Sterowanie CNC 5-ciu (i więcej) osi + SoftCNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Piotrjub » 27 kwie 2007, 23:43

Zrobiliśmy kartę do której będzie przyłączana Karta pamięci SD jako zewnętrzna pamięć (jeszcze tylko styki przylutować).
Całe sterowanie tak jak mówiłem prędzej jest sterowaniem autonomicznym (nie trzeba do niego podłączać komputera) i karta pamięci SD będzie mu pomocna np. do przechowywania plików ścieżek narzędzia itp.
Załączniki
DSC01214.jpg
DSC01214.jpg (109.02 KiB) Przejrzano 747 razy
DSC01212.jpg
DSC01212.jpg (171.24 KiB) Przejrzano 742 razy
DSC01216.jpg
DSC01216.jpg (88.55 KiB) Przejrzano 752 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 28 kwie 2007, 07:18

Piotrjub pisze:Zrobiliśmy kartę do której będzie przyłączana Karta pamięci SD jako zewnętrzna pamięć (jeszcze tylko styki przylutować).
zapewne była robiona na jednym z ploterów ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 01 maja 2007, 21:43

Rozumiem, że SD będzie pełniła rolę HDD i nie będzie dostępna z zewnątrz sterownika?

Może taniej było by zastosować zwykłego pendriva po USB?

Awatar użytkownika

metalex
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: metalex » 19 maja 2007, 21:10

kolega Piotr szykuje chyba alternatywę dla pronuma :wink: powodzenia

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Piotrjub » 20 maja 2007, 07:31

Możliwościami bedzie pare klas lepszy.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: olo_3 » 26 maja 2007, 08:39

metalex pisze:kolega Piotr szykuje chyba alternatywę dla pronuma powodzenia
Piotrjub pisze:Możliwościami bedzie pare klas lepszy.
trzymam za słowo jednocześnie wpisując się na listę testowa, w następnej kolejności po spaleniu motorów ;P
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Hammerstein
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Hammerstein » 01 cze 2007, 09:31

Piotrjub pisze:Zrobiliśmy kartę do której będzie przyłączana Karta pamięci SD jako zewnętrzna pamięć (jeszcze tylko styki przylutować).
Całe sterowanie tak jak mówiłem prędzej jest sterowaniem autonomicznym (nie trzeba do niego podłączać komputera) i karta pamięci SD będzie mu pomocna np. do przechowywania plików ścieżek narzędzia itp.
chyle nisko czolo przed kolega ktory podjal sie pracy o ktorej sam we snach marzylem :) co do SD nie lepiej bylo by po prostu wetknac tam dysk twardy ATA lub (jeszcze bardziej bajerancki) SATA?? :D zglaszam sie na testera sprzetu :D (jesli takich bedziesz poszukiwac :)
jesli kogos obchodzi, to moge powiedziec ze pracuje w firmie koreanskiej montujacej elektronike smd. ku mojemu zaskoczeniu te maszyny nie sa sterowane silnikami krokowymi, a jedynie serwomotorami trojfazowymi duzej mocy. okazalo sie ze serva sa szybsze :) ale precyzja jest zarabista... jelsi ktos bedzie zainteresowany opowiadaniami z mojej pracy przy tych maszynach, to czekam na odpowiedniego posta :)
pzdr
maku

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: jarekk » 01 cze 2007, 11:02

Leoo pisze:Rozumiem, że SD będzie pełniła rolę HDD i nie będzie dostępna z zewnątrz sterownika?

Może taniej było by zastosować zwykłego pendriva po USB?
SD jest obsługiwalna (elektrycznie i programowo) najprościej. Do pendrive'a trzeba coś więcej - Linux/Windows lub conajmniej jakiś specjalizoawny chip ( FTDI wypuściło taki, opisywany był ostatnio w EP). Z ATA jest też da się żyć, natomiast SATA to już wyższa szkoło jazdy - tego nie pociągnie zwykły mikrokontroler.

Hammerstein

Post napisał: Hammerstein » 01 cze 2007, 12:15

jak podpowiada życie, najlepiej sie sprawdzają rozwiązania najprostsze. sata to taki mały żart, ale jeśli o ata chodzi, to na allegro można kupić uszkodzony creative zen z dyskiem 20-40gb. dysk na prawdę jest maciupki a steruje sie nim tak jak zwykłym twardzielem. co do sata, to są mostki na usb do napędów ata i sata, mój brat ma takie coś właśnie z myślą o dysku z mp3 playera :D
coś mi sie jeszcze przypomniało. czy sterowniki silników będą sterowane tradycyjnie? w swoich rozważaniach zastanawiałem sie nad kontrolerami sterowanymi szeregowo, żeby ograniczyć plik kabli, który sie zacznie zwiększać wraz ze wzrostem liczby silników. jesli każdy silnik będzie miał sterownik integralny (czyli z własnym mikro kontrolerem jednoukladowym), to można się pokusić o czujniki pozycji, krańcowe oraz temperatury. o ile magistrala będzie pojemna, to wszystkie silniki będzie można sterować tylko kilkoma kabelkami :D

piotrjub - będziesz może sprzedawał ta elektronike z softem do linuxa po preferencyjnych cenach zainteresowanym osobom?? byłbym żywo zainteresowany kupnem elektroniki, ale budżet mam dość ograniczony, jak pewnie większość osób zajmujących sie budowa własnej maszyny cnc

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 cze 2007, 10:45

Panie Piotrze (piotrjub) - jaką cenę rynkową przewiduje Pan dla tego wyrobu (razem ze sterownikami osi i oprogramowaniem)?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”