Czy da się w Rhino zrobić powierzchnię formy skrzydła z aluminium, żeby była gładka, bez załamań, jak lustro?
Rok temu próbowałem w twardym plastiku i były załamania i kant z przodu miał ząbki, które musiałem wyszlifować.
A teraz mój kolega chiał, żebym dla niego narysował formę skrzydła 2 x 1,5m długości bo w pracy mają dużą frezarke cnc i chce taką formę z aluminium zrobić.
Znalazłem ustawienia Render Mesh Properites, o których wcześniej nigdy nie myślałem. Wyczytałem też, że jak się zaznaczy Flat Shade, to pokazuje powierzchnie jaka jest na prawde. Bo Rendered, Shaded i te inne pokazują powierzchnię " ulepszoną".
Próbowałem zmieniać ustawienia w Mesh Properies, żeby zobaczyć czy coś się zmieni, ale nie bardzo mi to wychodzi.
Nie wygląda to za dobrze. Jak włączę zebrę, to schodki widać a przedni kant nie jest gładki. Muszę to wyeksportować do STEP na koniec.
Co z tym można zrobić?
Te zdjęcia to jest tylni ster do małego modelu, ten który rok temu zrobiłem. Widać załamania. Zamalowałem czarnym flamastrem do szlifowania, żebym widział co robię.
Ale w 3 metrowej formie z aluminium takie szlifowanie by było przerąbane i powierzchnię i kant formy by się zniszczyło.