Avia to chyba tylko wrzecionko, reszta kombinowane i do wyrzucenia. Frezarka zacnej produkcji ale już nie do uratowania.
To forum a nie encyklopedia z hasłami.syntetyczny pisze: Sorry, że zaśmiecam temat,
Kamar nic nie promuje ,Kamar dobrze radzi, Kamar ma takie i takie, i Kamar mówił, że jako kolejna to czemu nie, ale jako pierwsza i moze jedyna, to nie . Ale co kto woliIMPULS3 pisze: Tu Kamar promuje pionowe tego typu, ale jedna uwaga, ten typ frezarek ma małe zakresy osi Y więc warto mieć regulację tej osi nawet ręczną na przesuwającej się belce, bo to się po prostu przydaje. Ale co kto woli.
Ale właśnie jak ta jedyna to robi się bardziej uniwersalna. Raz że mamy poziomą a to też jakiś +, a dwa że ta regulacja skoku Y jest sporym bonusem. Oczywiście jak frezarka ma obrabiać coś mocniejszego bo jak tylko praca frezikami do fi12 to zdecydowanie wózki.kamar pisze: Kamar mówił, że jako kolejna to czemu nie, ale jako pierwsza i moze jedyna, to nie
I czym obrabiać to mocniejsze ? Uwiesić suporcik na blaszce czy pinola z tego wrzecionkaIMPULS3 pisze:Oczywiście jak frezarka ma obrabiać coś mocniejszego bo jak tylko praca frezikami do fi12 to zdecydowanie wózki.
Pionowe wrzeciono zamocowane na belce. Zrobiłbym tak samo jak zrobiłem w tym temacie. Róznica jest tylko w budowie belki. Ta tutaj jest niestety półokrągła ale to też nie przeszkoda. Dałbym wzdłuż niej płaskowniki przykręcone śrubami do belki w odstępie 20-30mm, póżniej te pałskowniki pospawałbym razem czymś w rodzaju kołnierza i do tak przygotowanej bazy dokleił prowadnice pionowe dla wrzeciona. I byłoby to wystarczające aby spokojnie na niej pracować głowicami do 80-100mm i zagłębieniu 2-4mm. Więcej moze nie bo sama belka też mogłaby się przesunąć ale i z tym mozna by sobie poradzić.kamar pisze:I czym obrabiać to mocniejsze ? Uwiesić suporcik na blaszce czy pinola z tego wrzecionka
A po co mi stół obrotowy? Na razie nie specjalnie jest mi potrzebny ale z czasem się dorobię i tego.kamar pisze:A żeby wykorzystać poziome to trzeba 5 osi zabudować i to sporym wysiłkiem. Swojej zrobiłeś już sterowany stół ?