę kupiłem, jak praktycznie wszystkie, do remontu:

Obrazek
Obrazek

Zdecydowałem się na nią, bo była robiona w CKP w Bydgoszczy a między różnymi warsztatami produkującymi je są spore różnice jakościowe. Była też kompletna, miała nawet śrubę nastawczą do głębokości z podziałką mikrometryczną. Rzadkość, bo z reguły albo tego nie ma, albo zastąpione nieruchomym zderzakiem.

Pierwszy etap to oczywiście zdobycie DTR, zapoznanie się z rozwiązaniami technicznymi i budową, co zdecydowanie polecam. Rozbieranko na śrubki, weryfikacja zużycia wszystkich części:

Obrazek
Obrazek

Do CKP wysyłałem oczywiście sam goły korpus. Tuleja kosztowała ok 270 zł, robota, jak pisałem ok 150 zł. Wymieniałem również wrzeciono, wszystkie łożyska, sprężynę powrotu, gałki i trochę zbytków, ale to już ze względów estetycznych.

Po powrocie z dorabiania tulei wrzeciona, korpus, kolumna, stół były szpachlowane i malowane:

Obrazek

A to końcowy etap montażu mechaniki, regulacja prostopadłości kolumny, napięcia sprężyny powrotnej, pomiary bicia:

Obrazek

Sumarycznie wyszło drogawo, ale to robota bardziej pasjonata niż warsztatowca. No i wyszedłem z założenia, że maszyna nie będzie wymagała żadnego dotykania, poza smarowaniem, przez kolejne 30 lat.

Tomasz
Moja pasja i praca - mva.pl

Tagi:

Awatar użytkownika

tomek_skocz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tomek_skocz » 30 sie 2015, 14:08

Bardzo udana renowacja! :mrgreen:
Polecam tylko dokupić uchwyt samozaciskowy Rohm/Bison, wtedy to już sama przyjemność z pracy.

Awatar użytkownika

Tom01
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Tom01 » 30 sie 2015, 14:58

Tak, uchwyt jest do wymiany. Niewygodny i ma takie oto bicie: https://vimeo.com/137046706 Na samym wiertle jeszcze gorzej.
Tomasz

rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 38

Post napisał: rkowalski » 30 sie 2015, 17:15

Dobrze się prezentuje :smile: A wrzeciono było krzywe, że poszło do wymiany? U mnie delikatnie pocharatana jest kolumna, czy da się ja jakoś odnowić?

Obrazek

Czy regulacja prostopadłości kolumny jest konieczna po szlifowaniu? Nawet nie wiedziałem że robi się coś takiego, muszę gdzieś to sprawdzić.

W planach mam wypiaskować/wyszlifować wszystko i poszpachlować tak jak zrobił to kolega Tom01 :wink:
A propo szpachlowania, czy robiłeś to zwykłą szpachlą samochodową? Bo np. na tej stronie http://www.lindsayengraving.com/tour/shaper/index.html ktoś odnawiał frezarkę i całą szpachlował jakimś "silikonem" firmy 3M o nazwie Bondo 907. Do którego nie dodaje się utwardzacza, on rozprowadzał to palcem a następnie szlifował papierem ściernym. Bardzo ładny efekt mu wyszedł Czy można u nas dostać coś podobnego?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W mojej WS 15 też jest śruba nastawcza,jedynie wyciągnąłem ją do odnowienia :wink:
PS. Ile kosztuje transport takiej kolumny kurierem? Kwalifikuje się to juz na paletę?

Przepraszam na ogrom pytań ale zbieram wiedzę w trybie przyspieszonym :oops:

Awatar użytkownika

Tom01
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Tom01 » 30 sie 2015, 17:56

We wrzeciono ktoś walił młotem na oślep chyba. Dlatego wymieniłem.

Kolumnę można oszlifować papierem. Wkręciłem w duże imadło i jechałem ręcznie długim paskiem papieru 60-80, potem drobniejszym. Miejsca mocno uszkodzone można wygładzić miejscowo. Nie będzie widać ostrych uderzeń. Cała "obróbka" nie ma specjalnie wpływu na pasowanie kolumny do korpusu. Oszlifowana wyglądała tak:

Obrazek

Szpachla może być dowolna. Nakładana normalnie lub natryskowa. Mi by się nie chciało ręcznie "rzeźbić", choć efekt faktycznie mógłby być perfekcyjny. Nie przesadzając, to nie samochód a robota nie lakiernicza, więc zrezygnowałem nawet ze szpachli natryskowej. Zastosowałem zwykły, dostępny w handlu podkład wypełniający w sprayu firmy Motip. Sprawdził się znakomicie, tylko trzeba było dać kilka warstw, bo odlew żeliwny jest mocno nierówny. Łatwo się szlifuje, trzyma się dobrze, farba też się kładzie na niego pierwszorzędnie.

Korpus poszedł jako zwykła paczka kurierska, choć ważyło toto ok 30 kg.
Tomasz

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41

Post napisał: clipper7 » 30 sie 2015, 18:06

Tom01 pisze: i stół były szpachlowane
Czym wypełniłeś nawiercenia stołu ? Ja użyłem "płynnego metalu" (do naprawiania odlewów), ale może są inne patenty ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: rkowalski » 30 sie 2015, 21:06

Moja kolumna wlaśnie wygląda jak gdyby ktoś ją młotkiem gładził;) nie wiem czy da się to ogarnąć papierem, głębokie te rysy, ale spróbuję :wink:
Znając życie będę rzeźbił ręcznie do upadłego tą szpachlą;)
Musze kupić pokrętła bo te co mam są zniszczone, warto kupić je w tej firmie w bydgoszczy czy na allegro szukać? Bo tam cen nie podają;/
A co do stołu to podejrzewam że kolega spawał elektrodami do żeliwa.

Awatar użytkownika

Tom01
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Tom01 » 31 sie 2015, 00:47

Moja kolumna wyglądała gorzej, więc proszę nie tracić nadziei. Oczywiście nie da się całkowicie wygładzić śladów po uderzeniach, ale można je złagodzić. Zeszlifować ostre krawędzie. Robi się to szlifując miejscowo małym kawałkiem papieru. Wówczas ich nie widać, nie szpecą. Stół spawałem, ale średnio to wyszło. Pewnie tak by zostało, jakbym nie trafił okazjonalnie nowego. :)

Ceny CKP ma dużo lepsze niż handlarze z Allegro. Trzeba pisać lub dzwonić po wycenę i tyle.

Regulacja prostopadłości jest konieczna i najprościej robi się to kątownikiem i paskami blachy z puszki od piwa. Wysuwamy pinolę do końca i sprawdzamy na ile kątownik przylega do stołu i do niej. Jeśli ktoś ma, można do końca pinoli przymocować czujnik zegarowy i patrzeć na ile się wychyla oparty o kątownik przy wysuwaniu pinoli. Należy zrobić dwa pomiary w płaszczyznach równoległej i prostopadłej do korpusu. Baski blachy podkłada się pod podstawę kolumny i dokręca śruby. U mnie wymagane było podłożenie jednej blaszki z przodu.
Tomasz

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: upanie » 31 sie 2015, 09:03

Kiedyś rozmawiałem z babką z CKP. Bardzo przyjemna rozmowa :)
Poza tym mieli kiedyś na stronie arkusz excelowy z cenami ale teraz go nie widzę.
Jak znajdę w domu to moge podesłać. Myślę, że ceny za bardzo się nie zmieniły.
czilałt...

rkowalski
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: rkowalski » 31 sie 2015, 09:54

Przydałby się ten cennik, bo pisać do nich w sprawie każdej pierdoły to tylko zawracanie gitary.
Tom01 a Ty jak mocujesz imadło do stołu? Nakretki T'owe? Czy inaczej? Ja kupiłem śruby 10 i nakretki motylkowe tak na próbe, ale obracają się w rowkach i nie idzie tego mocno dokręcić. Trzeba będzie chyba coś wyspawać...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”