PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ale chyba FirmWare musi być 3.0.0
Bo teraz w płytce mam wgrane v2.3
a padł mi komp i musiałem ściągnąć nowego softa a on pracuje z firmware 3.0.0
Więc jedyne co mi pozostało to albo to właśnie firmware albo soft 3.0.2
Email to [email protected]
[ Dodano: 2015-08-03, 19:49 ]
Ruszyło dzieki Krzysztof kktech.
Ale jak zmienić wejście Estopa z NO na NC
//==============================================================================
// Wejścia E_STOP
//==============================================================================
#NAME_I 12 = KEY_E_STOP
#TXT_ESTOP 0 = Przycisk bezpieczeństwa
<< IN KEY_E_STOP
>> E_STOP_0
zmieniałem watrości w linijkach # TXT_E Stop=1 nie pomogło
w ostatniej również nie ruszyło
musiałem odpiąć e stopa
Bo teraz w płytce mam wgrane v2.3
a padł mi komp i musiałem ściągnąć nowego softa a on pracuje z firmware 3.0.0
Więc jedyne co mi pozostało to albo to właśnie firmware albo soft 3.0.2
Email to [email protected]
[ Dodano: 2015-08-03, 19:49 ]
Ruszyło dzieki Krzysztof kktech.
Ale jak zmienić wejście Estopa z NO na NC
// Wejścia E_STOP
#NAME_I 12 = KEY_E_STOP
<< IN KEY_E_STOP
>> E_STOP_0
zmieniałem watrości w linijkach # TXT_E Stop=1 nie pomogło
w ostatniej również nie ruszyło
musiałem odpiąć e stopa
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Niestety ja się przesiadam na teraz starą wersję - ta mnie przerasta i przeraża. Moim zdaniem opcje powinny działać i zostać jak kiedyś, a jak ktoś się zna i umie czarować programistycznie to ma PLC dostępne.....napisał bh91
Jestem tu nowy, ale czytam Was od v101_762 i podzielam zdanie bh91. Zainstalowałem "czwórke" ale nie odpaliłem (bo autor nie pozwala)... zostaje wiec przy v3.0.2... Może kiedyś, sorry.
[ Dodano: 2015-08-03, 21:06 ]
Mam jeszcze takie pytanie..myślę, że nie zaśmiecam tematu bo wszak chodzi o sterownik. Zbudowałem ploter 1560x730x180(śruby trapez 20x4 opcja 2000x1000x500mm) Może mi ktoś podpowie?...inwestuję, jak każdy chyba kiedyś i mam zamiar zmienić wstępnie jedną śrubę (Y!!!)-na gwint kulowy O 20 skok 10. Czy w jakimś stopniu zgrzeszę przeciwko jakimś normom, zasadom budowy maszyn CNC jeżeli Piko pozwala na taką zmianę kiedy edytuje się każdą oś z osobna. Mam przełożenie na pasku 1,5/1 czyli 6mm/obr. Bezpośrednio z silnika da mi 1/1 10mm/obr. Czy ja dobrze myślę? Odchodzą straty na przełożeniu,trapez-kula wiadomo inna liga, ale czy nie zyskam tym też na momencie(N) i mniejszym prawdopodobieństwie poślizgu krokowca (4Nm). Pytania się mnożą, bo co potem z podziałem kroków na silnik/oś i w ogóle...jak łyknie to Piko. Dzięki za "wysłuchanie"...może ktoś pomoże mi to ogarnąć?
Jestem tu nowy, ale czytam Was od v101_762 i podzielam zdanie bh91. Zainstalowałem "czwórke" ale nie odpaliłem (bo autor nie pozwala)... zostaje wiec przy v3.0.2... Może kiedyś, sorry.
[ Dodano: 2015-08-03, 21:06 ]
Mam jeszcze takie pytanie..myślę, że nie zaśmiecam tematu bo wszak chodzi o sterownik. Zbudowałem ploter 1560x730x180(śruby trapez 20x4 opcja 2000x1000x500mm) Może mi ktoś podpowie?...inwestuję, jak każdy chyba kiedyś i mam zamiar zmienić wstępnie jedną śrubę (Y!!!)-na gwint kulowy O 20 skok 10. Czy w jakimś stopniu zgrzeszę przeciwko jakimś normom, zasadom budowy maszyn CNC jeżeli Piko pozwala na taką zmianę kiedy edytuje się każdą oś z osobna. Mam przełożenie na pasku 1,5/1 czyli 6mm/obr. Bezpośrednio z silnika da mi 1/1 10mm/obr. Czy ja dobrze myślę? Odchodzą straty na przełożeniu,trapez-kula wiadomo inna liga, ale czy nie zyskam tym też na momencie(N) i mniejszym prawdopodobieństwie poślizgu krokowca (4Nm). Pytania się mnożą, bo co potem z podziałem kroków na silnik/oś i w ogóle...jak łyknie to Piko. Dzięki za "wysłuchanie"...może ktoś pomoże mi to ogarnąć?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
// Wejścia E_STOP
#NAME_I 12 = KEY_E_STOP
<< IN KEY_E_STOP
!> E_STOP_0
To zmieni na NO na NC
// Wejścia E_STOP
#NAME_I 12 = KEY_E_STOP
<< IN KEY_E_STOP
!> E_STOP_0
To zmieni na NO na NC
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Zamieściłem aktualizację – temat przewodni makra.
to w sekcji gdzie jest podpięty jog linie:
<< IN KEY_RESET
>> JOG_FAST
zmieniasz na
<< IN KEY_RESET
!> JOG_FAST
Czyli w wolnym tłumaczeniu: wejściu JOG_FAST przypisujesz zanegowany stan z wejścia KEY_RESET
Jog zewnętrzny bazuje na tych samych prędkościach co ten z klawiatury dlatego zniknęły pola do jego prędkości. Jak chcesz mieć ruch wolny z przyciśniętym RESETbh91 pisze:Nie działa tak samo JOG - wcześniej wpisywało się dwie wartości - szybki ruch i wolny. Ja wolny miałem wraz z guzikiem RESET. Teraz działa to tak: szybko z maks prędkością osi czyli 4m/min u mnie (nie ważne co wpiszę w opcjach w JOGu, jest to olane) albo powoli tak jak się wpisze w opcjach z opcją CTRL. Nie wiem, czy nie umiem tego znaleźć czy to błąd Piko.
to w sekcji gdzie jest podpięty jog linie:
<< IN KEY_RESET
>> JOG_FAST
zmieniasz na
<< IN KEY_RESET
!> JOG_FAST
Czyli w wolnym tłumaczeniu: wejściu JOG_FAST przypisujesz zanegowany stan z wejścia KEY_RESET