Witam,
szczerze mówiąc nie pamiętam - a teraz mam wszystko rozmontowane. Dla moich zastosowań to i tak za szybko to wszystko chodzi

(z powodu małego pola roboczego 46 x 100 mm - swoją drogą myślę nad rozszerzeniem tego pola do 100 x 100 - ale zobaczymy czy da się to prosto zrobić, jak już będe miał minifrezerkę).
Ok, w weekend obiecuję, że sprawdzę i napiszę jakie prędkości uzyskuję (podczas ustawiania macha nie starałem sie wykręcić największych prędkości, ot tak ustawiłem sobie, żeby nie było słychać przeskakiwania).
Pozdrawiam, Piotr
Dodano: 2007-07-17, 09:39
Hej,
jeśli myślicie, że pomysł zarzuciłem to się mylicie

. Na zdjeciu poniżej efekty kilku godzin wiercenia - oj niezła zabawa... (chociaż bez kolegów i bez wiertarki udarowej

.
Zestaw jest prawie gotowy do zamontowania. Wczoraj właśnie przyszła frezarka - także do
soboty zestaw zostanie złożony.
Nowy pomysł!
Stwierdziłem, że do frezarki i sterownika dorobię jeszcze sterownik mikroprocesorowy, który umożliwi mi precyzyjne sterowanie frezarką bez podłączonego komputera. Postanowiłem zrealizować sterowanie na gotowym mikrokomputerku z oferty AVT (zaleta 8kb pamięci na program, sterowalne wejscia/wyjsca, klawiatura 16 klawiszy + wyświetlacz 16+2).
Wielką zaletą zestawu jest jego cena = 105 PLN + 30 programator ISP. W ogóle to ciekawa konstrukcja wspiera I2C, 1Wire, RS232 - jednym słowem miodzio...
Na zdjęciu w górnej części programator, w dolnej minikomputer - jest co lutować, ale bez przesady. Do napisania zostaje oczywiscie program - ale nie trzeba uzywa asemblera - program do sterowania piszę w BASCOM AVR.
Po co taki sterownik? Ponieważ moje silniki nie mają podwójnej osi, nie mogę zamontować na ich koncu uchwytów do ręcznego sterowania (czyli nie mogę sterować osiami bez podłączonego PC-ta). Dlatego chcę dorobić elektroniczny sterownik.
Planowany tryb
Klawisze sterujące
==================
11. ESC
12. TRYB (Config, Pozycja)
13. OŚ (X, Y, Z)
14. Enter
15. +
16. -
1. Tryb Config
=======
1. 1 -> Prędkość: -> wpisz -> EN
2. 2 -> Ilość Kroków: -> wpisz -> EN
3. 3 -> Startowa rozdzielczość kroków (5mm, 1mm, 0.1mm, 0.02mm, 0.01mm ->EN)
4. 4 -> Zapisz w EEPROM -> EN
5. 5 -> Odczytaj zapisane w EEPROM -> EN
6. 6
7. 7
8. 8
9. 9
10.0
2. Tryb Pozycja
========
1. 1 -> Zeruj Pozycję (tak, nie ->EN)
2. 2 -> Pozycjonowanie (Względnie (0,0,0)/Bezwzględnie ->EN)
3. 3 -> Rozdzielczość kroków (5mm, 1mm, 0.1mm, 0.02mm, 0.01mm ->EN)
4. 4 -> Pokaz Pozycję (X:, Y:, Z:, Krok:)
5. 5 -> Wpisz Pozycję (Przesuń o: <wpisz> -> ENTER
6. 6
7. 7
8. 8
9. 9
10.0
Pozdrawiam, Piotr
[ Dodano: 2007-07-25, 23:37 ]
No i jedziemy...
Sprzęt wygląda tak
Szczegóły montażu osi x, y, z
Pomału uczę się programów do rysowania - na razie piszę proste napisy, graweruję kółeczka itp. Jeszcze daleka droga do frezowania 3d - ale urlop wkrótce i wiecej czasu na cnc będzie

. Pozdrawiam, Piotr
[ Dodano: 2007-08-06, 10:27 ]
Witam,
pierwsze koty za płoty:
Na zdjęciu kawałek popiersia, które obecnie wykonuję. Kawałek prezentowany jest częścią czapki.
Pozdrawiam, Piotr
P.S. Jestem bardzo zadowolony z precyzji. Literki jak ta lala - frezowane frezem okrągłym (kulka) 0.4mm
[ Dodano: 2007-08-24, 15:33 ]
Całość relacji złożyłem w artykuł:
cz.1 ->
http://figurki.org/content/view/146/130/
cz.2 ->
http://figurki.org/content/view/148/130/
cz.3 ->
http://figurki.org/content/view/160/130/
Mam nadzieję, że i taka relacja komuś z was się przyda. Chociaż pewnie nikt już tutaj nie zagląda...
Pozdrawiam, Piotr Czyż