Budowa prototypu drukarki 3D FDM ProCoPrint3D/ME

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D
Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 68
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 01 paź 2014, 20:22

Pana codec, który nie czyta tylko lubi złośliwie komentować już pożegnamy w tym temacie.

Tu już prawie skończony Sphinx
Obrazek

W tym momencie skończył się filament czerwony i automatycznie drukarka czeka na podanie kolejnego żarnika. Wymieniłem na pomarańczowy żeby było widać.

Obrazek

Troszkę blobów gdzieniegdzie ale już nad tym nie będę pracował teraz tylko przy nowych głowicach.
Te bloby na głowie widzę , że były bardziej spowodowane końcem żarnika na rolce niż ustawieniami. Extruder potrzebował większej siły do odwinięcia z rolki i potem luz i dlatego jakieś bloby wyszły bo na tułowiu po usta nie ma nic. Będziemy działać jak przyjdą głowice nowe teraz to drukowanie zabawek dla dzieci tylko pozostaje, trzeba odrobić te 4 miesiące :)

Zapomniałem dodać , że dzięki temu testowi poprawiłem prędkość przejścia i wytłaczania pomostów bo robiły się zwisy.

Tagi:

STELMI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: STELMI » 02 paź 2014, 06:36

ciekawi mnie jak zachowywały by się głowice, gdyby blok grzejny dać nieco szerszy i zamontować w nim z obu stron grzałkę, czy wówczas uzyskanie większych prędkości wydruku będzie łatwiejsze (teoretycznie powinno to zmniejszyć prawdopodobieństwo spadków temperatury przez przechodzące tworzywo).
Co do jakości wydruków to na tą chwilę nie powalają, szczerze mówiąc moja drukarka w Kielcach, uruchomiona po raz pierwszy, praktycznie bez ŻADNEJ kalibracji, czy to mechanicznej (ustawiony poziom i prowadnice na oko na miejscu w Kielcach), czy elektronicznej (również na szybko w Kielcach wklepane byle było) zrobiła wydruk z nieco lepszej jakości (poza retrakcją, bo silnik gubił krok i retrakcja była beznadziejna).

Odnośnie filmików - zrób porządek z kablami, bo strasznie kłują w oczy ;)
Fajnie, że coś drukuje!

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 02 paź 2014, 11:47

Tak STELMI taka właśnie głowica idzie z dwoma grzałkami i troszkę wyższym blokiem grzejnym.
To powinno znacząco poprawić jakość wydruków oraz prędkość extrakcji przy większych prędkościach.
Moja już drukowała dawno tylko jak już pisałem miałem poważne problemy z większymi prędkościami druku bo 25 lub 30 mm/sek co daje nam 1800 mm/min jak przy Leapfrogu to dla mojej maszynki za mało, a te głowice które mam nie dawały rady.
Kable puki co tylko sterczą bo jak pisałem zamontowałem na próbę tą głowicę od kolegi Belga bo mu nie działały i okazały się cudownym środkiem dla mojej maszynki po zamontowaniu poprawnego termistora bo tam tylko kabelek był zawinięty. Obecnie wydruki robię z prędkościami 100 mm/sek co jest zadowalające ale nie jest to koniec.
Problemy z blobami zniknęły po zmianie rurki Bowdena która dzisiaj dotarła i kilku modyfikacjach mechanicznych.
Czekam na głowice jak już dotrą to maszynka będzie jako skończona i pozostanie pochować kable przykręcić osłony i zapierdzielać do Paryża na targi druku 3D mam prawie 98 % nadzieję, że zdążę jak nie to w listopadzie na EXPO w Brukseli.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 paź 2014, 12:08

ProCoPrint3D pisze:Moja już drukowała dawno tylko jak już pisałem miałem poważne problemy z większymi prędkościami druku bo 25 lub 30 mm/sek co daje nam 1800 mm/min jak przy Leapfrogu to dla mojej maszynki za mało, a te głowice które mam nie dawały rady.
Pisałem o tym,że będą problemy. To są detale, które decydują o poprawnym działaniu głowic i robienie rzeczy na oko, czy na czuja mija się z celem. Na standardowych ustawieniach drukuje się z prędkością 65mm/sec wypełnienie. Na standardowych, czyli Prusa i2 będzie drukować...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 02 paź 2014, 23:24

syntetyczny pisze:Pisałem o tym,że będą problemy. To są detale, które decydują o poprawnym działaniu głowic i robienie rzeczy na oko, czy na czuja mija się z celem. Na standardowych ustawieniach drukuje się z prędkością 65mm/sec wypełnienie. Na standardowych, czyli Prusa i2 będzie drukować...
Tak wiem syntetyczny dlatego też kupiłem kilka głowic no i du** okazało się , że jakieś fajansiarskie hinole będą dawały radę, heh naprawdę byłem zaskoczony.
Jak widać na fotach ustawienia prędkości przesuwu max to 8000 mm/min czyli 133 mm/sek , a wydruk w jakości Fast to 75% prędkości w Medium to 50% natomiast High to 25%.
To są ustawienia standardowe w programie , dzisiaj już wszystko wzmocniłem, dodałem podpory osi X (wałki które sobie wisiały już są na belce) oraz zastrzały ukośne, wzmocnienie dla uchwytów do przenoszenia co dodatkowo usztywniło konstrukcję więc maszyna jest nie do ruszenia jeśli chodzi o ruchy poprzeczne teraz składam to do kupy i jutro będziemy testować z prędkościami przesuwu rzędu 250 mm/sec czyli 15000 mm/min lub wyzej. Jak się uda to filmik zapodam z testów no i zaczynam już zakładać osłony boczne, chować kable, podłogę itp. i maszynka gotowa jak przyjdą głowice.
Tak wygląda dzisiejszy montaż.
Obrazek

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 02 paź 2014, 23:37

ProCoPrint3D pisze:Tak wygląda dzisiejszy montaż.
Jeśli dobrze widzę to wałki z podporami są przykręcone do bazy za pomocą imbusów z łebkiem stożkowym...

Jeśli faktycznie tak jest to jest to książkowy przykład błędnego montażu...

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 02 paź 2014, 23:48

251mz pisze:Jeśli dobrze widzę to wałki z podporami są przykręcone do bazy za pomocą imbusów z łebkiem stożkowym...
Nie one mają wpust a na górze stożek, baterie mi się ładują więc nie zrobię fotki tych śrubek ale takie dostałem razem z wałkami.

[ Dodano: 2014-10-02, 23:53 ]
to tak wygląda.
Załączniki
srubka.jpg
srubka.jpg (4.77 KiB) Przejrzano 962 razy

STELMI
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: STELMI » 03 paź 2014, 06:40

ProCoPrint3D pisze:dzisiaj już wszystko wzmocniłem, dodałem podpory osi X (wałki które sobie wisiały już są na belce) oraz zastrzały ukośne, wzmocnienie dla uchwytów do przenoszenia co dodatkowo usztywniło konstrukcję
nie chcę marudzić, ale chłopaki ci podpowiadali, że konstrukcja jest za mało sztywna to się na nich wkurzałeś, że wiesz lepiej ;)
Życzę powodzenia, z chęcią zobaczę filmiki z wydruków z prędkościami o których piszesz, bo powinno fajnie za....ć

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 03 paź 2014, 13:14

Oj STELMI to nie tak jak piszesz nie wiem czy to czasem nie z Tobą była ta dyskusja czy z kimś innym i chyba na tym innym forum ale ja pisałem, że będzie ona wzmocniona ale na końcu jak już wszystko poskładam do kupy i zrobię pierwsze testy. Mieli racje ale ja o tym doskonale wiedziałem i miałem swojego plana . :razz:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: 251mz » 03 paź 2014, 18:21

ProCoPrint3D pisze:to tak wygląda.
Mogę prosić o fotkę z profilu łebka śrubki..
Szczerze to takich nie spotkałem...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”