Stalowa Betty
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
I tak też będzie. Jak się przyjrzysz tym szarym klockom stalowym na osi Y to zobaczysz wcięcie powyżej linii stołu. Do krawędzi (zaraz nad szynami) stołu będzie przykręcony kątownik stalowy który będzie nam osłaniał prowadnice przed chłodziwem i wiórami. Będzie jeszcze jedna osłona nad śrubami kulowymi na Y. Ale to już na prawdę na samiuśki koniec jak już będzie maszyna miała zrobione sterowanie i geometrię.

Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
Można tak powiedzieć. Wrzeciono należało wcześniej do Dudiego. On też je odkupił używane od kogoś z Allegro i rąbał nim ponad rok czasu na swojej maszynie. Teraz ja mam zamiar nim pracować. Kto jest autorem wrzeciona to już nie wiadomo. A Dudi zbudował sobie drugie wrzeciono na tym samym silniku ale z ATC, stożkiem ISO 30 i na łożyskach wrzecionowych skośnych i dziabie nim po 12000 rpm. To co ja dostałem w spadku to max 6000 rpm na tych zwykłych łożyskach.

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Jest tam jakaś przekładnia czy bezpośrednio na trzpień jest wsadzona ośka wrzeciona? Bo żeby wydusić 6000 to musiałby hulać na 100hz w stosunku 1:1.
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
SmuG, wał silnika jest zakończony tuleją er32. Nie ma tam żadnych przekładni. Tzn. jest wymieniony wał na taki z zakończeniem er. W tym temacie możesz o tego typu konstrukcjach co nieco poczytać
na ostatnich stronach Dudi prezentuje swoje elektrowrzeciono. Z tego co pamiętam te nowe, też na jamniku 2800, 1,5 kW i hula do 250 Hz 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Oglądam tą piękna maszynę i mam dwie małe uwagi
Blacha w osi Z równa z końcem oprawki narzedzia.
Myślę że w pewnym momencie może przeszkadzać. szczególnie przy głębszych wjazdach.
Druga sprawa to umieszczenie elektroniki pod stołem. Nie boisz się że sie tam coś zalęgnie??
Mam na myśli wióry, chłodziwo itp
Blacha w osi Z równa z końcem oprawki narzedzia.
Myślę że w pewnym momencie może przeszkadzać. szczególnie przy głębszych wjazdach.
Druga sprawa to umieszczenie elektroniki pod stołem. Nie boisz się że sie tam coś zalęgnie??
Mam na myśli wióry, chłodziwo itp
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Przyjrzyj no sie dokładnie ile mozliwych pozycji ma wrzecionoBlacha w osi Z równa z końcem oprawki narzedzia.