PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
A o jaką blachę chodzi?syntetyczny pisze:A jaka to blacha?
Albo kwestia za ile.kamar pisze:Jak masz ją kupić to nie ma,

Ja akurat większosć to obrabiam stal więc mnie bardziej cieszy większa sztywnosć maszyny i małe prędkości posuwów niz coś co szybko by jeżdziło a mało brało. Nawet max. prędkość G0 mam zaledwie 1500mm co zapewne wielu tutaj by nie przeżyło jakby mieli na takich prędkościach pracować.

-
- Kontakt:
Blachę, z której zrobiona jest oś Z.IMPULS3 pisze: A o jaką blachę chodzi?
Za pincet złotych i to nie taką, a mniejszą, polska jakaś...kamar pisze: Jak masz ją kupić to nie ma, jak masz w budzie i rdzewieje to prędzej.
Mnie zależy na takiej małej masówce, 1500mm/min daje radę, byleby brało głowicą załóżmy 25mm 1-2mm materiału na raz, do tego jakieś pierdolety do warsztatu

-
- Posty w temacie: 83
- Kontakt:
Czym, kolego czym ? Elektrowrzecionkiem ? Kupując pionową to masz przyzwoity, sztywny wrzeciennik na pinoli. Wykorzystanie wrzeciona w poziomej to raczej sporadyczne i maszyna robi za wieszak elektrowrzeciona. Koszt dorobienia zetki na wózkach czy jaskółkach lepiej doliczyć to tych pińcet za poziomą i kupić pionowaIMPULS3 pisze: Powiedziałbym jeszcze inaczej, jak obrabiany materiał będzie zbierany dużymi zagłębieniami freza powiedzmy kilkanaście milimetrów to moze i jest sens, )

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
kamar napisał/a:
Zawsze to co bywa zaletą czasami bywa też wadą
No i tu się zgodzę.
[ Dodano: 2015-04-10, 10:16 ]
syntetyczny napisał/a:
IMPULS3 napisał/a:
A o jaką blachę chodzi?
Blachę, z której zrobiona jest oś Z.
Blaszka to aluminium 30mm, ale nie to jest najsłabsze tylko wózki, choć jakbym jeszcze raz robił w niej zetkę to tylko i wyłacznie na blachach stalowych i dał przeciwciężar.
Zawsze to co bywa zaletą czasami bywa też wadą

No i tu się zgodzę.

[ Dodano: 2015-04-10, 10:16 ]
syntetyczny napisał/a:
IMPULS3 napisał/a:
A o jaką blachę chodzi?
Blachę, z której zrobiona jest oś Z.
Blaszka to aluminium 30mm, ale nie to jest najsłabsze tylko wózki, choć jakbym jeszcze raz robił w niej zetkę to tylko i wyłacznie na blachach stalowych i dał przeciwciężar.
-
- Kontakt:
No to mogę mieć taką poziomkę z głowicą pionową:
Głowica pionowa to wg tabliczki avia, reszta trudno powiedzieć, ale coś polskiego bo tabliczki polskie, ale opisu brak. W głowicy pinola wysuwana, silnik chyba z 1.5kW. Warto, nie warto?1.5zł za kg. Sorry, że zaśmiecam temat, ale wiem, że znacie się lepiej ode mnie

Głowica pionowa to wg tabliczki avia, reszta trudno powiedzieć, ale coś polskiego bo tabliczki polskie, ale opisu brak. W głowicy pinola wysuwana, silnik chyba z 1.5kW. Warto, nie warto?1.5zł za kg. Sorry, że zaśmiecam temat, ale wiem, że znacie się lepiej ode mnie