Prawie frezarka, Agietron
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Dzięki za porady, ja raczej robię precyzyjne małe rzeczy dlatego skala obrabianych przedmiotów ilości usuwanego materiału u mnie raczej sa w tych dolnych granicach. Dlatego węgliki i duże obroty preferuję.
Blokady obroty nie ma trzeba coś wymyślić (klin i rowek)
Pomysł małego wrzeciona rozpracowuję właśnie, mam taką głowiczkę co ma obroty do 20tyś tylko niestety jest na max fi6 narzędzia.
A co robi dudi?
Blokady obroty nie ma trzeba coś wymyślić (klin i rowek)
Pomysł małego wrzeciona rozpracowuję właśnie, mam taką głowiczkę co ma obroty do 20tyś tylko niestety jest na max fi6 narzędzia.
A co robi dudi?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Prawie frezarka, Agietron
Moze zostawic sam stol?
Kolumne oblac polimerotetonem, zrobic Z-ke i zalozyc wysokoobrotowe
wrzeciono
q
Kolumne oblac polimerotetonem, zrobic Z-ke i zalozyc wysokoobrotowe
wrzeciono

q
-
- Kontakt:
Zienek, dzięki. popytam go
oprawcafotografii co to jest polimeroteton?
Prawdę mówiąc to chcę jak naj mniej ingerować bo podoba mi się maszyna jaka jest i w moim odczuciu ma potencjał, najchętniej to bym po prostu w istniejąca pinolę wsadził łożyska, zblokował ją przed obrotami, dotoczył gdzieś jakieś sensowne wrzeciono. A całą resztę sam sobie dorobię, to nie problem. Wrzeciono tez bym zrobił ale u mnie w tokarce otwór max 23mm a to za mało chyba. (chyba bo jeszcze nie rozbierałem pinoli by pobadać i pomierzyć.)
oprawcafotografii co to jest polimeroteton?
Prawdę mówiąc to chcę jak naj mniej ingerować bo podoba mi się maszyna jaka jest i w moim odczuciu ma potencjał, najchętniej to bym po prostu w istniejąca pinolę wsadził łożyska, zblokował ją przed obrotami, dotoczył gdzieś jakieś sensowne wrzeciono. A całą resztę sam sobie dorobię, to nie problem. Wrzeciono tez bym zrobił ale u mnie w tokarce otwór max 23mm a to za mało chyba. (chyba bo jeszcze nie rozbierałem pinoli by pobadać i pomierzyć.)
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Kontakt:
Póki co to ja nie chcę robić cnc. manual mi wystarczy. Krokowce chyba nie potrzebne 
Mój priorytet to uruchomić wrzeciono. Zrobię więcej fot wrzucę.
[ Dodano: 2015-05-05, 01:40 ]
Póki co takie rozwiązanie na szybko, moja mała frezareczka podłączona do dużej, może i nie powiercę niczego większego niż fi 6mm ale 20tys obrotów nadaje się do frezowania detali.

Mój priorytet to uruchomić wrzeciono. Zrobię więcej fot wrzucę.
[ Dodano: 2015-05-05, 01:40 ]
Póki co takie rozwiązanie na szybko, moja mała frezareczka podłączona do dużej, może i nie powiercę niczego większego niż fi 6mm ale 20tys obrotów nadaje się do frezowania detali.

-
- Kontakt: