Tematem interesuję się od dawna, ale dopiero teraz pojawiły się realne możliwości i finanse żeby zbudować własną maszynę CNC.
Już na wstępie dziękuję za wszelką konstruktywną krytykę przy budowie mojej maszyny. A pomoc na pewno się przyda, bo chociaż jestem inżynierem to działam w branży elektrycznej i nie mam szerokiej wiedzy na temat budowy tego typu urządzeń. Ploter przeznaczony będzie do pracy przy budowie zabawek dla starszych dzieci (formy do laminatów, elementy konstrukcyjne i ozdobne).
Właściwości:
- obróbka drewna i aluminium (40/60%),
- pole robocze ok. 1400x1000x250 ze względu na obróbkę dużych elementów z drewna,
- materiał: elementy w osi Z z aluminium, pozostała konstrukcja stalowa
- profile 80x80x4/5 na ramę i boki (kolor szary na rysunkach) i bramę (fiolet)
- profile 60x60x4/5 na kratownicę (kolor pomarańczowy)
- żebra wzmacniające bramę gr. 8 mm
- blacha stalowa na wózkach w osi X gr. 20 mm
- prowadnice szynowe 25 Hiwin
- napęd: śruby trapezowe Tr 24x5 mm
- wrzeciono 2,2 kW "mokry chinol"
- silniki krokowe
Zanim zacznę dalej rysować mam pytania:
- czy dobrze zostały dobrane kluczowe elementy (prowadnice, napęd) do obrabianego materiału (tj. aluminium),
- czy rozstawy prowadnic nie będą za małe: X:200mm, Y: 180mm, Z: 165mm. W wielu konstrukcjach jest duży rozstaw prowadnic na bramie w osi Y, gdybym zwiększył ten rozstaw, to zrobi się miejsce na napęd tej osi (aktualnie jest kolizja ze śrubą z osi X). Z drugiej strony wysoka brama zmniejszy sztywność konstrukcji..
- wydaje mi się że tracę sporo pola roboczego przez szeroką konstrukcję pod wrzeciono, może powinienem je zwęzić tak, żeby wózki się praktycznie stykały?
- czy sama konstrukcja jest sensowna i nie będzie problemu np. ze znalezieniem frezarki do planowania powierzchni bazowych pod prowadnice we wszystkich osiach (duże gabaryty)?
Czekam na wszelkie komentarze,
Rafał