Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Jakieś parametry?
Jaka głębokość, frez (że fi8 to już wiemy, ale coś więcej), posuw roboczy, prędkość wrzeciona?
Jaka głębokość, frez (że fi8 to już wiemy, ale coś więcej), posuw roboczy, prędkość wrzeciona?
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
Zagłębienie 1 mm , posuw 250 mm/min , obroty 3000 ( maszyna powinna dostać wiekszych skrzydeł po wymianie wrzeciona na coś lepszego:) ) film z frezowania wieczorem dołącze ...Jaka głębokość, frez (że fi8 to już wiemy, ale coś więcej), posuw roboczy, prędkość wrzeciona?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Znaczy jak - na przegubie jakimś?bartuss1 pisze:też sie z tym zgodzę, dodam tylko że rozwiertaki mocuje się wahliwie - własnie po to aby bez problemu wchodziły w otwór.
Pierwsze słysze. Wszystkie prace z rozwiertakami jakie widziałem od strony mocowania nie różniły się od wiercenia, żadnych ekstra głowiczek uchylnych nie było, conajwyżej ugięcie na długiej jak to w rozwiertakach cześci pomiędzy trzonkiem a ostrzami. Poza tym nie wyobrażam sobie kozyści z takiego uchylnego mocowania - jak rozwiertak wejdzie krzywo, to otwór będzie po skosie - żadna frajda. To juz lepiej wywiercić o od razu rozwiercić, jak maszyna ma kłopoty z trafieniem w ten sam punkt.
[ Dodano: 2007-04-28, 23:35 ]
Wiertło drugie pójdzie po śladzie pierwszego, więc korzyść prawie żadna niestety.gmaro pisze:a uzupełniajac wypowiedź moją :
Obróbka otworu dla podobudowy pod stół t-owy był następujący:
a) wiercenie
b) wiercenie zgrubne
c) rozwiercanie wykańczające
__
Pzd, Irek.N.
Pzd, Irek.N.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Zgodze sie z toba, kiedys starzy fachowcy na warsztacie wytlumaczyli mi to tak: wiertlo na samym koncu ma scin i nie dziala on na zasadzie skrawania tylko rozpychania materialu i jak to okreslili "samo sobie szuka drogi", dlatego przed uzyciem rozwiertaka, uzywali wytaczadla lub freza duwpiorowego, dzieki ktoremu rozwiertak nigdy nie rozbijal otworu.
A tak na marginesie te punkty powinny brzmiec:
a) Wiercenie (chociaz i tak wczesniej nalezaloby uzyc wiertla samocentrujacego)
b) Powiercanie (czyli wiercenie zgrubne)
c) Wytaczanie (jak napisalem wczesniej moze byc frezem bedzie szybciej)
d) Rozwiercanie.
A tak na offtopie, otwory rozwiercane po wiertle nazywalismy kretami- raczej nie musze tlumaczyc
A tak na marginesie te punkty powinny brzmiec:
a) Wiercenie (chociaz i tak wczesniej nalezaloby uzyc wiertla samocentrujacego)
b) Powiercanie (czyli wiercenie zgrubne)
c) Wytaczanie (jak napisalem wczesniej moze byc frezem bedzie szybciej)
d) Rozwiercanie.
A tak na offtopie, otwory rozwiercane po wiertle nazywalismy kretami- raczej nie musze tlumaczyc

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 35
- Kontakt:
no to masz okazjęIrekN pisze:Znaczy jak - na przegubie jakimś?
Pierwsze słysze

rozwiertaki na morsie raczej bardzo dokładne nie są ze względu chociazby na bicie wrzeciona, stosuje sie takie specjalne uchwyty ale nie do wszystkich prac.
rozwiertak nie wierci tylko rozpycha otwór juz wywiercony i tylko zgarnia wiórki.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
ehh koszty koszty , jedno jest pewne żeby maszyna była naprawdę dobra musimy ponieść koszty , teraz maszyna już dostała podbudowę i w niedługim czasie chłodzenie , pracuje praktycznie po 8 godzin dziennie ..całkowity koszt zrobienia maszynki ile cię wyniósł??
Cóż na koniec chciałem podziękować tym którzy wspierali mnie podczas budowy pancernika

Pare fotek oraz filmy z pracy Frezarki (Pancernika)

- Załączniki
-
- Frezowanie_002.rar
- (3.9 MiB) Pobrany 1107 razy
-
- Frezowanie_001.rar
- (2.65 MiB) Pobrany 868 razy
-
- 4.jpg (189.3 KiB) Przejrzano 1340 razy
-
- 3.jpg (226.88 KiB) Przejrzano 1326 razy
-
- 2.jpg (203.74 KiB) Przejrzano 1319 razy
-
- 1.jpg (223.77 KiB) Przejrzano 1680 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...