tomm22 dzięki za szybką odpowiedź.
Faktycznie w postach z twojego linku jest wszystko "wyoślone" na temat krańcówek, ich funkcji, połączeń itp.
Musze dodać że jestem bardzo wdzięczny takim pożytecznym "maniakom"
z tego forum jak ty, którzy poświęcają swój czas na pomoc i oświecenie innych.
To dzięki wam, wszystkim niedouczonym udaje się coś stworzyć. Sam jestem tego żywym przykładem. Korzystając z waszych rad, opisów, wypowiedzi sam zaczynam coś tworzyć.
[ Dodano: 2010-11-13, 22:53 ]
Dzisiaj maszyna ożyła !!!!!Oczywiście nie bez problemów. Problem regulacji temp drutu zamierzałem rozwiązać przez użycie modułu kanthal + płyta MB2. i tu pojawił sie problem:
Jeśli regulacja ma być (program sterujący Mach3) o najniższej do największej temperatury- brak reakcji, drut zimny, a jeżeli regulacja ma być od największej temp do najniższej to przy takim ustawieniu drut jest aż biały i się przepala, nie ma możliwości regulacji..... Coś tu nie gra i jestem tym leciutko .... powiedzmy że zawiedziony......
Następnie zainstalowałem STEP2CNC, regulacja trafa drutu tylko ściemniaczem 300W, drut 0,5 ze spirali. Szybkie ustawienie programu. No i coś się zaczęło dziać: programik po instalce ma parę gotowych szablonów, rysunków, więc skorzystałem z jednego i udało mi się wyciąć konika na biegunach !!!!!!!
Styropian Austrotherm 10 cm taki pod posadzki (twardszego nie było ) na próby. Prędkość wycinania konika 310 do 330 mm/min.
Teraz mam następne tematy do przemyśleń: opanowanie ustawień maszyny w Machu i STEP2CNC - aby ocenić co będzie dla mnie lepsze i poznać funkcje programu, no i nauczyć się rysować w EDUCADZIE czy w jakimś innym programie.
Ale tu już liczę na pomoc mojego syna.
[ Dodano: 2010-11-13, 23:19 ]
[ Dodano: 2010-11-19, 16:16 ]
Problem z modułem sterowania temp Kanthal rozwiązany- pomogła ponowna instalacja macha-coś chyba nie poszło jak trzeba za pierwszym razem.
Sprawuje się znakomicie.
Co do naciągu drutu, to przy jego długości 150 cm moja metoda okazała się bardzo skuteczna nie próbowałem na 200 cm bo nie posiadam takiego dużego materiału a mam możliwość regulacji długości drutu.Ale listwy z płyt długich na 120 cm wycina pięknie.