budowa pierwszej prostej frezarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam
A może by tak kolega ruszył dupsko i poczytał forum tu i tam - opcja wyszukiwarki się zawiesiła u ciebie czy jak .
Nie chce być chamski ale na prawdę nie jest to takie trudne by poświęcić trochę czasu i samemu znaleźć odpowiedzi na 95 % pytań które zadajesz
Pozdrawiam
A może by tak kolega ruszył dupsko i poczytał forum tu i tam - opcja wyszukiwarki się zawiesiła u ciebie czy jak .
Nie chce być chamski ale na prawdę nie jest to takie trudne by poświęcić trochę czasu i samemu znaleźć odpowiedzi na 95 % pytań które zadajesz
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Wystarczą. Użyłem też takich w mojej maszynie. Podobno 14x4 są dokładniejsze ale jak to jest w praktyce, tego nie wiem. Na początku użyłem pręta gwintowanego M12 z nakrętką stalową, maszyna chodziła ale pewien luz był od początku i się powiększał z upływem czasu.pablo267 pisze:sasii wystarczy śruba trapezowa 12x3? bo będę dziś zamawiał
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
więc chyba zrobię ruchomy stół na moje oko nawet będzie mniej problemu niż z bramą. Koledzy a jak ma się sprawa potem do programowania takiego cnc? jakim programem rysujecie dany element? mnie akurat interesuje wycinanie liter i cyfr może podacie nazwę i małą instrukcje do takiego programu? w wolnych chwilach będę próbował coś pomału rysować, czy narysowany projekt da się jakoś zasymulować po narysowaniu? z góry dziękuję za odpowiedz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Inkscape ma możliwość zapisu do DXF.
Ew jakiś DraftSight czy coś innego, co pluje DXF'ami.
Takiego DXF'a musisz później zamienić na g-code - zestaw instrukcji zrozumiały dla maszyny. Robi takie coś oprogramowanie typu CAM.
Jak to fajnie działa - sprawdzisz za friko w Piko. pikocnc.com - tutaj niestety trochę zapłacisz za sterownik, ale jest bardzo przyjemny w obsłudze i ma w sobie zaszytego CAM'a.
Innych CAMów działających dobrze i za darmo nie znam.
Pozdrawiam,
Zienek
Ew jakiś DraftSight czy coś innego, co pluje DXF'ami.
Takiego DXF'a musisz później zamienić na g-code - zestaw instrukcji zrozumiały dla maszyny. Robi takie coś oprogramowanie typu CAM.
Jak to fajnie działa - sprawdzisz za friko w Piko. pikocnc.com - tutaj niestety trochę zapłacisz za sterownik, ale jest bardzo przyjemny w obsłudze i ma w sobie zaszytego CAM'a.
Innych CAMów działających dobrze i za darmo nie znam.
Pozdrawiam,
Zienek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
Witam budowa w końcu ruszyła:) idzie powoli ale nie spieszę się chce to wykonać ładnie i starannie. dziś powstały początki osi z ruchomym stołem po przeanalizowaniu wypowiedzi na forach i Waszej pomocy stwierdziłem ze ruchomy stół będzie stabilniejszy przy tak małym polu pracy. Dalsza część pracy będzie jak dojdzie mi śruba trapezowa. Zamieszczam kilka zdjęć liczę na jakieś sugestie w Waszej strony i komentarze te pozytywne jak i negatywne:) z wszystkiego wyniosę jakąś nauczkę na przyszłość. Dziękuję.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam
A te wałki to ci się nie wysuną przypadkowo pod czas pracy maszyny.
Jak już wózki nazbierają odpowiednią ilość pyłu i syfu by się zapchać to może ci wyciągnąć wałek ...
ja bym go nawiercił od czoła choćby na M6 nagwintował i dał duże podkładki blokujące przesunięcia wzdłużne.
Lub chociaż nakleił jakiś kawałki sklejki i złapał ją po jednym wkręcie w miejscach gdzie przechodzą pręty
Pozdrawiam
A te wałki to ci się nie wysuną przypadkowo pod czas pracy maszyny.
Jak już wózki nazbierają odpowiednią ilość pyłu i syfu by się zapchać to może ci wyciągnąć wałek ...
ja bym go nawiercił od czoła choćby na M6 nagwintował i dał duże podkładki blokujące przesunięcia wzdłużne.
Lub chociaż nakleił jakiś kawałki sklejki i złapał ją po jednym wkręcie w miejscach gdzie przechodzą pręty
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...