Frezarka o polu roboczym ok 950 mm X 620 mm stała brama
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Dałbym na stronę 4 śruby M10-M12 8.8 Równo dociągając każdą śrubę. Zauważam iz każda taka śruba M10 na rozciąganie przenosi obciążenie 3000 kg a ścinanie około 2800 kg. Wg mnie jest to wystarczające.
Dawanie dużej śruby tez nie jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętajmy iz gwint jest w naspawanym płaskowniku i zbyt jego duża wielkość powoduje iż mamy mało nitek gwintu.
Dawanie dużej śruby tez nie jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętajmy iz gwint jest w naspawanym płaskowniku i zbyt jego duża wielkość powoduje iż mamy mało nitek gwintu.
Pomyślę potem....
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 66
Dzięki koledzy za podpowiedzi. Planuje zrobić to tak, 4x śruby M12 x 40 mm + klej. Dolny płaskownik gr. 15mm nagwintowany. W górnym otwór na styk
, no i śruba zahacza mi jeszcze o dolny profil więc przed przyspawaniem wykonam otwory troszkę większe w profilu od śruby. Chyba będzie sztywne. Myślałem jeszcze o zakołkowaniu, płaskowników do siebie ale sam już nie wiem, może za bardzo kombinuje.

Zaczynam przygodę.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jedną nogę zrób na zero, w razie czego, jak będziesz musiał bramą pomanewrować, to podszlifujesz śrubki.
Płaskownik drugiej stopy zrób z otworami większymi. Taka dylatacja się przydaje, bo po odprężaniu i frezowaniu to nie będzie miało takiego samego wymiary, jak prefabrykaty "przyłożone" do siebie przed spawaniem, uwierz mi
Płaskownik drugiej stopy zrób z otworami większymi. Taka dylatacja się przydaje, bo po odprężaniu i frezowaniu to nie będzie miało takiego samego wymiary, jak prefabrykaty "przyłożone" do siebie przed spawaniem, uwierz mi

-
Koledzy jak rozwiązać sprawę spływu cieczy chodząco smarującej? Mam zamiar pod całą konstrukcją zrobić mini wannę, ale obawiam się o opróżnianie wiór z niej. Dno byłoby pod delikatnym kątem żeby ciecz spływała. Do jakiegoś zbiornika. Czy stosować jakieś filtry, pytanie gdzie i jakie. Może ktoś coś podpowie jak rozwiązał ten problem. fajne były by zdjęcia... ale może za dużo wymagam.
Zaczynam przygodę.
-
No wreszcie coś ruszyłem w temacie. Konstrukcja po frezowaniu, po malowaniu. Zamontowane prowadnice. Aktualnie pracuje nad montażem śrub kulowych. Dorabiam boczki do bramy. Następnie krzyżak i stół. No i zakup całej elektroniki silników itp. Mnóstwo pracy ale już banan od ucha do ucha...

Zdjęcie na szybko z telefonu...

Zdjęcie na szybko z telefonu...
Zaczynam przygodę.