imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
jaoperator
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 08 mar 2015, 15:06

byqq pisze:Witam kolegów. Od jakiegoś czasu śledzę wątek jednak coś ostatnio zamarł.
Jak tam postępy z uruchamianiem frezarki z wysypanymi danymi maszynowymi?
Ostatnio u mnie w pracy "szef" wysypał w ten sam sposób dane maszynowe i diagnostyczne. Na szczęście dane maszynowe miał skopiowane a diagnostyczne już nie. Sprawa ciągła się kilka tygodni i został zmuszony do odkupienia danych diagnostycznych od jakiejś firmy która ma taką samą maszynę. Podobno trochę go skroili ale maszyna działa. Owa maszyna to tokarka CNC na oprogramowaniu FANUC.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w ożywianiu maszyny.

No właśnie w tym rzecz , też byłem na etapie poszukiwania podobnej maszynki , na szczęście wszystko już działa . Dane o których mowa były zapisane na osobnej kości i była możliwość ich przywrócenia . Trwało to wszystko kilka tygodni więc z imakami zrobił się spory zator , postaram się jednak jak najszybciej załatwić sprawę , myślę że w miesiącu dam rade
Zacząłem od imadełka, na zdjęciu poniżej z prawej strony :wink:

Obrazek
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 08 mar 2015, 20:35

no bombowe już się nie mogę doczekać:)

cieszę się też że maszynka powróciła do normy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

byqq
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: byqq » 10 mar 2015, 10:23

Cieszę się że udało się ożywić maszynę. W przyszłości prawdopodobnie będę Pana klientem jeśli chodzi o imak szybko zmienny. Jednak o tym w późniejszym terminie.

Pozdrawiam
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...

siwyroot
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: siwyroot » 10 mar 2015, 17:55

Witam,

Chciałem się pochwalić swoim imakiem od kolegi jaoperator. Zestaw przeszedł małe modyfikacje, mianowicie powiększenie otworu w elemencie centralnym oraz nowy mimośród wraz z tuleją (kolega jaoperator wykonał modyfikację). Imak będzie pracował na tokarce TSB-20. Kolejną modyfikacją było nawęglanie całego zestawu (bez tulei oraz rączniki) oraz hartowanie, kierownik hartowni powiedział mi, że teraz ma około 65 HRC, nie wypowiedział się odnośnie na jaką głębokość. Kolega jaoperator stosuję stal ST3, która słabo się nadaje do hartowania ponieważ to stal niskowęglowa. Jeśli przyszłe zestawy mają być hartowana zalecam zmianę stali. Na koniec cały zestaw został wyszkiełkowany oraz wyszlifowany na szlifierce taśmowej oraz zostały wymienione śruby na takie o twardości 12.9

Oto efekt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elementy po nawęglaniu i hartowaniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mała dygresja odnośnie kostki do mocowania stalek 12x3. Jej projekt w połączeniu z imakiem, którego po ustawieniu staram się już nie odkręcać powoduje, że niemożna odcinać elementów tuż przy zacisku oraz trzymać się zasady jak najkrótszego zamocowania noże. Ucinanie jest paskudne i przy twardszych materiałach długość wystającego noża ma znacznie ponieważ nóż zaczyna drgać i w konsekwencji uszkadza materiał lub nawet uwala nóż (ale to moje doświadczenie). Również przez to ograniczona jest maksymalna grubość odcinanego elementu oczywiście nie w każdym przypadku, oto zdjęcia

Obrazek

Obrazek

hal-9000
Posty w temacie: 2

Post napisał: hal-9000 » 17 mar 2015, 20:13

Czy odwrócenie jaskółczego ogona dla bloku centralnego (wpust) i kostki (wystający trapez) nie stanowiłoby rozwiązania kolizyjności bloku z obrabianymi elementami?
Co sądzicie o takiej modyfikacji całej koncepcji imaka?

Pozdrawiam,

HAL

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: rdarek » 17 mar 2015, 21:57

kolizyjność? zależy co kto i jak wykorzystuje.
Mam zestaw od kolegi jaoperator i sprawuje się wyśmienicie jak na moje potrzeby. Jednak do mocowania stalki przecinaka stosuję pierwszy patent na jaki się zdobyłem. Myślę, że wcześniejsze wersje kostki do przecinaków były ciekawsze mimo, że miały swoje ograniczenia.
Obrazek
jest to trzonek w tym wypadku z wytaczaka jak się nie mylę 16x16 z wyfrezowanym kanałem na stalkę.
Obrazek
i jest na tyle wysunięty, że nie powoduje kolizji bloku z ciętym materiałem. Ale można i tak jednak należy obrócić blok
Obrazek.
Przy okazji zastosowałem inny sposób regulacji wysokości noża. Nie zbyt wygodnie jest kontrować nakrętkę kluczem płaskim więc wytoczyłem swoje nakrętki. W kostkę jest wkręcona śruba dociskowa która jest blokowana drugą krótką śrubą dociskową imbus już nie sprawia kłopotu z kontrowaniem, przez co regulacja wysokości jest dużo wygodniejsza.
Obrazek
Odwrócenie jaskółek w bloku i kostce, są takie patenty np. przytoczony w tym wątku http://www.uni-max.com.pl/szybkomocujac ... iowa-51/d/. jednak w naszym przypadku taki układ, nie pozwoli w razie potrzeby opuścić kostki poniżej szufladki.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 17 mar 2015, 22:26

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 17 mar 2015, 23:11

pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: rdarek » 18 mar 2015, 10:54

Już się miałem skusić na coś takiego (sprzedawany był w dziale giełda) lecz ceny wymiennych ostrzy wskazane w tym linku skutecznie ostudziły mój zapał :mrgreen:

siwyroot
Posty w temacie: 4

Post napisał: siwyroot » 18 mar 2015, 12:32

Witam, przesłałem koledze jaoperator 2 projekty kostek, do mocowania stalek 12x3 oraz listew tnących 26mm. Kostki zostały przedłużone tak by licowały się z drugim jaskółczym ogonem. Obie kostki są monolityczne, proszę o komentarze na ich temat może uda się wspólnie coś poprawić.

Kostka na listwy 26mm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kostka na stalki 12x3:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”