jak dobrać silnik, pasek i koła zębate do styroplotera ?

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, gmaro, MODERATORZY


Autor tematu
franki202
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 16
Posty: 16
Rejestracja: 03 paź 2010, 12:14
Lokalizacja: Żywiec

jak dobrać silnik, pasek i koła zębate do styroplotera ?

#1

Post napisał: franki202 » 07 paź 2010, 09:14

Witam

planuję budowę plotera do wycinania styropianu o wymiarach:
oś x- 1800 mm
os y- 1400 mm
oś z - 1800 mm

proszę o rady jak dobrać silnik, rozmiar (typ) paska zębatego i jaka powinna być średnica koło zębatego na silnikach aby uzyskać przyzwoitą dokładność wycinania.
Ploter chcę zbudować na prowadnicach liniowych i wózkach prowadzących (http://www.liniowe.com), konstrukcja - profile aluminiowe.
Płyta główna SSK-MB2.
Czytając forum znalazłem kilka tematów poruszających problem dokładności wycinania przy napędzie paskiem lecz nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi jak go rozwiązać.
Wydaje mi się że im mniejsza średnica koła zębatego tym dokładność będzie większa - tylko czy nie pociągnie to konieczności stosowania większego silnika ?

Czy zastosowanie sterownika SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku(lub SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku), płyty SSK MB2, silnika FL57STH56-1006A będzie dobrym pomysłem ?
No i jak dobrać paski i koła zębate.

Dziękuję za pomoc wszystkim tym, którzy już mają doświadczenie i wiedzę w tym temacie i zechcą sie tym podzielić.



Tags:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2632
Rejestracja: 13 wrz 2008, 21:40
Lokalizacja: PL,OP

#2

Post napisał: pitsa » 07 paź 2010, 21:41

Mniejsze kółko, większa siła pociągowa paska. :-)

Sił wielkich nie masz potrzeby używać to pasek T5 wystarczy. Weź arkusz kalkulacyjny i policz sobie. Jak dasz na oś silnika kółko 18 zębów to 1 obrót da ci przesunięcie 18x5mm = 90mm. Dzielisz to przez 200 i przez 8 i masz 1krok = 0,06mm. Przy 1/2 będzie 1 krok = 0,23mm.

Zastanów się jak zamocujesz kółko zębate na ośce silnika. Jeśli z zastosowaniem "robaka" to kółko może mieć 12 zębów. Przy tulejce rozprężno-zaciskowej TRZ6,35/10 też da się zastosować kółko z 12 zębami.

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 475
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: tom22 » 08 paź 2010, 08:42

średnica kółka to tu sprawa drugorzędna.
przy takim polu roboczym długość psów będzie miała największe znaczenie.
po za tym dokładność przy takiej długości drutu... ?


Autor tematu
franki202
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 16
Posty: 16
Rejestracja: 03 paź 2010, 12:14
Lokalizacja: Żywiec

#4

Post napisał: franki202 » 08 paź 2010, 10:02

Dzięki za pierwsze rady i uwagi.Tym bardziej że moja przygoda z ploterem dopiero co wykluła się w mojej głowie. Jestem na etapie czytania, czytania , czytania i słuchania oraz zadawania pytań.
Ploter potrzebuję do wycinania elementów ozdobnych na elewacje - gzymsy, listwy itp.
Zapaliłem się do budowy plotera po obejrzeniu zdjęć i opisów kolegi bartuss1, który zbudował takiego "potwora" z drutem coś koło 2 m.
On też pisze iż musiał dokonać zmian silników na większe i że poprawiło to pracę maszyny.
Może zmniejszę wymiary wszystkich osi do 1500mm, chociaż bardzo zależy mi na długiej osi Z ze względu na cel do którego ploter ma być wykorzystany.
Chciałbym uniknąć wymiany silników ,a to pociąga wymianę sterowników na stery do około 4A. A to już jest stracony cenny czas i oczywiście stracona kasa.

Stąd moje pytania o dobór silników, sterowników, paska i kół zębatych.

Proszę o wyrozumiałość ze strony starych wyjadaczy w tym temacie (moje uznanie dla waszych prac) jeśli czasem będę pytał o rzeczy dla was oczywiste...... ale taka jest różnica między uczniem a nauczycielem........

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 475
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#5

Post napisał: tom22 » 08 paź 2010, 11:39

Najważniejsze jest dobrze zaprojektować konstrukcję mechanicznie.
silniki i elektronika na końcu - jest duży wybór.

A z tymi nauczycielami - bez przesady :mrgreen:

Tu wszyscy jesteśmy uczniami - na różnym poziomie zaawansowania :wink:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#6

Post napisał: pukury » 08 paź 2010, 12:25

witam .
jak Kol. pisze - rób spokojnie konstrukcję mechaniczną - przemyślawszy uprzednio sprawę .
zobaczysz jak to chodzi i dobierzesz elektronikę .
nie nie zmniejszaj - skoro innym się udało zrobić , to dlaczego Tobie ma się nie udać ?
pozdrawiam .
rebeliant


Autor tematu
franki202
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 16
Posty: 16
Rejestracja: 03 paź 2010, 12:14
Lokalizacja: Żywiec

#7

Post napisał: franki202 » 09 paź 2010, 19:11

Pierwsze kroki poczynione.
Udało mi się zdobyć piękne profile aluminiowe w dobrej cenie.
Co prawda z demontażu jakiejś konstrukcji ale cudne i idealnie proste.
Czekam na prowadnice i wózki - maja być koło 15 października.
Mając już profile, plan plotera zaczyna mi się już wyraźnie rysować.
Jednak ze względu na [pomieszczenie w którym ma zostać zmontowany będą drobne korekty gabarytów:
oś x-1700
oś y - 1300
oś z - 1600

Myślę nad zmontowaniem przekładni na osiach - na silniku koło z 20 zębami napędzające przez pasek zębaty koło z 60 zębami. Napęd wózków na osiach byłby z koła 60 zębów.
Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł i czy poprawi do precyzję wycinania?
Czy wystarczą paski o szer 10 mm, czy raczej 16-tki? Myślę że na wózkach nie powinno być oporów,jeśli montaż konstrukcji będzie precyzyjny.
Na razie skupiam się na dokładnym wyrysowaniu i przycięciu profili ale jeżeli by miała być przekładnia to muszę zostawić na nią trochę miejsca.

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10
Posty: 475
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#8

Post napisał: tom22 » 09 paź 2010, 20:34

franki202 pisze:Jak sądzicie czy to jest dobry pomysł i czy poprawi do precyzję wycinania?
to wpłynie głównie na szybkość pracy - zresztą pomysł dobry tylko radziłby zastosować śruby w obydwu osiach.

przesyłam linka do maszyny na której robione są elementy jakie kolega zamierza produkować.

http://www.hobbycnc.hu/English.htm

trzeba kliknąć na "mechanical10"

Życzę powodzenia w budowie - styroploter to dobry początek zabawy z CNC


Autor tematu
franki202
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 16
Posty: 16
Rejestracja: 03 paź 2010, 12:14
Lokalizacja: Żywiec

#9

Post napisał: franki202 » 09 paź 2010, 21:13

Dzięki za linka. Bardzo ciekawe rozwiązanie no i sporo uproszczeń ale jak widać skutecznych.
W jakie rozmiary śruby celować ? Trapezowa 16mm wystarczy, czy coś "tłuściejszego"?


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 09 paź 2010, 21:42

witam .
na oko wygląda że gość zastosował śruby 14 - 16 .
żeby tylko przy takiej długości nie miały bicia .
paski wyjdą drożej - ale osiągniesz większe prędkości bez problemu .
można policzyć ile obrotów na minutę musi robić śruba przy określonej prędkości cięcia .
konstrukcja całkiem fajna - warto się przyglądnąć .
pozdrawiam .
rebeliant

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”