Ploter frezujący 2400x1400x200 do drewna i metali kolorowych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
zerkałem do albumu ...
pod tymi ceowkami powinny byc jeszcze przynajmniej dwie podłuznice żeby po spawaniu łyżwy nie wyszły
poza tym stosunek przekrojow podłuznic i elementów poprzecznych powinien byc zblizony do 1:1, zresztą samo wyjdzie nawet na sucho w MES
pod tymi ceowkami powinny byc jeszcze przynajmniej dwie podłuznice żeby po spawaniu łyżwy nie wyszły
poza tym stosunek przekrojow podłuznic i elementów poprzecznych powinien byc zblizony do 1:1, zresztą samo wyjdzie nawet na sucho w MES
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
Cały projekt wykonuję w inventorze, tylko mam problem z załączaniem plików do swoich postów:(????? Raz ładują się innym razem nie i nie wiem od czego to zależy?????
Jeżeli chodzi o konstrukcję, to sprawa wygląda następująco: główne ceowniki są profilami ze stopów aluminium 160x80x10 [mm]. (ze stali jedna sztuka ważyła ponad 120kg, więc odpada). Nad rozmiarami poprzecznych zastanawiam się, czy nie dać szerszych jak sugeruje kolega bartuss1, (aby cała rama nie przekaszała się ), ewentualnie profili zamkniętych (z alu oczywiście)??? Jak sugerujecie?
Następnie po dokładnym zwierceniu, ustawieniu kątów skręciłbym główne ceowniki z poprzeczkami i zakołkował. W końcowej fazie zostałoby spawanie całości. Dołączę jakiś rysunek koncepcji połączenia.....
Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, w jaki sposób program np. Mach2 będzie wiedział ile ma wygenerować kroków aby uzyskać zadane przemieszczenie? Czyżby trzeba było policzyć obwód koła zębatego po średnicy podziałowej i wpisac gdzieś w programie np. 24,75mm/obrót? Może robi się to w inny sposób? Ze śrubą i nakrętką nie ma problemu, mamy skok na obrót i z głowy....Czy moment 8,5Nm na oś X wystarczy?
Jeżeli chodzi o konstrukcję, to sprawa wygląda następująco: główne ceowniki są profilami ze stopów aluminium 160x80x10 [mm]. (ze stali jedna sztuka ważyła ponad 120kg, więc odpada). Nad rozmiarami poprzecznych zastanawiam się, czy nie dać szerszych jak sugeruje kolega bartuss1, (aby cała rama nie przekaszała się ), ewentualnie profili zamkniętych (z alu oczywiście)??? Jak sugerujecie?
Następnie po dokładnym zwierceniu, ustawieniu kątów skręciłbym główne ceowniki z poprzeczkami i zakołkował. W końcowej fazie zostałoby spawanie całości. Dołączę jakiś rysunek koncepcji połączenia.....
Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, w jaki sposób program np. Mach2 będzie wiedział ile ma wygenerować kroków aby uzyskać zadane przemieszczenie? Czyżby trzeba było policzyć obwód koła zębatego po średnicy podziałowej i wpisac gdzieś w programie np. 24,75mm/obrót? Może robi się to w inny sposób? Ze śrubą i nakrętką nie ma problemu, mamy skok na obrót i z głowy....Czy moment 8,5Nm na oś X wystarczy?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
jeśli wstawiasz zdjęcia to musisz mieć odpowiedni rozmiar zdjęcia czyli 600x800 pix..kolanoreki pisze:tylko mam problem z załączaniem plików do swoich postów:(????? Raz ładują się innym razem nie i nie wiem od czego to zależy?????
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
w podobnej wielkości maszynie bywają stosowane - M880 + 8.5Nm (krokowy)kolanoreki pisze:Czy moment 8,5Nm na oś X wystarczy?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
jednak rozwiązanie zostało sprawdzone... kompletne sterownie nie wychodzi u mnie tak straszniegmaro pisze:markcomp77 napisał/a:
M880 + 8.5Nm (krokowy)
czyli szykuje spory wydatek do sporej konstrukcji

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
OK... Dzięki!
Właśnie kończę spawanie oraz łączenie ramy (w projekcie), za chwilę powinienem cos wygenerować!
Właśnie kończę spawanie oraz łączenie ramy (w projekcie), za chwilę powinienem cos wygenerować!
Ostatnio zmieniony 18 maja 2007, 15:19 przez kolanoreki, łącznie zmieniany 1 raz.