Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Może warto kupić sam wirnik i zwyczajnie go przeciąć? Sprawa groszowa wobec:
1) Przy jakiej prędkości kątowej ω wirnika nastąpi rozdzielenie wciskowego połączenia wywołane działaniem
siły odśrodkowych w wirniku?
2) Jaki udział połaczenia wciskowego ( na goraco) wyczerpuje nośnośc napreżeń zdolnych do przeniesienia sił odśrodkowych wobec pk1?
3) przy jakiej prędkości kątowej obecny kształt pierścienia zalewowego klatki silnika zwyczajnie popłynie kończąc żywot napędu?
Tego zakutego gluta trzymającego podkładkę wyważającą wirnik na 3000/min zostawisz dla 15tys?
1) Przy jakiej prędkości kątowej ω wirnika nastąpi rozdzielenie wciskowego połączenia wywołane działaniem
siły odśrodkowych w wirniku?
2) Jaki udział połaczenia wciskowego ( na goraco) wyczerpuje nośnośc napreżeń zdolnych do przeniesienia sił odśrodkowych wobec pk1?
3) przy jakiej prędkości kątowej obecny kształt pierścienia zalewowego klatki silnika zwyczajnie popłynie kończąc żywot napędu?
Tego zakutego gluta trzymającego podkładkę wyważającą wirnik na 3000/min zostawisz dla 15tys?
Pasjonat
Tagi:
-
- Posty w temacie: 108
Powoli kończe, zmieniacz narzędzia działa jak trzeba - ciśnienie zmiany 6 atmosfer. Obliczając na podstawie budowy wrzeciona wychodzi siła zacisku okolo 4300N. Wymiana zachodzi sprawnie, oprawka wypada pod własnym ciężarem. Jak mi nikt jutro na głowe popoludniem nie wejdzie to postaram sie zamontować i potestować na obrotach. Wstepne pomiary bicia pokazały 0,02mm na frezie. Biorąc pod uwage ze wpływ na to maja 3 elementy: wałek, stozek i erka, to ja jestem bardzo zadowolony.

-
kamar, jesli chodzi o magazyn to do swojej maszyny na 99% nie bede projektował magazynu obrotowego. Perspektywa magazynu jest dośc daleka dla mnie bo musiałbym zrobić stałe zero maszynowe, krańcówki i czujnik narzędzia. Poza tym jesli mialby być magazyn to u mnie raczej liniowy, Daleka droga żebym z tym działał, na razie mi sie podoba tak jak jest
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
E no , stajesz w pół drogiDudi1203 pisze:kamar, . Perspektywa magazynu jest dośc daleka dla mnie

Co do magazynku to jak pracujesz bez zer maszynowych ? A czujnik narzędzia przy dobrze zrobionej tabeli narzędzi jest zbędny.[/youtube]
-
Jakieśtam są ale ja je mam w poważaniu. Za limit nie wyjade skoro wiekszosc robot mi sie miesci w obszarze 200x500 a stół mam ponad 2x taki. Chcąc robić magazyn trzebaby już miec zero maszynowe, a to wiąże sie z montażem krańcówek. Na moim obecnym sterowaniu nie ma to żadnego sensu. Trzeba zrobić nową, porządną szafe sterowniczą, np jak u gaspara. A to jest kawałek grosza do wyłożenia.kamar pisze:Co do magazynku to jak pracujesz bez zer maszynowych ?
Gdzieśtam przyszłościowo jest plan na magazyn, ale na razie musze sie odkuć finansowo, bo pod kreską jestem. Na razie wymiana z tabelą narzędzi i recznym podawaniem będzie dla mnie dużym postępem. Powoli do celu

Twoją pneumatową zmiane widziałem, jednak bałbym sie o nią przy wyższych obrotach. Do cięzkiego klamota na 500obr/min jak najbardziej i podziwiam za prostote rozwiązania.