Frezarka do wydajnej obróbki aluminium - 1000x800x220

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: oprawcafotografii » 04 paź 2014, 08:07

gaspar pisze:...
- wykonie korpusu solidnego (taki fundament), który nie wymaga obróbki, ale posiada system mocowania umożliwiający regulację innych elementów w każdej płaszczyźnie. (a co najważniejsze po regulacji trwałe - na AMEN zablokowanie wszystkiego) Następnie wykorzystując odpowiednie narzędzia pomiarowe ustawiasz główne elementy ze sobą tak długo aż płaszczyzna będzie na tyle idealna, że masz pewność iż detale schodzące z maszyny będą spełniały Twoje wymagania.
Potem zostaje tylko wrzucenie bramy, regulacja jej kąta pod liniał pomiarowy, kątownik kl. 00 i czujnik zegarowy i masz pewność, że maszyna będzie pracować poprawnie.
No wlasnie - zaczynam sklaniac sie do uzycia ...plyty pomiarowej, tez granitowej.
Oczywiscie delikatnie pofrezowanej (bazy elementow).
Na to stala brama, ktorej poprawne zamocowanie to pikus...

Jak sie okazuje takie plyty sa tanie jesli uwzglednic to co w zamian oferuja :)

q
Ostatnio zmieniony 04 paź 2014, 11:17 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: Alvar4 » 04 paź 2014, 11:08

Trzeba ostrzec pobliskie cmentarze w Jaworznie bo Oprawca poluje na granitową płytę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2014, 14:32 przez Alvar4, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: DOHC » 04 paź 2014, 11:42

Gaspar nie ukrywam że przy ustawianiu swojego betoniaka będę się wzorował na Twoich rozwiązaniach. Jakiej wielkości kontownika używasz ? Rozumiem że jest Ci on potrzebny tylko do ustawienia prostopadłości płaszczyzn XZ do do YZ czyli (jako x przyjmuje prowadnice na belce a y prowadnice na teownikach) tzn ustawiasz na jego podstawie twarde zderzaki ? Bo prostopadłość XZ do XY wynika z obróbki belki i tu się już nic nie na ustawia czy ewentualnie jeśli potrzebne są korekty stosujecie coś w rodzaju podkładek pod prowadnice lub wózki?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 04 paź 2014, 16:29

DOHC pisze:Jakiej wielkości kontownika używasz ?
Do prostopadłości Z względem X używamy 200x300 kl. 00. Ale wg normy to klasa 0 spokojnie Ci wystarczy.
Do ustawiania prostopadłości XZ do YZ potrzebny jest dłuższy + koniecznie liniał pomiarowy.
Swoją drogą o ile dobrze pamiętam to masz taki sam jak mój? To naprawdę precyzyjny gadżet. Trzyma setkę na całej długości (sprawdzałem go na stole pomiarowym).

Co do obróbki belki to w końcu nie jest to sezonowane żeliwo i zawsze jakieś odstępstwo od wymiaru będzie - no chyba że jeszcze będziesz ją szlifował (pod warunkiem że jest jak złapać). Teraz od Ciebie zależy czy zrobisz to uczciwie i uzyskasz jak najlepszy wynik, czy przykręcisz wszystko do kupy udając że nic się nie stało. Belka, tak samo jak i krzyżak to jedne z najważniejszych elementów w całej maszynie.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

DOHC
Posty w temacie: 11

Post napisał: DOHC » 04 paź 2014, 17:33

gaspar pisze:
DOHC pisze:Jakiej wielkości kontownika używasz ?
Do prostopadłości Z względem X używamy 200x300 kl. 00. Ale wg normy to klasa 0 spokojnie Ci wystarczy.
Do ustawiania prostopadłości XZ do YZ potrzebny jest dłuższy + koniecznie liniał pomiarowy.
Swoją drogą o ile dobrze pamiętam to masz taki sam jak mój? To naprawdę precyzyjny gadżet. Trzyma setkę na całej długości (sprawdzałem go na stole pomiarowym).

Co do obróbki belki to w końcu nie jest to sezonowane żeliwo i zawsze jakieś odstępstwo od wymiaru będzie - no chyba że jeszcze będziesz ją szlifował (pod warunkiem że jest jak złapać). Teraz od Ciebie zależy czy zrobisz to uczciwie i uzyskasz jak najlepszy wynik, czy przykręcisz wszystko do kupy udając że nic się nie stało. Belka, tak samo jak i krzyżak to jedne z najważniejszych elementów w całej maszynie.
Dzięki za rady :). Co do liniału to ja mam coś tego typu: Obrazek Kupiłem go jako używkę i przed użyciem na pewno oddam do wzorcowania, chociaż jestem dobrej myśli bo kupiłem go z dosyć poważnej firmy i liczę że wiedzieli tam jak go używać.

Maszynę będę chciał poustawiać jak najlepiej, tylko nie bardzo mam pomysł jak korygować odchyłki po frezowaniu (belkę chcę frezować, chociaż to zależy mocno od ceny samej obróbki.). Można by powiedzmy jakieś blaszki szlifowane pod wózki/prowadnice wkładać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 06 paź 2014, 19:55

Nowe elektrowrzeciono 2kW 12000 obr/min 200hz na stożki SK30 do pierwszej maszyny.
Co ważne wrzeciono to posiada bardzo fajny stosunek obrotów do mocy - 2kW osiąga już dla 3000 obrotów czyli tyle samo co 7kW HSD przy tych obrotach.

Obrazek

Obrazek

ZiG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ZiG » 06 paź 2014, 20:39

Do wydajnej obróbki aluminium nie lepsze byłyby trochę wyższe obroty nominalne ? Czy takich wrzecion szybszych w przystępnej cenie za bardzo nie ma ?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 06 paź 2014, 22:57

ZIG.
To Dudiego robota przecie!

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: spol » 06 paź 2014, 23:48

Mama powiedziała że św. Mikołaj nie istnieje :( A juz go chciałem prosić o takie ...
Jak to sie nie da ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 08 paź 2014, 22:22

ZiG pisze:Czy takich wrzecion szybszych w przystępnej cenie za bardzo nie ma ?
A co rozumiesz pod pojęciem przystępna cena? Dla niektórych 20.000zł za HSD jest akceptowalne, dla innych za tą kasę będzie cała maszyna albo i dwie. Na koszt ATC składa się jeszcze magazyn narzędzi i same oprawki. Takie wrzeciono znacznie podwyższa koszt maszyny, ale kto raz robił na maszynie z automatyczną zmianą już na ręczną nie będzie chciał się przesiąść. Oszczędność czasu jest ogromna.

Owo wrzeciono na swoim miejscu

Obrazek

Założone osłony wnętrza bramy. Teraz nic się do środka nie dostanie.

Obrazek

Dodane zastrzały. Tak jak koledzy przewidzieli, była to konieczność. Ugięcie tej płyty przy bardzo solidnym nacisku dwoma rękoma szło w 0,3mm! (amplituda), natomiast teraz są to dwie setki. Dziękuję tutaj Dudiemu, który osobiście próbował ten element wyrwać z korpusu ;-)

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”