WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 23 sie 2014, 21:11

mc2kwacz pisze:A które są wspólne
Pierwsze trzy od lewej. :smile:
Nie zaszkodzi, jeżeli będą wszystkie osobno pamiętane.

Robert

Tagi:

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: mc2kwacz » 23 sie 2014, 21:50

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Aczkolwiek to już chyba większy problem, bo prawdopodobnie związany z programem sterownika.

Metoda zakończenia obróbki (odjazd narzędzia) powinna być zdecydowanie częścią procesu cięcia. Choćby w postaci wyboru jednej z opcji. Bardzo łatwo o kolizję, gdy zostawimy np G28 jako punkt kończący i zawczasu nie zadbamy o sprawdzenie czy G28 jest w dobrym miejscu.
A jeśli byłby to problem, to przynajmniej warto wynieść to do zakładki materiał. Chyba już z resztą kiedyś o tym pisałem. W wyniku tamtej dyskusji pojawiły się ikonki bazowania pracy względem narzędzia, ale wybór zakończenia programu pozostał w ustawieniach, poza możliwością szybkiego sprawdzenia i modyfikacji.

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: mitek » 28 sie 2014, 11:48

A ja mam inny pomysł a raczej małą poprawkę związaną z tym iż w ostatniej wersji zostały przeniesione wszystkie ustawienia odnośnie Materiału na dolną cześć ekranu nad czym ubolewam bo często z tego korzystam.

Ekran z guzikiem RESET i z parametrami F i S powinien być zawsze na zewnątrz jak koordynaty XYZ

natomiast do przeniesionej zakładki MATERIAŁ można by przenieść też POŁOŻENIE PROGRAMU bo zazwyczaj korzysta się z tego razem.

No i guzik OBRUĆ powinien też obracać materiał :)

ot moje trzy grosze... ktoś myśli podobnie?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: wiesiuch » 29 sie 2014, 08:25

Jestem za tym co pisze Mitek.
Co do guzika obróć to nie koniecznie ale może być

Awatar użytkownika

cosimo
Posty w temacie: 59

Post napisał: cosimo » 29 sie 2014, 18:23

Materiału na dolną cześć ekranu nad czym ubolewam bo często z tego korzystam.
A w tej części ekranu to już nie możesz z nich korzystać ? ;-) Akurat taki podział jak teraz jest chyba najsensowniejszy jak dotąd.
Ekran z guzikiem RESET i z parametrami F i S powinien być zawsze na zewnątrz jak koordynaty XYZ
Nie mów hop! ;-) Właśnie się zastanawiałem czy liczników nie przenieś do zakładki RUN a cały ten panel rozciągnąć na wysokość ekranu – byłoby dużo miejsca w pozostałych zakładkach ;-)

Na stronie zamieściłem manual, który w obrazkowy sposób wyjaśnia jak, co i gdzie podłączyć. Mam nadzieję, że będzie pomocne – i mnie ulży ;-)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 29 sie 2014, 18:59

To może dodać to wszystko ( Czyli XYZ prędkość i i obroty) do RUN bo i tak na niego się przełącza gdy zaczynamy program no i wtedy widzimy co i gdzie no i jeszcze prędkości możemy regulować wszystkie parametry gdy już maszyna pracuje... bo reszta zmian i tak nie czynna...

by więcej miejsca było można by uchwyty kolejnych zakładek zrobić z boku z góry do dołu :)

taka wizja...
A w tej części ekranu to już nie możesz z nich korzystać ? ;-) Akurat taki podział jak teraz jest chyba najsensowniejszy jak dotąd.
Jasne że można ale rozwleczone jest to na dwa końce ekranu...
Często korzystam z ustawień materiału więc raczej rzadko widzę reset i tak dalej... :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

wiesiuch
Posty w temacie: 9

Post napisał: wiesiuch » 30 sie 2014, 09:07

cosimo pisze: Na stronie zamieściłem manual, który w obrazkowy sposób wyjaśnia jak, co i gdzie podłączyć. Mam nadzieję, że będzie pomocne – i mnie ulży ;-)
Bardzo fajny i przydatny manual.Szacung :lol:

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: mc2kwacz » 31 sie 2014, 15:50

Od dłuższego już czasu ignorowałem nowe wersje, aler chyba teraz się skuszę. Za sprawą "Jeszcze z wersji 2.2.5 pozostał błąd szarpania przy szybkiej jeździe po spirali. Poprawiono to." Obawiam się, że szarpanie na spirali występowało już wcześniej. Używam wersji 223. Taka sytuacja: 4 identyczne otwory wypuszczone z Corela, współliniowe w osi Y. Zamieniam je na okręgi, żeby wyeliminować ząbki. następnie wycinam z rampa spiralną. Efekt: pierwszy otworek jak po maśle, drugi trochę szarpie, trzeci jak po maśle, czwarty jeszcze bardziej szarpie niż drugi. Musze wypróbować, czy ten efekt nieprzyjemny dla ucha, narzędzia i niszczący maszynę efekt zaniknął w najnowszej wersji.
Zaznaczam, że to nie jest spowodowane zbyt dużą dokładnością G2/3 dlatego że ten problem już przerabiałem i wiem czym się kończy.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 29 paź 2014, 10:23

Mam nowe pomysły...

- Pliki dxf jeśli zawierają BLOKI i GRUPY nie są odczytywane (pliki z solid edge 2D ST4) czy da się coś z tym zrobić?
- Czy można zrobić coś co pozwoliło by np wyfrezować w jednym cyklu wszystko do danej głębokości a potem dopiero odfrezowywać? wycinam małe elementy są ich setki... i muszę teraz robić dla nich dwa oddzielne procesy ... może dało by się to jakoś odseparować?
- Wydaje mi się też że są potrzebne zmiany przy tej zmieniarce typu sprawdzanie jakie jest narzędzie odrazu a nie przejazd do punktu startu test i zmiana narzędzia...
- miejsce zdefiniowania punktu dla czujnika długości narzędzi by nie było to tam gdzie homy... ( a przynajmniej jego odjazdy)
- brakuje mi coś ostatnio intuicyjności też typu by zaznaczyć klka elementów muszę lewy guzik myszki i do tego space... no wiem żę niema co porównywać z innym oprogramowaniem ale często najprostsze rozwiązania są już sprawdzone... :)
- No i nesting :) ale taki realizujący nawet przekręcanie elementów w celu jak najlepszego wykorzystania materiału :) choć rzecz jasna to domyślam się już nie jest akcja na wieczór z programowaniem.
- mała bzdurka w CAM a mianowicie jak zapisuje szablony to muszę prawy potem otwórz szablon a może by wystarczyło kliknąć napis SZABLON by otworzyło się okno z otwieraniem szablonów.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 29 paź 2014, 23:37

Mnie osobiście wkurza, że jak się otwiera plik, to jest wybrane albo dxf, albo gcode, albo coś innego, co używałem.

Nie da rady, żeby podstawowym wyborem w oknie otwierania plików było "dxf, hpt, bmp, jpg, cam, nc ... " czyli wszystkie możliwe typy plików otwieralne przez Piko?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”