Pierwsza frezarka 420x320x320(?)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Odnośnie Mach'a zadaj pytanie w odp. dziale. Nie każdy z-machany tu zagląda.
Sam instalowałem na pierwszym kompie i bez jakiegokolwiek ustawiania LPT poszedł od razu. Ale był za słaby, więc drugi mocniejszy i tak samo. Mach, sterowniki portu i działa.
LPT powinien być EPP+ECC, to zdanie specjalistów.
Pytałeś się o płytę SSK-MB2?
Sam instalowałem na pierwszym kompie i bez jakiegokolwiek ustawiania LPT poszedł od razu. Ale był za słaby, więc drugi mocniejszy i tak samo. Mach, sterowniki portu i działa.
LPT powinien być EPP+ECC, to zdanie specjalistów.
Pytałeś się o płytę SSK-MB2?
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 67
Decyzja zapadła w takim razie - na 99% będzie Elte
Jest też mały postęp jeśli chodzi o sterowanie. Osie już jeżdżą z komputera stacjonarnego. Problem jak zwykle banalny... wystarczyło zaznaczyć Active Low w Machu na wyjściach driverów. Szkoda tylko, że jeżdżą w tą stronę, w którą same chcą. Czy powodem mogą być (podłączone chwilowo, na czas testów) nieekranowane przewody zasilające silniki? Poza tym wydaje mi się, że silniki nie reagują na zmiany podłączeń końców uzwojeń, cały czas działają tak samo.

Jest też mały postęp jeśli chodzi o sterowanie. Osie już jeżdżą z komputera stacjonarnego. Problem jak zwykle banalny... wystarczyło zaznaczyć Active Low w Machu na wyjściach driverów. Szkoda tylko, że jeżdżą w tą stronę, w którą same chcą. Czy powodem mogą być (podłączone chwilowo, na czas testów) nieekranowane przewody zasilające silniki? Poza tym wydaje mi się, że silniki nie reagują na zmiany podłączeń końców uzwojeń, cały czas działają tak samo.
-
Kabel jest pełny, bo sam go lutowałem
Na wejściach pojawia się ładne 0V albo 4.8V w zależności od kierunku. Chyba zdubuje jakiś prosty generator na poczciwym NE555 i zobaczymy czy będzie jeździć jak powinno. Bo nie wydaje mi się, żebym trafił trzy ubite w ten sam sposób TB6560...
-----------EDIT------------
Falownik zakupiony
Upolowałem popularnego LG/LS 2.2kW za 370zł. Mam tylko nadzieję, że moja instalacja w budynku nie sprzeciwi się przy zasilaniu go jedną fazą (według noty katalogowej 21.6A).

-----------EDIT------------
Falownik zakupiony

-
Też tak myślę. Tylko czajnik ma 100% sprawności, a falownik ma ileś mniej, oddając do obciążenia 2.2kW. Ale 50% sprawności by nie miał na pewno, z resztą jak tu wytracić tyle ciepła.
I zastanawiam się (już od jakiegoś czasu) skąd producenci biorą taki pobór prądu swoich urządzeń. Licząc, że będzie miał 70% sprawności (i tak zaniżone) mamy 13.65A. A tu pobór 21.6A i zalecane zabezpieczenie 40A! Rozumiem chwilowe przeciążenie i delikatny zapas, ale bez przesady...
I zastanawiam się (już od jakiegoś czasu) skąd producenci biorą taki pobór prądu swoich urządzeń. Licząc, że będzie miał 70% sprawności (i tak zaniżone) mamy 13.65A. A tu pobór 21.6A i zalecane zabezpieczenie 40A! Rozumiem chwilowe przeciążenie i delikatny zapas, ale bez przesady...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Prąd zasilający falownik z 1 fazy (230V) = prąd znamionowy silnika x √3I zastanawiam się (już od jakiegoś czasu) skąd producenci biorą taki pobór prądu swoich urządzeń. Licząc, że będzie miał 70% sprawności (i tak zaniżone) mamy 13.65A. A tu pobór 21.6A i zalecane zabezpieczenie 40A! Rozumiem chwilowe przeciążenie i delikatny zapas, ale bez przesady...