STAMOS SELECTION S-PLASMA 125CNC...czyli, łamać stereotypy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
d-t (opóźnienie) - należy ustawiać w taki sposób,
aby palnik zdążył opuścić krater powstały
podczas przebijania blachy + odległość ~5mm
- uniknie się wtedy nurkowania na samym początku palenia.
Zwykle ustawiamy w ten sposób:
d-t = czas na przebicie + 0,3-1s.
(zależnie od grubości blachy i prędkości cięcia).
aby palnik zdążył opuścić krater powstały
podczas przebijania blachy + odległość ~5mm
- uniknie się wtedy nurkowania na samym początku palenia.
Zwykle ustawiamy w ten sposób:
d-t = czas na przebicie + 0,3-1s.
(zależnie od grubości blachy i prędkości cięcia).
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
prokopcio ...jest dobrze ...nie do końca ale jest dobrze.
THC z martwych wstało ...test działa, ogólnie OK ...i tu niespodzianka. THC działa przy paleniu ...wykrycie łuku, steruje up/down.
Jedyny problem to, że steruje po wyłączeniu palnika. Normalnie świeci się wykrycie łuku i palnik jedzie w dół (palnik wygaszony). Cały czas jest napięcie które powoli spada aż do 20V i dopiero wtedy THC się wyłącza.
Na pewno świadczy to o tym, że twoje THC działa jak należy ale agregat utrzymuje napięcie na wyjściu które powoli spada.
Nie wątpliwie problem jest w agregacie ...tylko co? Nie znam się na tym ale wygląda to jakby coś nie rozłączało w agregacie.
THC z martwych wstało ...test działa, ogólnie OK ...i tu niespodzianka. THC działa przy paleniu ...wykrycie łuku, steruje up/down.
Jedyny problem to, że steruje po wyłączeniu palnika. Normalnie świeci się wykrycie łuku i palnik jedzie w dół (palnik wygaszony). Cały czas jest napięcie które powoli spada aż do 20V i dopiero wtedy THC się wyłącza.
Na pewno świadczy to o tym, że twoje THC działa jak należy ale agregat utrzymuje napięcie na wyjściu które powoli spada.
Nie wątpliwie problem jest w agregacie ...tylko co? Nie znam się na tym ale wygląda to jakby coś nie rozłączało w agregacie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
spotkałem kiedyś podobny problem u klienta, że napięcie po wyłączeniu plazmy spadało przez sporo sekund
. Rozwiązaniem było podpięcie się poza jonizatorem powietrza i obciążenie zwykłą żarówką
- bardzo mało eleganckie rozwiązanie ale nie mieliśmy innego pomysłu. W powstającym właśnei THC jest sygnał enable (a raczej disable) który będzie można podać wraz z wyłączeniem palnika co pozwoli "niesterować".

-
- Posty w temacie: 9
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
nie lubię chłopcówkarpik74 pisze:iebie Kolego to Bóg chyba Kocha?...bo ja napewno!

co do filmiku - chyba będzie to mój ulubiony filmik

co mnie ciekawi jest to ekstremalny przypadek, że po wyłączeniu i obciążeniu żarówką nadal napięcie się utrzymuje przez sporą chwilę (0,5s) ? co skutkuje jazdą palnika na szczęście do góry
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
Sprzedawca interweniuje u importera. Na razie musi mi to wystarczyć.prokopcio pisze:co mnie ciekawi jest to ekstremalny przypadek, że po wyłączeniu i obciążeniu żarówką nadal napięcie się utrzymuje przez sporą chwilę (0,5s) ? co skutkuje jazdą palnika na szczęście do góry
Mimo to wyjście CNC jest zaletą tego sprzętu. Nie trzeba rozbebeszać plazmy, zrywać plomb ...gwarancja zachowana.