PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
Michell, Co właściwie chcesz mostkować? Czy dobrze rozumiem że masz dwa silniki w osi Z które chcesz napędzać jednym m542 a na wejściu PikoCNC? Samą płytkę Piko producent zaleca zasilać z odrębnego niewielkiego zasilacza. W każdym razie nie z tego, z którego żłopią prąd sterowniki bo płytka Piko byłaby dodatkowo karmiona wszelkimi zakłóceniami.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
Można tak połączyć ale nie gwarantuje Ci to ściśle współbieżnej pracy dwóch silników równolegle sterowanych. Zawsze może dojść do zgubienia kroków w jednym z nich. Jeżeli te dwa silniki mają napędzać jedną oś, zawsze bezpieczniej jest dać jeden mocniejszy silnik lub dodatkowo te dwa silniki sprząc mechanicznie, na przykład paskiem zębatym. W razie awarii napęd najwyżej się zatrzyma a nie spowoduje przekoszenia napędu.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Poczytaj tu (ostatnie posty).
https://www.cnc.info.pl/topics121/modul ... t43512.htm
Jest tam opisane, jak podłączyć zdublowany sterownik oraz krancówkę którejś z podstawowych trzech osi, tak, żeby miała swoje bazowanie.
https://www.cnc.info.pl/topics121/modul ... t43512.htm
Jest tam opisane, jak podłączyć zdublowany sterownik oraz krancówkę którejś z podstawowych trzech osi, tak, żeby miała swoje bazowanie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Dlaczego nie mogę zmienić ustawienia CN/NO dla HOME...
Mam problem spory bo zmieniłem cześć krańcówek w maszynie na indukcyjne i wszystko oki z limitami a HOME już nie... pomijając to że mam krańcówki mechaniczne NC a indukcyjne NO :/
[ Dodano: 2014-10-08, 14:17 ]
Mam jeszcze jeden problem gdy dam Z zagłębianie na np 500 a wykonam rampę do maszyna i tak wpada z prędkością obróbki w materiał a nie prędkością zagłębiania.
Da się coś z tym zrobić?
Mam problem spory bo zmieniłem cześć krańcówek w maszynie na indukcyjne i wszystko oki z limitami a HOME już nie... pomijając to że mam krańcówki mechaniczne NC a indukcyjne NO :/
[ Dodano: 2014-10-08, 14:17 ]
Mam jeszcze jeden problem gdy dam Z zagłębianie na np 500 a wykonam rampę do maszyna i tak wpada z prędkością obróbki w materiał a nie prędkością zagłębiania.
Da się coś z tym zrobić?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi