TUM-25 B
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 17
No wiadomo że się porysuje, a to klucz upadnie, a to jakiś nożyk poleci i zrobi rysę, ale jak już kolega wszystko do czysta rozbierał, szlifował łoże, nawet listwę od kasowania luzów dorabiał to myślałem że remont na wypasie z korbami chromowanymi itd.
. Ale i tak bardzo fajnie to wygląda, osobiście tylko jedną tokarkę widziałem w podobnie idealnym stanie.

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 40
Dosyć głośno to chodzi, szczególnie na drugim filmie, gdzie jest zbliżenie na reduktor słychać charakterystyczny "jazgot", jak by któryś z wałów był krzywy i raz koła zębate się bardziej zazębiały raz mniej. Możliwe też że poluzowała się osłona wentylatora silnika
. Generalnie sporo włożonej roboty i to widać, na pewno zaprocentuje w przyszłości . Czekamy na więcej 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 85
Zacząłem powolutku ustawiać geometrię tokarynki
Na początek znajomy tokarz splanował mi powierzchnię przyrządu który pospawałem z części znalezionych na złomie. Ustawiłem i oto rezultat
Czy to duże bicie?
Następnie zamontowałem wałek kontrolny własnej produkcji
Sprawdzałem bicie przy zabieraku
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... HRl7NbheVM
W odległości 300mm
W odległości 350mm - bo dalej wałka mi zabrakło
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2CtcXTmnI4
Teraz będę ustawiał geometrię tokarki TUM-25B !!!!!!!!!!!!!!!!
i wylewał "Moglice P"
Ktoś ma jakieś rady, porady, uwagi?

Na początek znajomy tokarz splanował mi powierzchnię przyrządu który pospawałem z części znalezionych na złomie. Ustawiłem i oto rezultat
Czy to duże bicie?
Następnie zamontowałem wałek kontrolny własnej produkcji

Sprawdzałem bicie przy zabieraku
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... HRl7NbheVM
W odległości 300mm
W odległości 350mm - bo dalej wałka mi zabrakło

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2CtcXTmnI4
Teraz będę ustawiał geometrię tokarki TUM-25B !!!!!!!!!!!!!!!!

i wylewał "Moglice P"
Ktoś ma jakieś rady, porady, uwagi?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 85
Pewnie wiesz i tylko tak z przekory się pytasz
Chodzi o to aby ustawić wałek w osi wrzeciona i według niego dalej można było ustawiać suport.
Co do krążka ustawionego w kłach to chodzi o ustawienie przesuwu poprzecznego prostopadle do osi wrzeciona, żeby nie było stożka.
Na filmie tego nie widać bo wskazówka drży, ale jest na wałku jakieś 0,02-0,03 mm na 300 mm.
Podczas sprawdzenia równoległości osi wrzeciona do przesuwu podłużnego sanek na 300 mm wychodzi 0,01 mm - to chyba dobry wynik?

Chodzi o to aby ustawić wałek w osi wrzeciona i według niego dalej można było ustawiać suport.
Co do krążka ustawionego w kłach to chodzi o ustawienie przesuwu poprzecznego prostopadle do osi wrzeciona, żeby nie było stożka.
Na filmie tego nie widać bo wskazówka drży, ale jest na wałku jakieś 0,02-0,03 mm na 300 mm.
Podczas sprawdzenia równoległości osi wrzeciona do przesuwu podłużnego sanek na 300 mm wychodzi 0,01 mm - to chyba dobry wynik?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy masz w biblioteczce swojej taką książkę: Poradnik Tokarza - K. Dudik.
Polecam tą lekturkę. Znajdziesz tam porady dotyczące toczenia jak i kontroli geometrii samej obrabiarki. A co do wyników to prawie mieszczą się w normie. Oczywiście ideałem było by mieć wszystko na zero ale nie zawsze ma się to co by się chciało.
Wyczytane z tej książki:
Bicie promieniowe wewnętrznego stożka wrzeciona:
Odchyłki dopuszczalne:
przy wrzecionie 0.01 mm
300mm od wrzeciona 0.03 mm
Polecam tą lekturkę. Znajdziesz tam porady dotyczące toczenia jak i kontroli geometrii samej obrabiarki. A co do wyników to prawie mieszczą się w normie. Oczywiście ideałem było by mieć wszystko na zero ale nie zawsze ma się to co by się chciało.
Wyczytane z tej książki:
Bicie promieniowe wewnętrznego stożka wrzeciona:
Odchyłki dopuszczalne:
przy wrzecionie 0.01 mm
300mm od wrzeciona 0.03 mm