imak szybkozmienny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam, a czy Kolega może pochwalić się zdjęciem zestawu? Osobiście interesuje mnie imak na noże 16 mm bo takie przewidziano do TUS 25, nóż 20 mm do oryginalnego imaka wchodzi bez problemu ale jest powyżej osi toczenia. Ale z tego co widzę konstrukcja imaka pozwala chyba obniżyć oprawkę z nożem praktycznie do poziomu sanek poprzecznych, wtedy nóż 20 mm byłby w osi, pytanie tylko czy do Tuski 20 mm to nie za dużo?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
Ja u siebie znalazłem na to taki sposób (w oryginalnym imaku nóż pod oś był max 12x12) by opuszczać kostkę poniżej poziomu szufladki, że wystaje ona poza jej obrys, dlatego mogę załadować nawet nóż 20x20 (większy nie wejdzie w kostkę).Fidel24 pisze:Ale z tego co widzę konstrukcja imaka pozwala chyba obniżyć oprawkę z nożem praktycznie do poziomu sanek poprzecznych, wtedy nóż 20 mm byłby w osi, pytanie tylko czy do Tuski 20 mm to nie za dużo?

https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... 434,80.htm
https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... 34,150.htm
No, oczywiście jest to możliwe tylko przy prostopadłym ustawieniu noża (i kostki) do osi toczenia. Przy skośnym i równoległym tylko do poziomu szufladki, ale większość robót i tak robi się w tej pozycji, natomiast przy wytaczaniu wierzchołek noża i tak jest nisko w stosunku do kostki, wiec i tak do osi mamy dużo miejsca. Przy takim ustawieniu imaka mogę przecinać nawet listwami o wysokości h=32 w typowej oprawce, tyle mogę zejść kostką w dół.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Jeśli oś wrzeciona do szufladki również masz na tej samej wysokości to nie ma problemu z kostkami na noże 20 mm , jest tam sporo miejsca . Jaskółka w moim imaku faktycznie wystaje poza obrys szufladki więc w razie potrzeby kostkami można zjeżdżać poniżej.Fidel24 pisze:Witam, a czy Kolega może pochwalić się zdjęciem zestawu? Osobiście interesuje mnie imak na noże 16 mm bo takie przewidziano do TUS 25, nóż 20 mm do oryginalnego imaka wchodzi bez problemu ale jest powyżej osi toczenia. Ale z tego co widzę konstrukcja imaka pozwala chyba obniżyć oprawkę z nożem praktycznie do poziomu sanek poprzecznych, wtedy nóż 20 mm byłby w osi, pytanie tylko czy do Tuski 20 mm to nie za dużo?
Panowie od większych imaków przepraszam ale " wiszę " z obietnicami zrobienia całkiem maleńkich imaków o podstawie 50x50 ( tokarki TSA itp) właśnie kończę je wdrażać i to jest priorytet Jak tylko ogarnę ten temat to wezmę sie za wasze , juz wstępnie wszystko sobie rozrysowałem i nie powinno być żle
Jeszcze na życzenie kilka fotek zestawu do LD 550

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Nie pogięło cię aby? Toć to ty jesteś zleceniodawcą, ty znasz wymiary swojej tokarki i swoje potrzeby odnośnie wielkości i parametrów imaka. I to ty je musisz wyspecyfikować. Możesz to zrobić w konsultacji z wykonawcą, ale nie możesz żądać, żeby już natychmiast przedstawił ci gotowy projekt.blasterpl pisze:Nadal czekam na wymiary dużego zestawu.