Budowa ramy frezarki. Pomoc w projekcie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
to się tak tylko wydaję. apetyt przychodzi w trakcie jedzenia.mykail pisze: Myślę, że dokładność do 0,25mm by wystarczyła.
drukowana nakrętka nie wyjdzie ani taniej ani lepiej niż np z brązu. no chyba że drukujesz sam i to teflonem, poliamidem i tego typu materiałami.
pomysł nad mocowaniem detali na stole. może by się opłacało stolik zrobić większy niż maksymalny zasięg wrzeciona
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 43
To w takim razie w jaką dokładność powinienem celować?zacharius pisze:to się tak tylko wydaję. apetyt przychodzi w trakcie jedzenia.mykail pisze: Myślę, że dokładność do 0,25mm by wystarczyła.
Czyli najpierw drukarka 3D i ekstruderem do pelletów PAzacharius pisze:drukowana nakrętka nie wyjdzie ani taniej ani lepiej niż np z brązu. no chyba że drukujesz sam i to teflonem, poliamidem i tego typu materiałami.

Myślałem nad czymś takim (podpatrzone w innym wątku). Stolik teowy raczej nie na moją kieszeń. No chyba żebym wyfrezował jedną płytę 12mm, odwrócił do góry nogami i skręcił z drugą gładką.zacharius pisze:pomysł nad mocowaniem detali na stole. może by się opłacało stolik zrobić większy niż maksymalny zasięg wrzeciona

Jakie grube śruby napędowe powinny dać radę aluminium? Czy 10x2 dadzą radę? Jakie jest minimum do tego materiału?
Czy moja Ztka schodzi wystarczająco nisko nad stół?
-
- Kontakt:
16x4 bez przesadyzmu
jakie będzie wrzeciono?
ja jechalem na 10x2 trapez tera mam 10x4 kulki i spoko.
alu frezuje do 0.5mm na raz frezem do 6mm wrzeciono wilgotna chinka 1,5Kw
jesli konstrukcja pozwoli to wiadomo ze lepiej dac wieksze ale i 10ki juz sobie radza.
celuj w jak najlepsza dokładność a jaka uzyskasz to się okażę
stolik ok, z braku laku tez by byl.
co do zetki to imho rzecz osobista. ja mam przestawialne wrzeciono w pionie wiec mogę dopasowywać
ale praca z duzym wysięgem freza z wrzeciona tez nie jest dobra
jakie będzie wrzeciono?
ja jechalem na 10x2 trapez tera mam 10x4 kulki i spoko.
alu frezuje do 0.5mm na raz frezem do 6mm wrzeciono wilgotna chinka 1,5Kw
jesli konstrukcja pozwoli to wiadomo ze lepiej dac wieksze ale i 10ki juz sobie radza.
celuj w jak najlepsza dokładność a jaka uzyskasz to się okażę
stolik ok, z braku laku tez by byl.
co do zetki to imho rzecz osobista. ja mam przestawialne wrzeciono w pionie wiec mogę dopasowywać
ale praca z duzym wysięgem freza z wrzeciona tez nie jest dobra
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
A co sądzisz o betonie np.ursus_arctos pisze:Na podstawę polecałbym beton polimerowy (może być na żywicy poliestrowej, wyjdzie taniej niż epoksydowa)
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... 25-kg.html
Też się nadaje? Tylko gęstość *chyba* większa (od polimerowego) bo on ma ok. 2000(kg/m^3), ale to powinno wpływać pozytywnie na sztywność itd.
Pozdrawiam.