TUM-25 B
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Mam pytanie czy w tum-ie 35 silnik po włączeniu maszyny kręci sie cały czas czy za każdym razem jest załanczany prądowo a hamulec elektro magnetyczny do zatrzymania natychmiastowego silnika czy on go wysprzęgla i hamuje .Chodzi mi o to czy za każdym razem jest pieszczony wyższym prądem rozruchowym
Tagi:
-
- Posty w temacie: 40
W TUM-kach nie ma sprzęgła, silnik jest włączany za każdym razem, gdy załączysz obroty wrzecionia dźwignią przy skrzynce suportowej. Hamulec powinien aktywować się po wyłączeniu silnika i trzymać do momentu, gdy ponownie nie włączysz obtorów wrzeciona lub wyłączysz go przyciskiem na panelu sterowniczym.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 85
Ponieważ nikt nie chciał udostępnić schematu elektryki TUM-25B, stworzyłem sobie własny.
Miałem plątaninę kabli w skrzynce, ponieważ były porobione jakieś obejścia.
Nie było stycznika S-3 oraz wyłączników krańcowych LM-10 (na zdjęciu nowe)
Zamiast stycznika (S-3) MSM-0 zastosowałem TSM-1, ponieważ taki udało mi się kupić.
Najgorszy był brak opisu niektórych kabli ponieważ jak nie były podłączone to spadły numerki.
Miałem do dyspozycji schemat elektryki TUM-25A oraz TUM-25B/TUM-35 co nijak miało się do mojej skrzynki. W mojej tokarce oznaczenia styczników były jak na starym schemacie TUM-25A, ale połączenia kabli już były inne. Schemat nowszy TUM-25B/TUM-35 miał zupełnie inne oznaczenia. W TUM-35 niby jest podobnie ale jednak inaczej i już nowsze styczniki.
Chciałem przeczyścić przekaźnik termiczny PT-1 ale rozleciał się na kawałki. Na razie wymontowałem go i muszę kupić coś innego.
Zastanawiam się czy zamiast niego mogę wstawić TSA-16A (7,3-11A) lub TSA-45P (5,5-8,3A)
Sprawdziłem wszystko jak działa i nagrałem krótki filmik.
Według mnie, tak to powinno właśnie działać
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2EjfTZfq_I
Jeśli mało fachowy język, to przepraszam
Miałem plątaninę kabli w skrzynce, ponieważ były porobione jakieś obejścia.

Nie było stycznika S-3 oraz wyłączników krańcowych LM-10 (na zdjęciu nowe)
Zamiast stycznika (S-3) MSM-0 zastosowałem TSM-1, ponieważ taki udało mi się kupić.
Najgorszy był brak opisu niektórych kabli ponieważ jak nie były podłączone to spadły numerki.
Miałem do dyspozycji schemat elektryki TUM-25A oraz TUM-25B/TUM-35 co nijak miało się do mojej skrzynki. W mojej tokarce oznaczenia styczników były jak na starym schemacie TUM-25A, ale połączenia kabli już były inne. Schemat nowszy TUM-25B/TUM-35 miał zupełnie inne oznaczenia. W TUM-35 niby jest podobnie ale jednak inaczej i już nowsze styczniki.
Chciałem przeczyścić przekaźnik termiczny PT-1 ale rozleciał się na kawałki. Na razie wymontowałem go i muszę kupić coś innego.
Zastanawiam się czy zamiast niego mogę wstawić TSA-16A (7,3-11A) lub TSA-45P (5,5-8,3A)
Sprawdziłem wszystko jak działa i nagrałem krótki filmik.
Według mnie, tak to powinno właśnie działać

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2EjfTZfq_I
Jeśli mało fachowy język, to przepraszam

-
- Posty w temacie: 40
Wszystko zależy od tego jaki prąd zadziałania zabezpieczenia miał poprzedni termik, można to tez ustalić odczytując prąd z tabliczki znamionowej silnika i pomnożyć go przez 1,1.Zastanawiam się czy zamiast niego mogę wstawić TSA-16A (7,3-11A) lub TSA-45P (5,5-8,3A)
Taką mniej więcej wartość należy ustawić na nowym termiku, a co za tym idzie musi on dysponować zakresem w którym będzie się mieścić ta wartość. A czy to będzie górna czy dolna jego część nie powinno mieć znaczenia. Czasami w termikach wykorzystuję dodatowe styki pomocnicze, więc trzeba sprawdzić czy stary je miał.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 85
Nie mogłem nigdzie znaleźć tabliczki z prędkościami obrotowymi i prędkościami skrawania dla TUM-25B która ma zakres 35,5 - 3150 obr/min.
TUM-25A i TUM-35 mają zakresy 28 -2500 obr/min, dlatego wziąłem kalkulator do ręki, wzór na kartce i policzyłem sobie prędkości dla mojej Tumki.
Potem blacha aluminiowa 8x30, rysik, linijka, numerator i wyszło jak wyszło
trzy godzinki i zrobione.

Ciężko zrobić zdjęcie bo się światło od blachy odbija
Tak się rozpędziłem, że zrobiłem też dla wyższej prędkości niż mogę uzyskać
Zrobi się upgrade, to będzie jak znalazł.
........lub takie zdjęcie

TUM-25A i TUM-35 mają zakresy 28 -2500 obr/min, dlatego wziąłem kalkulator do ręki, wzór na kartce i policzyłem sobie prędkości dla mojej Tumki.
Potem blacha aluminiowa 8x30, rysik, linijka, numerator i wyszło jak wyszło

Ciężko zrobić zdjęcie bo się światło od blachy odbija

Tak się rozpędziłem, że zrobiłem też dla wyższej prędkości niż mogę uzyskać

Zrobi się upgrade, to będzie jak znalazł.
........lub takie zdjęcie
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 16:27 przez GABE, łącznie zmieniany 1 raz.