Wybór pierwszej tokarki, czym się sugerować, na co patrzeć.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No nie wiem czy kupujac taka nowa tokarke, nie potrzebujesz dokupic sporo oprzyrzadowania,
Przerabialem to usiebie...
-komplet nozy z plytkami
-uchwyt wiertarski
-kiel obrotowy
-nawiertaki centrujace
- moze imak szybkozmienny?
-moze uchwyt 4szczekowy?
-moze statyw z czujnikiem?
-moze linialy?
Itp
Itd
-komplet nozy z plytkami
-uchwyt wiertarski
-kiel obrotowy
-nawiertaki centrujace
-moze uchwyt 4szczekowy?
-moze linialy?
Itp
Itd
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 31
A czy kupując inną tego nie potrzebuje?kaczyniak pisze:No nie wiem czy kupujac taka nowa tokarke, nie potrzebujesz dokupic sporo oprzyrzadowania,
-komplet nozy z plytkami
-uchwyt wiertarski
-kiel obrotowy
-nawiertaki centrujace
-moze uchwyt 4szczekowy?
-moze linialy?
Itp
Itd
Wydaje mi się, że jest to sprzęt potrzebny każdemu kto chce obrabiać metale.
No chyba, że nie potrzeba większej dokładności.
Ja osobiście raczej chciał bym osiągnąć jakąś dokładność. Ale oglądam filmy, czytam po forum, i mam wrażenie, że dużo rzeczy może przysporzyć mi problemów ze względu na to, że jestem nowicjuszem.
lepiej się przecenić, niż nie docenić.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Będzie cichsza ale trzeba też jako tako umieć toczyć bo jak będzie ci nóż piszczał albo materiał będzie wpadał w drgania to choćby nie wiem jak cicha była tokarka hałas i tak będzie spory.
Imaków szybkozmiennych to bym nie brał na start, uchwyt wiertarski to mus, tak samo jakiś nożyk do cięcia i ze dwa do toczenia wzdłużnego i jakiś do wytaczania no i oczywiście kieł żeby i jakiś dłuższy wałek przetoczyć. Co do reszty to dokupuj po kolei to co ci jest potrzebne. (toczył będziesz kwadrat ? kup uchwyt czteroszczękowy) itd, itd.
Imaków szybkozmiennych to bym nie brał na start, uchwyt wiertarski to mus, tak samo jakiś nożyk do cięcia i ze dwa do toczenia wzdłużnego i jakiś do wytaczania no i oczywiście kieł żeby i jakiś dłuższy wałek przetoczyć. Co do reszty to dokupuj po kolei to co ci jest potrzebne. (toczył będziesz kwadrat ? kup uchwyt czteroszczękowy) itd, itd.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
I jeszcze jedna dotycząca obrabiarek zasada, którą może i wielu zna, ale często o niej zapomina:rynio_di pisze:Omijaj zasadę Kolesowa . Jako nowicjusz pewnie jej nie znasz a i nie wielu z forum ją zna
Jak największa (w miarę rozsądku i możliwości oczywiście) masa obrabiarki !
Z prozaicznego powodu - duża masa tłumi drgania.
Początki zawsze są mniej lub bardziej siermiężne, i zawsze gdzieś ktoś był prekursorem jakichś idei (vide-Apple)ahabich pisze:Nóż kolesowa czy to przypadkiem nie pierwowzór płytek viper sandvika?
A swoją drogą nie wszystko co "ruskie" było takie złe i prymitywne jak niektórzy stereotypowo uważają. Inaczej w kosmos by do nie latali do dziś..
A w obróbce skrawaniem wiele ich opracowań jest przyjęte do kanonu technologii (np szlifowanie diamentami), choć mało kto zna ich źródło..
Sam mam jeszcze sporo narzędzi od nich, może nie tak pięknych jak zachodnie, ale za to solidnych - materiału na pewno nie żałowali..

Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, 13:15 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam,
Roman
Roman