Identyfikacja tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Cena zaczyna być największą zaletą '] . Pomnóż masę w kg x1 i wyjdzie realna wartość sprzętu, z 4000 zrobiło się 2200 by finalnie osiągnąć pułap 1500zł , jeśli waży tonę to skusić się można na 1000zł . Dokładna jest na pewno , zapewne zawiasy na drzwi do stodoły wytoczy idealne - wszyscy chwalić będą . 

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 21
Odświeżam trochę temat..
Wziąłem się za "reanimacje" tej maszyny i w tej chwili jestem na etapie montażu wrzeciona. Po demontażu czyszczeniu i wymianie łożysk wzdłużnych zabralem sie za skladanie wszystkiego do kupy. I teraz powstaje pytanie czy mostek dociskajacy panewke dokreca sie jakims okreslonym momentem ? Problem jest taki ze przy lekkim dokreceniu mostka, bardzo ciezko sie obraca a wczesniej wszystko bylo ok. Nawet jak pozniej to odkrece to wrzeciono dalej trzyma i trzeba je podwazyc zeby znow zaczelo sie lekko krecic. Wszystko jest nasmarowane i wszystkie dystanse sa na tym samym miejscu co byly wczesniej.
Regulacja luzu wzdłużnego jest wyluzuwana na ten moment.Dzieje sie to z przednia panewka przy zabieraku W czym moze tkwic problem?

Wziąłem się za "reanimacje" tej maszyny i w tej chwili jestem na etapie montażu wrzeciona. Po demontażu czyszczeniu i wymianie łożysk wzdłużnych zabralem sie za skladanie wszystkiego do kupy. I teraz powstaje pytanie czy mostek dociskajacy panewke dokreca sie jakims okreslonym momentem ? Problem jest taki ze przy lekkim dokreceniu mostka, bardzo ciezko sie obraca a wczesniej wszystko bylo ok. Nawet jak pozniej to odkrece to wrzeciono dalej trzyma i trzeba je podwazyc zeby znow zaczelo sie lekko krecic. Wszystko jest nasmarowane i wszystkie dystanse sa na tym samym miejscu co byly wczesniej.
Regulacja luzu wzdłużnego jest wyluzuwana na ten moment.Dzieje sie to z przednia panewka przy zabieraku W czym moze tkwic problem?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
panewki muszą być z luzem minimalnym prawie niewyczuwalnym ale zawsze z luzem , jest duża szansa na zatarcie panewek jeśli sam nie dasz rady obrócić ręką wrzeciona to silnik je tylko może zatrzeć . Sprawdź wszystko 10 razy , skoro sam mówisz że wszystko było ok a teraz nie możesz skręcić to znaczy że gdzieś jest " niedokładność montażowa " , jesli jej nie znajdziesz to od bidy panewki nie skręcaj na beton tylko przyłap nakrętki lekko by dało się pokręcić wrzeciono ręką , uruchom na 2 min , pózniej rozbierz i sprawdź gdzie trze , mogłeś gdzieś puknąć młotkiem w panewkę , powstało wybrzuszenie na krawędzi i stąd te ciasne obracanie ,... ale to moje gdybanie , nom a tak w ogóle to fajnie że ruszyły prace nad babcią ;]
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Zgadza się trzeba uruchomić z jakimś minimalnym luzem, następnie w miarę potrzeby dokręcać śruby i nakrętki. Jeśli chodzi o te "dodatkową odboczkę" to może być to część urządzenia do zataczania przy produkowaniu np. frezów tarczowych NFMa itp. Ale tak gdybam tylko. Trzeba dokładnie przeanalizować mechanikę maszyny i wyciągnąć wnioski. Jednak do tego jest potrzebna szczegółowa znajomość lub dostęp do maszyny.