Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Dudi1203 » 15 kwie 2015, 23:06

Ja zamiast tych srub dałbym pręta zbrojeniowego (żebrowanego) i połapał go w otworach do kazdego z profili. Do tego pare krótkich spawow magiem i tak do obróbki, oczywiście po jakimś przyspieszonym sezonowaniu :D
I żadnego TIGa, MAG albo elektroda.

Tagi:

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 16 kwie 2015, 07:24

No już jest po herbacie, wczoraj belka została zalana betonem. Mam jakieś zdjęcia już z końcowego etapu składania tej belki, wieczorem wrzucę i myślę że to was trochę uspokoi. Beton do środka trafił ten co maszynę czyli zbrojony włóknem stalowym, to jest UHPC ~100MPa na ściskanie. Ja jestem jakoś spokojny że nie będzie chciało się to odspoić. Belkę przed składaniem rozebrałem i oczyściłem od środka z rudej żeby beton "przykleił" się do surowego metalu.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-04-16, 19:36 ]
tak jak obiecałem, wrzucam zdjęcia belki w środku, myślałem że mam lepsze zdjęcia ale widać że tych śrubek tam trochę w środku wystaje. Górne i dolne wystają po jakieś 5 cm przednie i tylne wystają po 7-8 i niejako się zazębiają. Nie bardzo widzę jak stal może się odspoić od betonu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

incarsecurity
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: incarsecurity » 17 kwie 2015, 12:28

przejrzałem dzisiaj cały temat, zainspirował mnie na tyle, że jak nie znajdę żeliwnego elementu do swojej kolumny to pójdę twoim tropem z odlewem i wklejanymi bazami do prowadnic

napisz coś więcej o tym jak będziesz ustawiał geometrię - to jest najważniejszy moment

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 17 kwie 2015, 12:37

incarsecurity pisze:przejrzałem dzisiaj cały temat, zainspirował mnie na tyle, że jak nie znajdę żeliwnego elementu do swojej kolumny to pójdę twoim tropem z odlewem i wklejanymi bazami do prowadnic

napisz coś więcej o tym jak będziesz ustawiał geometrię - to jest najważniejszy moment
Mam liniał a w zasadzie chyba przymiar do tokarek L=1650 mm, poziomicę maszynową 0,02 mm/m do tego struna + mikroskop + płytki wzorcowe i liczę że uda się wyprowadzić płaszczyznę w Y. Nie liczę natomiast że zrobię to w jeden wieczór.

Pozdrawiam

incarsecurity

Post napisał: incarsecurity » 18 kwie 2015, 00:12

kupowalem kiedys na aliexpress drut 0.06mm wolframowo jakis tam jesli bys wolal cos cienszego niz ta 'struna'

rozumiem ze planujesz rozciagnac po przekatnych i ustawiac rogi az znajdziesz moment jak w miejscu przeciecia miedzy strunami pojawi sie luz? (czy tez inna metoda?)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 18 kwie 2015, 10:16

Grubość nie ma znaczenia, chodzi tylko o stabilność średnicy. Pierwszą rzeczą jaką zrobię będzie ustawienie pierwszej prowadnicy w płaszczyźnie i poziomie. Jak to będę miał to wzdłuż osi X czyli w poprzek maszyny rozciągnę drut w taki sposób że na tej ustawionej prowadnicy będzie opinał się na płytce wzorcowej np 1 mm, z drugiej strony po zewnętrznej też położę taką płytkę pod drut, 3 płytka + mikroskop będę kontrolował ile jeszcze brakuje od tej 3 1 mm płytki do drutu. Przed tym wypadało by drugi insert ustawić w jednej płaszczyźnie w poziomie. Potem oczywiście setki pomiarów kontrolnych i już mamy inserty w płaszczyźnie, przynajmniej w teorii.

Pozdrawiam

incarsecurity

Post napisał: incarsecurity » 18 kwie 2015, 22:50

nie do konca zrozumialem Twoją metodę, chcesz obie strony ustawic na poziom i potem do gory jena z nich zeby zlapac wysokosc?

Ja znam inna metode:
-> ustawia sie pierwsza prowadnice na sztywno
-> ustawiasz drugą z jednym koncem zafixowanym (masz juz 3 punkty ktore wyznaczaja płaszczyzne do ktorej ustawiasz 2gi koniec prowadnicy - 4rty punkt)
-> rozciagasz strune po przekatnych miedzy koncami prowadnic/baz
-> na jednej przekatnej podkladasz podkladke dokladnie o grubosci 'struny' - tak zeby struna po drugiej przekatnej szla pod nia (podkladką jest kawalek twojej wlasnej struny)
-> regulujesz 4rtym ruchomym koncem tak zeby zlapac moment gdy jedna struna odchodzi od drugiej

W tej metodzie nie masz bledu wynikajacego z odczytu poziomicy, masz geometrycznie ustalona plaszczyzne przechodzaca przez wszystkie 4ry punkty (powierzchnie na koncach obu baz). (czyli w X-Y) z dokladnoscia do jakiej odczytasz odleglosc meidzy strunami (ma byc 0.00(...)0 ile tam dasz radę wydolic z tego mikroszkopa i tolerancji srednicy (tak mi po glowie chodzi nawet zwykla bateria i zarowka/dioda zamiast mikroskopu - wlacznikiem jest punkt przeciecia przekatnych

Co do grubości to nie jestem pewien jesli tolerancja grubosci jest np. 10% to lepiej miec cienki drut. (lapiesz 10% z 1mm vs 10% z 0.06).

Jaką strune używasz, mierzyles ja? Mam troche drutu 0.1 i 0.06 do elektrodrazarki to sobie sprawdze z ciekawosci jak ze srednica, ciekaw jestem jak u Ciebie wyjdzie.

Sorry, że tak drązę ale chce wyssać trochę wiedzy od Ciebie zanim zdecyduje się na odlew z betonu i dokładnie ustalić sobie kolejność postępowania i jak przygotować się do tego żeby potem dać radę ustawić bazy w płaszczyznie i rownolegle. A i tobie nie zaszkodzi przelac na papier swoj plan :)

Ja jeszcze nie wiem jak ustawić do siebie prostopadle dwie plaszczyzny X-Y i Y-Z

(X - prawo/lewo, Y - przod/tyl, Z - gora/dol)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 18 kwie 2015, 23:18

Ja to widzę tak:

1) Pierwszy insert montuje i wstępnie ustawiam, ustalam poziom kładąc poziomicę wzdłuż osi X czyli tak jak będzie belka. Potem ustawiam z liniałem insert tak żeby na całej długości przylegał do niego (tusz / szczelinomierze). Jeśli mam już pewność że dany isnert jest idealnie w poziomie i na tyle równoległy do osi maszyny że wystarczy mi regulacji na drugim insercie wtedy go kleje, drugi insert ustawiam dopiero jak ten już będzie wklejony i utwardzony.
2) przy drugim insercie chodzi głównie o ustawienie go w jednej płaszczyźnie z pierwszym (chodzi o wysokość) wtedy struną przenoszę "wysokość" insertu na jednym końcu, poziomuje go i podobnie ustawiam aby był płaski. Jak już jestem pewny wklejam go.

Takie ja miałem założenia ale może rzeczywiście ustawić je przed klejeniem odrazu na gotowo. Natomiast Ty nie bierzesz pod uwagę ugięcia insertu, te moje blaszki mają po 1,8 m i ważą po 80 kg nie wierze że to się nie ugnie jak to podeprzesz na końcach, liniał jest potrzebny.

To wszystko tylko teoria, jak masz jakieś pomysły to zapraszam do dyskusji, jakieś sprawdzone metody ciężko Ci będzie wydobyć od ludzi bo niewiele istnieje takich maszyn.

Pozdrawiam

incarsecurity

Post napisał: incarsecurity » 19 kwie 2015, 02:36

Faktycznie waga bazy wymaga żeby to było solidnie podparte lub wykorzystac linial.

Problem jaki widze we wklejaniu insertow jest taki ze musisz je wklejac wszystkie rownolegle do siebie inaczej regulacje Ci szlak trafi - tu widze trudnosc przy drugim jesli robisz pojedynczo

(obrazowo zeby nie byly skrecone wzgledem siebie, a z powodu malej powierzchni przylegania do linialu/poziomicy bedziesz mial potem duze bledy)

wlasciwie to przy wklejaniu wraca się do tego samego problemu jak przy zalewaniu - ustawieniu insertów/baz 'na gotowo' - jedyny plus to to ze mozesz ustawiac po kolei po jednym ale bledy moga byc olbrzymie (srednica insertu vs przyleganie do linialu vs prostopadlosc wierzchu inserta)

u mnie operacja bedzie latwiejsza bo bede miał krotsze prowadnice/bazy ktore moge ustawic na plycie granitowej (wklejajac je odwrocone na plecach/albo nawet robiac odlew na plycie - do góry nogami)

Nie wiem czy u Ciebie nie łatwiej by było wkleic cała jedna stronę na gotowo a z drugą się bawić pojedynczo. Mam nadzieję, że nie zamąciłem Ci tymi wątpliwościami w głowie i mam nadzieje ze fajnie Ci to ostatecznie wyjdzie.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 19 kwie 2015, 11:34

incarsecurity pisze:Faktycznie waga bazy wymaga żeby to było solidnie podparte lub wykorzystac linial.

Problem jaki widze we wklejaniu insertow jest taki ze musisz je wklejac wszystkie rownolegle do siebie inaczej regulacje Ci szlak trafi - tu widze trudnosc przy drugim jesli robisz pojedynczo

(obrazowo zeby nie byly skrecone wzgledem siebie, a z powodu malej powierzchni przylegania do linialu/poziomicy bedziesz mial potem duze bledy)

wlasciwie to przy wklejaniu wraca się do tego samego problemu jak przy zalewaniu - ustawieniu insertów/baz 'na gotowo' - jedyny plus to to ze mozesz ustawiac po kolei po jednym ale bledy moga byc olbrzymie (srednica insertu vs przyleganie do linialu vs prostopadlosc wierzchu inserta)

u mnie operacja bedzie latwiejsza bo bede miał krotsze prowadnice/bazy ktore moge ustawic na plycie granitowej (wklejajac je odwrocone na plecach/albo nawet robiac odlew na plycie - do góry nogami)

Nie wiem czy u Ciebie nie łatwiej by było wkleic cała jedna stronę na gotowo a z drugą się bawić pojedynczo. Mam nadzieję, że nie zamąciłem Ci tymi wątpliwościami w głowie i mam nadzieje ze fajnie Ci to ostatecznie wyjdzie.
Prawdopodobnie tak to będzie zrobione że jeden wkleję a potem będę bawił się z drugim. Napewno nie będzie nic zrobione w 5 minut. Co do insertów to wymagana jest tak naprawdę tylko jedna płaszczyzna obu insertów, nic więcej. Śruby zatopione w betonie to m6 a otwory przez które przechodzą w insercie mają 14,5 mm więc mam spore pole manewru, druga sprawa to tylko jeden insert ma bazę. Otwory w insertach będę wiercił dopiero po ustawieniu i zalaniu insertu. Rowek w drugim jest sporo szerszy niż 23 mm (szerokosć prowadnicy) dlatego tu też jest pole manewru, najważniejsze dla mnie aby patrząc z boku na maszynę czyli patrząć na płaszczyznę YZ inserty nie tworzyły "x" czyli nie przecinały się, jeśli będą w jednej płaszczyźnie a nawet nie w poziomie to też będzie dobrze.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”