TUM-25 B
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 40
Prawdopodbnie tak, bo jaki sens miałoby smarowanie tylko jednej. Zresztą na obydwu prowadnicach są nacięte rowki, i jak się dobrze przyjrzeć to są tam również otwory, do podawania oleju.Pyt. Czy obie prowadnice ślizgowe smarowane są tym sposobem? Czy do drugiej też biegnie taka rurka?
Kostka jak kostka jedno doprowadzenie i kilka wyjść. Mogę podać jej wymiary, jak będe w domu. Szczegół na który trzeba zwrócić uwagę to średnica otworów i rurek. Chodzi o to że prowadnice potrzebują więcej oleju niż np. nakrętka śruby posuwu wzdłużnego.Chodzi mi głównie o tą podłużną kostkę rozdzielającą olej na poszczególne punkty smarowania.
-
Kostka prawdopodobnie trzyma się tylko na rurkach, świadczyć może o tym brak wkrętów i otowrów w suporcie, a wątpię żeby to jakoś kleili. Co do średnicy to tak jak pisałem wcześniej pomierzę, ale dopiero jak wróce do domu.ciekaw jestem jestem jakie są średnice rurek. Kostkę zrobię wynikowo, tylko, czy jest ona jakoś przytwierdzona do suportu żeby nie latała?
BTW czy, ma może kolega skany książki o której wspominał wyżej (o remontach obrabiarek),
lub czy jest możliwość jej zeskanowania? Chętnie bym ją przejrzał, a są spore problemy z jej dostępnością.
-
Oto obiecane zdjęcia:

Zapomniałem zaznaczyć na zdjęciu wysokość kostki, która wynosi 18mm.
Średnica zewnętrzna wszystkich rurek to 4mm, wykonane są one ze stali.
Brok wykonany prawdopodobnie z miedzi.
Połączenie kostki z rurką lutem twardym (mosiądzem).
Okręgiem zaznaczony wypływ oleju smarującego prowadnicę płaską.
W kwadracie rurka doprowadzająca olej.

Lewa rurka z otworem służy do smarowania prowadnicy skośnych, zrobili to zapewne w taki sposób, aby olej rozlewał się na obie powierzchnie prowadnicy jednocześnie.
Prawa rurka doprowadza olej do kostki z pompki suportowej.
Pozostałe rurki smarują zapewne nakrętkę śruby i prowadnice poprzeczne.
GABE jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Zapomniałem zaznaczyć na zdjęciu wysokość kostki, która wynosi 18mm.
Średnica zewnętrzna wszystkich rurek to 4mm, wykonane są one ze stali.

Brok wykonany prawdopodobnie z miedzi.

Połączenie kostki z rurką lutem twardym (mosiądzem).

Okręgiem zaznaczony wypływ oleju smarującego prowadnicę płaską.
W kwadracie rurka doprowadzająca olej.

Lewa rurka z otworem służy do smarowania prowadnicy skośnych, zrobili to zapewne w taki sposób, aby olej rozlewał się na obie powierzchnie prowadnicy jednocześnie.
Prawa rurka doprowadza olej do kostki z pompki suportowej.
Pozostałe rurki smarują zapewne nakrętkę śruby i prowadnice poprzeczne.
GABE jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 85
Kajpa - wielkie dzięki za te zdjęcia, punkt przyznany.
O to mi właśnie chodziło. Kostkę zrobię z miedzi a właściwie to z rurki miedzianej, bo lutowanie stali to kiepska sprawa. Rurki doprowadzające olej kupiłem w Castoramie fi. 4mm, chyba są mosiężne, jak się podgrzeje to ładnie się gną.
Tylko chyba będę miał jeden problem z wyprowadzeniem głównej rurki zasilającej na zewnątrz suportu, tak żeby kostka była na zewnątrz, a to z tego powodu, że będzie przechodzić skośnie pod śrubą i jak dobrze się nie podegnie to może zahaczać o nakrętkę. Chyba, że nakrętka tak daleko nie dochodzi, ale to muszę jeszcze sprawdzić.
Dzięki jeszcze raz.
Czy doszedł mail z linkami na Dysk Google? Tam jest więcej plików i dokładniejsze.
O to mi właśnie chodziło. Kostkę zrobię z miedzi a właściwie to z rurki miedzianej, bo lutowanie stali to kiepska sprawa. Rurki doprowadzające olej kupiłem w Castoramie fi. 4mm, chyba są mosiężne, jak się podgrzeje to ładnie się gną.
Tylko chyba będę miał jeden problem z wyprowadzeniem głównej rurki zasilającej na zewnątrz suportu, tak żeby kostka była na zewnątrz, a to z tego powodu, że będzie przechodzić skośnie pod śrubą i jak dobrze się nie podegnie to może zahaczać o nakrętkę. Chyba, że nakrętka tak daleko nie dochodzi, ale to muszę jeszcze sprawdzić.
Dzięki jeszcze raz.
Czy doszedł mail z linkami na Dysk Google? Tam jest więcej plików i dokładniejsze.
-
Tak wszystko dotarło - dzięki.Czy doszedł mail z linkami na Dysk Google?
Co do tematu to pomysł z rurką zamiast kostki jest dobry, tylko problematyczne może być zaślepienie jednej strony, ale zawsze można ją zaklepać. Dodatkowo można to lutować zwykłą cyną jak do obwodów drukowanych, koniecznie ołowiową, jednak trzeba mieć mocną lutownicę, albo jeszcze lepiej palnik jak do rurek CO.
Jeżeli masz porobione fabrycznie wszystkie otwory pod rurki to raczej nie powinno być problemu z ich rozmieszczeniem.