Jak to jest..........

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 02 cze 2005, 16:28

B_Ornacki pisze:Ja cały stół wykonałbym np zpłyty OSB gr 25 mm
różne płyty już krajałem (głównie meblowe)... ale nie wiem co to jest OSB? z czego to jest?

następne pytanie... PROWADNICE  :(  był juz na ten temat wątek.. ale nie mogę się na nic zdecydować, brakuje mi jakiegoś pełniejszego przekonania...

np. proponowane prowadnice  otocoupa http://www.otocoup.com/index_e.htm - to normalne łożyska jeżdżące po profilach aluminiowych - mi to się podoba, natomiast mój mechanik "kręci nosem"

Obrazek

są prowadnice IGUSa... osiągalne cenowo - ale to suwanie metalu po tworzywie - podobno łapie luzy

przeniesienie napędu... najpewniej paski zębate, nie wiem czy jest sens rozważać listwy zębate?

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: webserver » 02 cze 2005, 21:34

markcomp77 pisze:są prowadnice IGUSa... osiągalne cenowo - ale to suwanie metalu po tworzywie - podobno łapie luzy
z tego co wiem nie bardzo nadaja sie na tego typu maszyne mysle ze do maszyny do styropianu sa super ale nie do frezarki :?
markcomp77 pisze:przeniesienie napędu... najpewniej paski zębate, nie wiem czy jest sens rozważać listwy zębate?
chyba za duze luzy :?
Pozdrawiam PlotComplex.com

robol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: robol » 02 cze 2005, 22:44

251mz pisze:bo tak ale jak chcesz cos frezowac z dokładnoscia w osi Z do 0.01mm to >podkładka jest raczej niedozwolona
1) Jak chcesz frezować z dokładnością 0,01mm to nie na takiej obrabiarce jak mowa w domyśle (polecam profesjonalne centrum CNC, możesz na nim ustawić zero na powierzchni stołu i gwarantuję że nie draśnie stołu chyba że zamiecie odpadami (wiórka))
2) Podkłada się podkłady ze stli ulepszanej niema mowy o ugięciu (45, 55 lub St5)
3) Podkład wstawiamy w miejsca gdzie nie obrabiamy np. pod dociskami, łapkami etc.
4) Podkłady muszą być szlifowane (oczywiście jeżeli mówimy o dokładności 0,01mm) z jednego mocowania na taki sam wymiar

B_Ornacki
Posty w temacie: 5

Post napisał: B_Ornacki » 03 cze 2005, 15:29

Witam
Sory że długo nie pisałem ale czasami trzeba popracować

Płyta OSB jest wykonywana w podobnej technologii jak płyta wiórowa ztm że zamiast pyłu i drobnych rtocin używa się łusek wielkości kilku centymetrów orazjest impregnowana powierzchniowo . Jest szeroko stosowana w budownictwie jako materiał konstrukcyjny i pokrycia oraz na stropy zwłaszcza w technologii kanadyjskiej

Co do prowadnic te które są na zdjęciu faktycznie nie wyglądają najlepiej jest tam zbyt wiele elementów no i trudno powiedzieć jaką to ma dokładniść i opory . Ja myślałemkiedyś o profilu o przekroju kwadratowym po którym jeżdzi wuzek złożony z trzech rolek , rolka miała wyglądać jak dwa scięte stożki połączone mniejszymi średnicami na dwóch łożyskach stożkowych . jedna znich osadzona mimośrodowo do kasowania luzów materiałem na rolki mogło by być jakieś tworzywo sztuczne a profil np stalowy o odpowiedniej sztywniści.

Ciekaw jestem jak sprawdziło by się jako napęd takie rozwiązanie łańcuch np rowerowy napięty i zamocowany na stałe ( przyspawany ) i jeżdżąca po nim zębatka tak zmodyfikowana aby przez docisk kasować luzy . Jeśli to już było omawiane to sory ale nie przebrnąłem przez wszystkie tematy.

POZDRAWIAM
B_Ornacki
Sory za błędy

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 03 cze 2005, 16:10

B_Ornacki pisze:Płyta OSB jest wykonywana w podobnej technologii jak płyta wiórowa ztm że zamiast pyłu i drobnych rtocin używa się łusek wielkości kilku centymetrów orazjest impregnowana powierzchniowo . Jest szeroko stosowana w budownictwie jako materiał konstrukcyjny i pokrycia oraz na stropy zwłaszcza w technologii kanadyjskiej
zdążyłem nawet ją zidentyfikować w międzyczasie... mam z tego formy do cementowania :(
B_Ornacki pisze: Ja myślałemkiedyś o profilu o przekroju kwadratowym po którym jeżdzi wuzek złożony z trzech rolek , rolka miała wyglądać jak dwa scięte stożki połączone mniejszymi średnicami na dwóch łożyskach stożkowych . jedna znich osadzona mimośrodowo do kasowania luzów materiałem na rolki mogło by być jakieś tworzywo sztuczne a profil np stalowy o odpowiedniej sztywniści.
muszę powiedzieć, że nie bardzo potrafię sobie wyobrazić TO... jak wygląda?
z tego co zrozumiałem... zrobiłem rysunek:

Obrazek

dobrze odczytałem... czy miało być jakoś inaczej :) :?:

B_Ornacki pisze:Ciekaw jestem jak sprawdziło by się jako napęd takie rozwiązanie łańcuch np rowerowy napięty i zamocowany na stałe ( przyspawany ) i jeżdżąca po nim zębatka tak zmodyfikowana aby przez docisk kasować luzy . Jeśli to już było omawiane to sory ale nie przebrnąłem przez wszystkie tematy.
ja takiego wątku nie widziałem...

a pomysł wydaje się ciekawy... ciekawe jak z trwałością :?:
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

B_Ornacki
Posty w temacie: 5

Post napisał: B_Ornacki » 03 cze 2005, 18:34

Myślałem o czymś takim
Załączniki
prowadnica1.jpg