Remont tokarka stołowa TOS MN-80 rok produkcji 1966

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

newcomer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Post napisał: newcomer » 22 sie 2014, 13:59

[ Dodano: 2014-08-22, 19:56 ]
GrafRamolo pisze: Przykładam czujnik, i myślę sobie "coś źle ustawiłem czujnik bo nie drga wskazówka" Patrzę czujnik ustawiony poprawnie i jak obracam wskazówka nie drga :)
Jeżeli ustawiałeś to wedle DTR, to źle ustawiłeś, albo ja nie zrozumiałem opisanego sposobu regulacji panewek w DTR, wszak jest napisana nie po naszemu :mrgreen:
Według opisu na panewkach powinien być minimalny luz, w granicy 0,01 - 0,015 a nie zerowy.
Natomiast przy ciągłej pracy na wysokich obrotach nawet 0,02 - 0,03.
Tłumaczone jest to tym, że przy takim obciążeniu wzrasta temperatura, która prowadzi do rozrzeszenia panewek, w konsekwencji czego następuje zablokowanie wrzeciona, co jest przyczyną nieodwracalnego ich uszkodzenia.
Myślę, że jak najbardziej ma to sens.

Tagi:

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: atom1477 » 23 sie 2014, 13:33

Ale luz a bicie to dwie różne rzeczy.
Mimo braku bicia luz może być (luz osiowy głównie).
GrafRamolo testował podczas obracania. Bez większych sił promieniowych. I po prostu nie było bicia. Natomiast przy przyłożeniu sił promieniowych mogło by się to pewnie ugiąć czyli jakiś luz mógł tam być. No ale tego się tylko można domyślać.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 220
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 23 sie 2014, 15:20

Luzy ustawiłem wg dtr, nawet na wszelki wypadek daję zawsze tak jedną setkę więcej. Czyli ruch przód tył wrzeciona ustawiam na 0,03mm a luz promieniowy na jakieś 0,04mm, bo zazwyczaj pracuję na obrotach około 1300rpm (około bo na kołach mam 1000 ale falownik podbija mi nieco) A luzy mierzyłem przy tych ustawieniach i napiętych paskach. Ale teraz po kilku dniach pracy i ułożeniu się tam wszystkiego wzrosły do o zgrozo 0,003mm (acz nadal jestem przeszczęsliwy.) Wałek stalowy fi 23 na długości 80mm miał stożek 0,01mm na średnicy.Mierzyłem passametrem skalibrowanym na płytce wzorcowej. Ładnie prawda?

Co do smarowania tych trybów to ja tam wpuszczam olej. Poprzedni właściciel wpuszczał towot i towot nie przesiąka dalej przez taki duży filc co tam jest. Efektem czego był zupełnie czysty oryginalny filc. (oczywiście źle) Acz nawiązując do wcześniejszej rozmowy też i w tej nowej ten tryb co jeździ po listwie ma takie niby ściachane zęby, z tego wnioskuję że one takie są chyba.

newcomer
Posty w temacie: 91

Post napisał: newcomer » 23 sie 2014, 16:11

atom1477 pisze:Ale luz a bicie to dwie różne rzeczy.
Mimo braku bicia luz może być (luz osiowy głównie).
GrafRamolo testował podczas obracania. Bez większych sił promieniowych. I po prostu nie było bicia. Natomiast przy przyłożeniu sił promieniowych mogło by się to pewnie ugiąć czyli jakiś luz mógł tam być. No ale tego się tylko można domyślać.
Ja nic o biciu nie pisałem, jak również @GrafRamolo, który pisał o drganiu, a raczej o jego braku
Dla mnie luz promieniowy większym lub mniejszym stopniu charakteryzuje się drganiem wrzeciona i jeżeli czujnik takowego nie pokazał, to znaczy, że go niema, a to by oznaczało, że są źle panewki ustawione i taki luz według mnie powinno się sprawdzać bezpośrednio w gnieździe wrzeciona, albo na zewnętrznej stronie, a nie na uchwycie, czy też na wałku, nawet gdyby był idealny, to zachodzi w przypadku takiego mierzenia możliwość pomylenia luzu promieniowego z odkształcenem.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: atom1477 » 23 sie 2014, 18:16

newcomer pisze:Ja nic o biciu nie pisałem, jak również @GrafRamolo, który pisał o drganiu, a raczej o jego braku
No nie pisałeś ale właśnie o to chodzi że nie pisałeś. Bo odniosłeś się do tego co napisał GrafRamolo a on właśnie pisał o biciu. Czyli odnosząc się do bicia napisałeś o luzie, czyli pomieszałeś dwie rzeczy i właśnie o to mi chodziło.
Ja mam widać trochę inne podejście bo jak dla manie może zupełnie nie być bicia nawet przy ogromnym luzie. Po prostu bez obciążenia wrzeciono oprze się na dolnej części panewki kasując luz (samą tylko siłą grawitacji).
Z tego co zrozumiałem to GrafRamolo jedynie kręcił, bez przykładania sił. Więc jedyne co mógł zmierzyć to bicie. Nawet jeżeli chciał zmierzyć coś innego to mógł takim pomiarem zmierzyć jedynie bicie. Takie jest moje zdanie. Ewentualne luzy mniejsze lub większe mogły jedynie zwiększyć albo zmniejszyć opory ruchu, ale na ruszanie wskazówki czujnika by nie wpływały.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 24 sie 2014, 10:42

To co zrobiłem było następujące. Ustawiłem luzy na wrzecionie wg dtr przystawiłem czujnik i patrzyłem co pokazuje. Było pięknie. A potem zamontowałem uchwyt, ustawiłem wałek w nim i mierzyłem bicia na tym wałku i na uchwycie podczas pracy swobodnej i podczas dociskania go ręką w różne kierunki. Tu wyniki oczywiście nie było zerowe bo to nie możliwe na uchwycie ale były niezłe. Tak samo też robiłem z tulejkami. W ostatnim wypadku nie przekraczały 0,01 ale musiałem je dobrze ustawiać to znaczy czasem kilka razy włożyć by ułożyły się dobrze. Oraz ostatnio jak napisałem wałek toczyłem i pomierzyłem jego średnicę. Też nie było odchyłek większych niż 0,01mm
Jeśli ktoś ma pomysł na inne testy chętnie w wolnej chwili wykonam i nauczę się lepszej techniki pomiarowej.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39

Post napisał: RomanJ4 » 24 sie 2014, 11:20

Tu w zasadzie nic nowego już nie wymyśli, pozostał jeszcze tylko ostatni test przecinania nożem, bo przy tej operacji najszybciej się mankamenty ujawniają. Choć przy tych wynikach myślę, że wyjdzie śpiewająco.
A propos przecinania. Operatorzy często boją się zdrowo pokręcić przy przecinaniu, próbują za delikatnie skrobać materiał, co najczęściej objawia się drżeniem noża, materiału, i produkcją igiełek zamiast wióra. Ale to chyba już tak doświadczonemu koledze nie grozi.. :grin:
Gratuluję koledze wyników.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 24 sie 2014, 14:51

A tak przecinałem też. Nadal uczę się tego ,wiem, że trzeba konkretnie wjechać w materiał. Ale to wymaga wprawy. Głównie doboru prędkości skrawania do obrotów. Mosiądz idzie śpiewająco. W tym wypadku preferuję hss. Mam taki patent: Używam noża oprawkowego ale wkładam w niego płytki zrobione z rylcy grawerskich. Wyśmienity materiał do kolorowych i co najważniejsze już wstępnie przeszlifowany tak że ma dobrą geometrię zwężającą się we właściwych kierunkach. Mam trochę takich kilku cm końcówek bo rylce kupuje się długie i skraca do ręki, a że moje ręce do dużych nie należą to pozostało mi kilka idealnych fragmentów na noże.

Stal 45tkę też przecinałem tym i szło super. Tylko ostrzyć trzeba często. Jedno cięcie wałeczka około 15mm i ostrzenie.

Nie zauważyłem drgań i jak odważnie wejdę to mam ładny ciągły wiór, bez "czkawki".
Myślę że reszta to moja wprawa i doświadczenie bo maszyna trzyma klasę.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: rc36 » 24 sie 2014, 17:58

A ciął ktoś ulepszaną stal np. przednią oś motocykla? Bo ja właśnie próbowałem takie coś uciąć i efekt jak na foto :cry:

Obrazek

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 24 sie 2014, 18:07

Ja to bym traktował to albo tarczą diamentową z dużą ilością chłodziwa albo piła tasmowa (jak się posiada) z taśmą z zębami węglikowymi. Czasem jak musze przeciąć coś węglikowego mam cieniutkie tarczki diamentowe i idzie bardzo dobrze. A potem wykończenie tylko na tokarce odpowiednim typem węglika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”