Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: DOHC » 13 mar 2014, 08:11

gaspar pisze: W osi X jest niestety tak jak podczas ustawiania na liniale, czyli na szerokości stołu 1000mm wymiar leci środkiem prawie na 0,2mm cudów nie będzie. Belka musiałaby być lepiej wykonana.

mi chodzi o te dwie dychy w osi X (rozumiem że oś X to prowadnice na belce). Nie neguje ze maszyna jest super bo jest i na niej sie mocno wzoruje. Zwyczajnie pytam bardziej doświadczonych. Wg mnie bardziej miarodajny byłby przejazd po leżącym liniale ale to tylko takie moje dumanie.

Pozdrawiam

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 70
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 mar 2014, 08:28

Dudi1203 pisze:Nie powinna. Obróbka to drgania, :
A to było jechane wykończeniowo czy zostało po tym tępym frezie ?

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Alvar4 » 13 mar 2014, 10:00

Dudi, tam chodzi nie o dwie setki ale o dwie dyszki. Dwie setki to jest odchyłka od pionu osi Z. Dwie dychy to na środku stołu uciekło.
Aby zbadać prostoliniowość stołu trzeba by użyć prastarej metody na dwa wałeczki i drut plus mikroskop ze skalą. Tak jak się kiedyś robiło pomiary obrabiarek. Takie mierzenie jak Gaspar teraz zrobił to tak jak by zmierzyć czy to krzywe jest tak samo krzywe jak to pod spodem (wyszło że prawie). Także albo liniał albo mikroskopy i druciki i odbiory techniczne maszyn :P
Czemu uciekło 2 dychy między belką a stołem na środku w osi X? Pewnie niewystarczająca sztywność belki która się na środku unosi i skręca przy obróbce głowiczką. Frez po prostu się odpycha od frezowanego materiału i tam gdzie miał najłatwiej się odepchnąć to to zrobił. Im bardziej stępione narzędzie tym bardziej się on odpycha. Tępymi narzędziami można frezić na sztywnej maszynce chodziarz wiadomo że się powinno naostrzyć. Druga sprawa to to , że chyba używałeś 16-tki głowicy na płytki (chyba e się mylę) A im większe narzędzie tym większe siły działające.
Żeby to wygłaskać na cycuś to by trza pewnie jakiegoś mega ostrego z wieczystą gwarancją węglika założyć o średnicy jakieś 10 mm i przelecieć to wykańczająco. Ale to tydzień będzie trwać a i tak w połowie drogi może się okazać że się stępił już i znowu się odpycha od materiału. A było sobie zrobić drewniaczka na biurko :razz: To się zachciało biurka frezować :razz:
Jak się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie.

Dobra, dosyć pitolenia. Zakładaj Pan nowego freza, kładź Pan jakieś aluminium i niech to zacznie wreszcie frezować coś :mrgreen:
Gaspar, zaraz wakacje a Ty się obijasz. Weź no Ty się do roboty :razz: :razz: :razz:
Tylko nam nie mów że się znowu gdzieś przenosisz z maszyną bo cię tu wszyscy normalnie .....Obrazek

Maszynka piękna. Gratulację za cierpliwość, rozmach i zaangażowanie. Będzie dobrze. :mrgreen:

Ja swoją chcę uruchomić wstępnie do końca marca. Żeby nie było że puszczę wióra (aluminiowego) wcześniej od Ciebie :grin:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 mar 2014, 10:05

hecza pisze:Jeżeli pomiary wyglądają tak, jak na ostatnim filmie, to są do du.. .
Z całym szacunkiem, kol. Hecza, ale chciałbym zobaczyć pomiary Twoich maszyn. Tyle o nich piszesz, że ustawiane na szkiełko i oko prowadnice itp (gdzieś wyczytałem, że potrafisz do dychy ustawić maszynę na nieobrabianych profilach), a realnych pomiarów brak.

Czujnik na ramieniu wsadzonym we wrzeciono wykazuje pomiar prostopadłości wrzeciona do stołu. Faktyczny pomiar można przeprowadzić na przekątnych, ale jego się nie boję bo można maszynę regulować praktycznie w każdym zakresie.

Co do płaszczyzny w X, nie jest to ugięcie w znaczeniu że mamy na środku depresję :)
Po prostu wygląda to tak, że co mniej więcej 200mm wynik jest taki sam, po 200 się zmienia itd. Największa odchyłka pomiędzy skrajnymi wymiarami wynosi 0,2mm.

Ja nie robiłem maszyny do obróbki stali, więc to co ona teraz robi dla mnie i tak jest miłym zaskoczeniem, chociaż zawsze może być lepiej i teraz jeślibym miał coś zrobić od nowa to belkę z blachy #20 mocniej użebrowaną i generalnie inaczej zbudowaną.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

DOHC

Post napisał: DOHC » 13 mar 2014, 10:17

gaspar pisze:
Czujnik na ramieniu wsadzonym we wrzeciono wykazuje pomiar prostopadłości wrzeciona do stołu. Faktyczny pomiar można przeprowadzić na przekątnych, ale jego się nie boję bo można maszynę regulować praktycznie w każdym zakresie.

Co do płaszczyzny w X, nie jest to ugięcie w znaczeniu że mamy na środku depresję :)
Po prostu wygląda to tak, że co mniej więcej 200mm wynik jest taki sam, po 200 się zmienia itd. Największa odchyłka pomiędzy skrajnymi wymiarami wynosi 0,2mm.
Co do pomiaru czujnika to rozumiem że "statyw" zamocowany we wrzecionie i jeździ "w kółko po stole" na jakimś tam promieniu tak?

A co do osi X to np na początku osi masz 0.00 a na końcu 0.20 ? Ale płaszczyzna jest utrzymana tylko pochylona tak ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 mar 2014, 11:05

DOHC pisze:Co do pomiaru czujnika to rozumiem że "statyw" zamocowany we wrzecionie i jeździ "w kółko po stole" na jakimś tam promieniu tak?
Nie, poczytaj jeszcze raz ale ze zrozumieniem :P
DOHC pisze:A co do osi X to np na początku osi masz 0.00 a na końcu 0.20 ?
Nie, 0,2mm to skrajna wartość pomiędzy pomiarami, pomiędzy lewą a prawą stroną stołu mam 0. Wgrywam już film na YT, na którym położyłem liniał 2500mm na przekątną stołu i badam szczelinę pod nim za pomocą blaszki szczelinomierza.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 mar 2014, 11:15

0.2mm na metrze to wg mnie bardzo dobrze. O ile to wartość powtarzalna można to kompensować softwarowo.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 mar 2014, 12:09

No to jeden z pomiarów jakości powierzchni stołu.
Kiepsko widać opisy na szczelinomierzach więc, od lewej 0,05 0,1 0,15 i 0,2
a w filmie używam w odwróconej kolejności od 02, do 0,05mm.

[youtube][/youtube]

Tak nieśmiało przypominam, że ta maszyna stoi sobie na dwóch oddzielnych korpusach połączonych dwoma poprzeczkami, więc regulacja maszyny była pewnym wyzwaniem. To nie jest obrobiona rama z jednego zamocowania :wink:

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: hecza » 13 mar 2014, 12:26

gaspar pisze:Z całym szacunkiem, kol. Hecza, ale chciałbym zobaczyć pomiary Twoich maszyn. Tyle o nich piszesz, że ustawiane na szkiełko i oko prowadnice itp (gdzieś wyczytałem, że potrafisz do dychy ustawić maszynę na nieobrabianych profilach), a realnych pomiarów brak.
Tyle aż tych pomiarów nie było – jesienią wyprowadzałem prostoliniowość w swojej pajęczynce, bo jeden z kolegów uparł się (zaryzykował) bym mu wyprowadził powierzchnie pod prowadnice + wiercenie i gwintowanie.
Kolega Alvar4 dobrze podpowiedział – użyłem napiętego drutu – a jak to wyglądało mogę wieczorem wrzucić na youtube – powinno coś w kamerze jeszcze być – nie jest to w formie poradnika, ale sam pomiar widać.
Sama technika pomiaru jeszcze do dopracowania (też się uczyłem), ale założenia chyba lepsze od Twoich ( wybacz, ale nie o same pochwały Ci chyba chodzi ? ).
Ale – tematów do gdybań nie zabraknie – kandydaci na naukowców, już mogą pisać pracę na temat ugięcia drutu ( odległość, przyciąganie ziemskie itp. :wink: )
Tak nieśmiało przypominam, że ta maszyna stoi sobie na dwóch oddzielnych korpusach połączonych dwoma poprzeczkami, więc regulacja maszyny była pewnym wyzwaniem. To nie jest obrobiona rama z jednego zamocowania :wink:
Nie szkodzi, jeśli tylko stoi na odpowiednim fundamencie, to nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

DOHC

Post napisał: DOHC » 13 mar 2014, 12:42

hecza pisze:
gaspar pisze:Z całym szacunkiem, kol. Hecza, ale chciałbym zobaczyć pomiary Twoich maszyn. Tyle o nich piszesz, że ustawiane na szkiełko i oko prowadnice itp (gdzieś wyczytałem, że potrafisz do dychy ustawić maszynę na nieobrabianych profilach), a realnych pomiarów brak.
Tyle aż tych pomiarów nie było – jesienią wyprowadzałem prostoliniowość w swojej pajęczynce, bo jeden z kolegów uparł się (zaryzykował) bym mu wyprowadził powierzchnie pod prowadnice + wiercenie i gwintowanie.
Kolega Alvar4 dobrze podpowiedział – użyłem napiętego drutu – a jak to wyglądało mogę wieczorem wrzucić na youtube – powinno coś w kamerze jeszcze być – nie jest to w formie poradnika, ale sam pomiar widać.
Sama technika pomiaru jeszcze do dopracowania (też się uczyłem), ale założenia chyba lepsze od Twoich ( wybacz, ale nie o same pochwały Ci chyba chodzi ? ).
Ale – tematów do gdybań nie zabraknie – kandydaci na naukowców, już mogą pisać pracę na temat ugięcia drutu ( odległość, przyciąganie ziemskie itp. :wink: )
Nie szkodzi, jeśli tylko stoi na odpowiednim fundamencie, to nie ma znaczenia.

Pozdrawiam
Ja bym bardzo prosił o ten film jeśli coś się ostało na kamerze.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”