(ale oczywiście nie życzę koledze, odpukać, tfu, tfu....
Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
clipper7
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 25
Niestety, WS15 ma wrzeciono bez przelotu i przy frezowaniu często będzie wypadał cały trzpień.zibi201 pisze: Czy zastosowanie podobnego rozwiązania w WS-15 pomogłoby w kwestii wypadania freza?
Jakiś czas temu zastanawiałem się między WS-15 i Zośką. Wybrałem WS, bo i tak planuję małą frezarkę, ale fajnie by było do tego czasu móc pofrezować trochę.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
egojack1
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 78
- Kontakt:
Pytanie do posiadaczy ZX 7016: czy w Waszych maszynach pomiędzy listwami do ustawiania luzu w jaskółkach stołu a śrubami służącymi do tego celu występują kulki stalowe?
W mojej na jednej listwie są 4 zagłębienia i tyleż śrub, na drugiej listwie dwa zagłębienia 2 śruby. DTR-ka podaje i pokazuje na rysunku, że śrub ustalających powinno być w sumie razem 4 po 2 na listwę (więc się nie zgadza z moim egzemplarzem) oraz że pomiędzy śrubami ustalającymi a listwami powinny znajdować się kulki stalowe razem 4 szt. Jestem w trakcie procesu rozbierania do ostatniej śrubki, mycia, smarowania i składania i takowych kulek nie stwierdziłem (była jedna, ale chyba przypadkowo doklejona gdzieś z boku na jakimś syfie, którego uzbierało się już w naczyniu do mycia całe dno).
W mojej na jednej listwie są 4 zagłębienia i tyleż śrub, na drugiej listwie dwa zagłębienia 2 śruby. DTR-ka podaje i pokazuje na rysunku, że śrub ustalających powinno być w sumie razem 4 po 2 na listwę (więc się nie zgadza z moim egzemplarzem) oraz że pomiędzy śrubami ustalającymi a listwami powinny znajdować się kulki stalowe razem 4 szt. Jestem w trakcie procesu rozbierania do ostatniej śrubki, mycia, smarowania i składania i takowych kulek nie stwierdziłem (była jedna, ale chyba przypadkowo doklejona gdzieś z boku na jakimś syfie, którego uzbierało się już w naczyniu do mycia całe dno).
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 106
W sumie jak więcej śrub regulacyjnych na listwie to dokładniej dociska, bo nie robi się linia falista. A zapewne kulki dane z tego powodu, że listwa jest ustawiona ukośnie w stosunku do osi śrub, i te dociskałyby (i tarły) o nią tylko krawędziami z czasem się spęczając, co uniemożliwiałoby ich wykręcenie. Kulka działa punktowo na środku listwy niezależnie od jej pochylenia. Dodatkowo pełni funkcję łożyska między śrubą a listwą.
To wg mnie..
To wg mnie..
pozdrawiam,
Roman
Roman