Dokładność powierzchni

Rhino 3D

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

Dokładność powierzchni

#1

Post napisał: kak » 02 cze 2015, 15:34

Czołem


Czy da się w Rhino zrobić powierzchnię formy skrzydła z aluminium, żeby była gładka, bez załamań, jak lustro?

Rok temu próbowałem w twardym plastiku i były załamania i kant z przodu miał ząbki, które musiałem wyszlifować.

A teraz mój kolega chiał, żebym dla niego narysował formę skrzydła 2 x 1,5m długości bo w pracy mają dużą frezarke cnc i chce taką formę z aluminium zrobić.

Znalazłem ustawienia Render Mesh Properites, o których wcześniej nigdy nie myślałem. Wyczytałem też, że jak się zaznaczy Flat Shade, to pokazuje powierzchnie jaka jest na prawde. Bo Rendered, Shaded i te inne pokazują powierzchnię " ulepszoną".

Próbowałem zmieniać ustawienia w Mesh Properies, żeby zobaczyć czy coś się zmieni, ale nie bardzo mi to wychodzi.

Nie wygląda to za dobrze. Jak włączę zebrę, to schodki widać a przedni kant nie jest gładki. Muszę to wyeksportować do STEP na koniec.

Co z tym można zrobić?

Te zdjęcia to jest tylni ster do małego modelu, ten który rok temu zrobiłem. Widać załamania. Zamalowałem czarnym flamastrem do szlifowania, żebym widział co robię.

Ale w 3 metrowej formie z aluminium takie szlifowanie by było przerąbane i powierzchnię i kant formy by się zniszczyło.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1260
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 02 cze 2015, 17:05

Masz możliwość puszczać strategią "od środka do zewnątrz", czy tylko zygzak?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#3

Post napisał: kak » 02 cze 2015, 18:15

Mam. Próbowałem też z rok temu w mdf, nasączonym epoxy i przefrezowanym jeszcze raz, od środka do zewnątrz, bo też pomyślałem że przedni kant wyjdzie lepiej. Ale wygląda na to, że te błędy są już w rysunku Rhino, może.

Też załamania i paski na powierzchni widać, i ząbki na kancie, które są szersze niż 0,1mm, a taki właśnie miałem stepover ustawiony do freza fi 1,5mm.

Tzn. Rysunek Rhino był eksportowany do STL, tylko że model STL nie wyglądał jak trzeba. Jak się zaznaczy Flat Shade, to widać jak powierzchnia wygląda na prawdę - tak samo jak model STL którą zrobił.



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1260
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#4

Post napisał: zibi » 02 cze 2015, 18:27

Nie znam rino. Czy masz możliwość ustawienia dokładności modelowania na 0.001 i dokładność prowadzenia narzędzia na 0.01? Oczywiście plik obróbki będzie odpowiednio większy.Możesz dać plik step? Stl nie jest dobrym rozwiązaniem do późniejszego pisania na nim ścieżek, chyba że z dużą dokładności ale plik będzie olbrzymi.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#5

Post napisał: kak » 02 cze 2015, 20:36

Właśnie ustawiłem dokładność powierzchni na 0.001. Procesor był 100% zajęty przez 5 minut. Zzipowałem Step´a. Ciekawe czy da się go tu załączyć.
Załączniki
Prawa górna forma STEP.zip
(366.97 KiB) Pobrany 128 razy


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1260
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#6

Post napisał: zibi » 02 cze 2015, 21:01

Kolego, ta powierzchnia kształtująca powinna być jednym płatkiem powierzchni, odpowiednio poprowadzona, ciągła. Analiza "zebra" http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/w ... ml?start=2 to pokazuje jeśli masz taką funkcję. Gdy pow jest poszatkowana, dodatkowo 100 płatków zawieszonych jest w jednym wierzchołku to błędy generowania ścieżki mogą być duże.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#7

Post napisał: kak » 02 cze 2015, 22:34

Dzięki.
To ja nie wiem czy Rhino potrafi to zrobić z jednego płatka.
Powierzchnia w Rhino składa się chyba z bardzo wielu płatków.
Dlatego jest ich więcej na zakrętach niż na bardziej płaskich powierzchniach.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2015, 22:41 przez kak, łącznie zmieniany 2 razy.


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1260
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#8

Post napisał: zibi » 02 cze 2015, 22:37

Jeśli krzywa na której budujesz będzie splajnem a nie zlepkiem łuków i prostych to się uda.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#9

Post napisał: kak » 02 cze 2015, 22:46

Właśnie spróbowałem zrobić 2 Rail Sweep z jednym punktem kontrolnym, to Rhino mi to zamienił na 5. Wyszła prawie literka S. Ta moja STEP powierzchnia ma 50 punktów kontrolnych.

Muszę sprawdzić czy to splajn. Kiedyś załadowałem profil skrzydła który był zlepkiem prostych i obrysowałem go jeszcze raz splainem, ale nie pamiętam czy tym razem też tak zrobiłem. Dzięki.

[ Dodano: 2015-06-03, 00:47 ]
Obrysowałem profil skrzydła splinem, jest gładziutki, zrobiłem nowy Sweep 2 Rails, ale powierzchnia w dalszym ciągu nie wyszła gładka.
Nie wiem gdzie dalej szukać powodu.

Obrazek


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#10

Post napisał: kubus838 » 03 cze 2015, 10:30

Witam
Jeżeli chcesz w rhino robić pliki step to możesz miec problem - chodzi o konfikt korporacyjny. Ponoć wyszła jakiś plugin w tym temacie do rhino ale ja o nim tylko czytałem.

Spróbuj zrobić tak: narusuj to ręcznie a potem wszystko połącz i zmień wszystko na siatki z maksymalną dokładnością. Kiedyś rysowałem forme ze skanowanej bryły wszystko wyszło ładnie tylko koleś w edgecam-ie nic nie mógł z tym zrobić aby wyfrezować. Szukałem rozwiązania ale na forum rhino powiedzili mi, że to właśnie jakiś konflikt firm/oprogramowania "wywołuje" takie efekty i ponoć jest juz cos do tego ale ja się z tym nie spotakłem.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”