toczenie kuli :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Piszesz o Hassie ? A to wątek dotyczący fanuka i łatwo kogoś wprowadzić w błąd.
A jeśli piszesz o Fanucu to chyba wiesz coś więcej od producentów sterownika.
Poniżej wklejam fragment z instrukcji Fanuc. Pod każdym cyklem zgrubnym jest taka sama uwaga.
N.B. Cykl obróbki zgrubnej G71 nie przewiduje użycia kompensacji promienia narzędzia (G41, G42, G40),
które oczywiście mogą być uaktywnione przy wykończeniu (cykl G70).
A jeśli piszesz o Fanucu to chyba wiesz coś więcej od producentów sterownika.
Poniżej wklejam fragment z instrukcji Fanuc. Pod każdym cyklem zgrubnym jest taka sama uwaga.
N.B. Cykl obróbki zgrubnej G71 nie przewiduje użycia kompensacji promienia narzędzia (G41, G42, G40),
które oczywiście mogą być uaktywnione przy wykończeniu (cykl G70).
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Masz rację ... , wątek już dawno odbiegł od głównego tematu.cieslak_2005r pisze:Piszesz o Hassie ? A to wątek dotyczący fanuka i łatwo kogoś wprowadzić w błąd. ..
p.s.
Jak już wcześniej pisałem , swego czasu obsługiwałem tokarkę CNC Wemas 400-52 (na Fanuc-u)
cykl ten działał na niej tak samo ....... , więc uważam , że nikomu d*** nie truję.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Ja nie twierdze, że trujesz, nie mam też monopolu na wiedzę ale w tym wypadku jestem pewien. Jestem teraz w pracy i przed chwilą sprawdziłem to na 2 maszynach Puma700 fanuc 32i oraz na Pumie 400 na Fanucu 18.
Funkcja kompensacji jest wyświetlana ale nie jest aktywna. Narzędzie przechodzi dokładnie tą samą ścieżką jak bez wpisania G42. Zapewne działa to tak samo jak przy wpisaniu różnych wartości posuwu w cyklu zgrubnym. Maszyna w trakcie cyklu pracuje na wartości stałej z bloku cyklu natomiast w cyklu wykańczającym wartości z poszczegulnych bloków są aktywne.
Pomijając fakt, że przed chwilą sprawdziłem to na dwuch maszynach, dlaczego w instrukcji sterownika pisało by, że funkcja kompensacji w tych cyklach nie działa. Myślę, że fakt iż maszyna wyświetla na panelu funkcję jako aktywną mógł wprowadzić Cię w błąd.
Funkcja kompensacji jest wyświetlana ale nie jest aktywna. Narzędzie przechodzi dokładnie tą samą ścieżką jak bez wpisania G42. Zapewne działa to tak samo jak przy wpisaniu różnych wartości posuwu w cyklu zgrubnym. Maszyna w trakcie cyklu pracuje na wartości stałej z bloku cyklu natomiast w cyklu wykańczającym wartości z poszczegulnych bloków są aktywne.
Pomijając fakt, że przed chwilą sprawdziłem to na dwuch maszynach, dlaczego w instrukcji sterownika pisało by, że funkcja kompensacji w tych cyklach nie działa. Myślę, że fakt iż maszyna wyświetla na panelu funkcję jako aktywną mógł wprowadzić Cię w błąd.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
... przynajmniej u mnie ...cieslak_2005r pisze:Ja nie twierdze, że trujesz, nie mam też monopolu na wiedzę ale w tym wypadku jestem pewien. Jestem teraz w pracy i przed chwilą sprawdziłem to na 2 maszynach Puma700 fanuc 32i oraz na Pumie 400 na Fanucu 18.
ACTIVE CODES
http://zapodaj.net/63f2ac64a58f9.jpg.html
.... i nie ma innej opcji.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Ok. Na Fanucu też wyświetla ... Ale maszyna przechodzi tą samą ścieżką jak w sytuacji kiedy jest G40. Jak będziesz miał chwilę to sprawdź w pracy ścieżkę narzędzia w ostatnim przejściu cyklu zgrubnego z aktywowaną kompensacją i bez. Ja na ogół wierze instrukcjom ale przed godziną nasza dyskusja poddała moją wiarę wątpliwości. Okazało się, że ścieżka jest identyczna.
Jak sprawdzisz to wrócimy do tej rozmowy, ok ?
Bo szkoda to przeciągać kiedy ja uważam że mam rację i Ty też uważasz że masz rację.
Pozdrawiam.
Adrian
[ Dodano: 2014-11-03, 00:12 ]
Mając chwilę pobrałem sobie instrukcje Hass'a, w której jest wyrażnie napisane, że w większości cykli w Hassie może być wykożystana kompensacja narzedzia.
I tutaj mamy potwierdzenie słów Mariusza jeśli chodzi o Hassa.
Natomiast tak jak pisałem wcześniej w cyklach obróbki zgrubnej w Fanuc'u kompensacja jest ignorowana. Wszystkie instrukcje maszyn jakie do tej pory widziałem to potwierdzają.
Jeśli znajdziecie na ten temat inną informację i okaże się, że to ja jestem w błędzie przyjmę to do wiadomości
Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi
Jak sprawdzisz to wrócimy do tej rozmowy, ok ?
Bo szkoda to przeciągać kiedy ja uważam że mam rację i Ty też uważasz że masz rację.
Pozdrawiam.
Adrian
[ Dodano: 2014-11-03, 00:12 ]
Mając chwilę pobrałem sobie instrukcje Hass'a, w której jest wyrażnie napisane, że w większości cykli w Hassie może być wykożystana kompensacja narzedzia.
I tutaj mamy potwierdzenie słów Mariusza jeśli chodzi o Hassa.
Natomiast tak jak pisałem wcześniej w cyklach obróbki zgrubnej w Fanuc'u kompensacja jest ignorowana. Wszystkie instrukcje maszyn jakie do tej pory widziałem to potwierdzają.
Jeśli znajdziecie na ten temat inną informację i okaże się, że to ja jestem w błędzie przyjmę to do wiadomości

Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Łatwo to sprawdzić.cieslak_2005r pisze:Ok. Na Fanucu też wyświetla ... Ale maszyna przechodzi tą samą ścieżką jak w sytuacji kiedy jest G40. ...
Wykonaj fazkę 1x45° na czole wałka w cyklu G71 (bez uwzględnienia naddatku na obróbkę wykańczającą , tj. U0.) nożem o promieniu płytki 1.2
.... jak fazki nie będzie po ukończonym cyklu , tzn. , że kompensacji nie czyta.
... , ale z Fanuc też ma dużo wspólnego;Haas , to Haas ......cieslak_2005r pisze:Ok, ale czy to jest standardowy sterownik fanuc'a czy coś innego ?..
Mariusz.
http://zapodaj.net/834b797e4fd38.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Kolego sprawdziłem twój program u siebie i działa mi tak jak powinien czyli wybiera etapami obszar za kula z zadanym ap. Sprawdzałem to na maszynie Doosan Lynx 220 na sterowaniu fanuc tylko nie wiem dokładnie jaka wersja bo nie wiem jak to sprawdzić. Do pozostałych odpowiadających: prowadzicie tutaj dyskusje nie na temat a kolega z pierwszego posta dalej nie uzyskał rozwiązania swojego problemu. Potem dziwicie się że ktoś szukający rozwiązania tego samego problemu nie używa szukajki bo jak ma czytać posty nie na temat to łatwiej jest zadać nowe pytanie w nowym temacie i robi się bałagan. Załóżcie nowy temat odnośnie zależności cyklu G71 a korekcja G41/G42. Dla dobra ogółu oczywiścieBoKo1 pisze:Sprawdziłem na siedmiu różnych maszynach MIYANO BNC, MIYANO BND, MIYANO BNE, HARDINGE RS 51 MSY, HARDINGE CHNC I, DOOSAN PUMA 240, DOOSAN S400 ze sterowaniami FANUC GE O-T, FANUC 18i TB oraz FANUC 21i TB i na żadnej z nich nie udało mi się wykonać przejścia zgrubnego za połową kuli w taki sposób jak przed połową tej kuli czyli w kilku przejściach. Zawsze za połową kuli był to jeden ruch narzędzia.
A robiłem to tym programikiem:
&HE:%
:1234
T0202G97S3000M93
G0X.7Z.1
G71U.08R.04
G71P1Q2U.003W.004F.008
N1G1G42X0.Z0.
G3X.6Z-.3R.3
X.1Z-.5958R.3
G1Z-.8
N2X.7
G0G40X3.Z1.
M30
%
(wymiary w calach - na takich maszynach pracuję)
Dodam jeszcze z nie użyłem funkcji M93 gdyż nie wiem co to jest